Tommelein: ‘De energiefactuur zal dalen, maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen’

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Knack – Niels Saelens I Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie (Open VLD) blijft erop hameren dat de energiefactuur zal dalen. “Hoe sneller de mensen de overstap maken naar hernieuwbare energie, hoe sneller de factuur zal dalen”, klinkt het.

In het VTM Nieuws benadrukte Tommelein dat de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de turteltaks, zal dalen. Al mogen we volgens de minister niet over een nacht ijs gaan. Nu de biomassacentrale BEE, en binnenkort waarschijnlijk ook Langerlo de boeken neerleggen is het volgens de oppositiepartijen perfect mogelijk om de belasting te verlagen.

Volgens Rob Beenders (sp.a) kan de Vlaamse regering de taks na het einde van dit jaar zelfs volledig afschaffen. “De investeringen uit het verleden zijn gedekt door de energiefactuur. Als de turteltaks blijft bestaan, dan is dat om de eigen beslissingen van minister Tommelein te betalen”, zei hij in een eerder interview met MoneyTalk.be.

Een plotse verlaging is uitgesloten

“Al is dat niet zo eenvoudig”, zei Tommelein in het interview met het VTM Nieuws. “Door de sluiting van de centrales bespaart de regering inderdaad miljarden euro’s aan subsidies, maar dat betekent ook dat we naar alternatieven moeten zoeken. We mogen niet vergeten dat wij onze energiedoelstelling tegen 2020 moeten halen. En daarvoor hebben wij financiële middelen nodig.” Bovendien is de minister ervan overtuigd dat we de oversubsidiëring van zonnepanelen en de stroomprijsblokkering nog tot na 2030 meeslepen.

Tommelein sluit weliswaar niet uit dat de energiefactuur in de toekomst kan dalen. “Een verlaging zit er zeker aan te komen, maar dan zal iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten nemen”, klinkt het.

“Wij als regering kunnen het goede voorbeeld geven door allerlei groene projecten te financiëren. Maar het is ook aan grote bedrijven zoals NMBS en De Lijn om zelf energie op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren”, aldus de minister. En ook de kleine man kan volgens de minister stappen nemen om de heffing te verlagen. “Hoe sneller de mensen de overstap maken naar hernieuwbare energie, hoe sneller de factuur zal dalen”, zei hij in het VTM Nieuws.

2 thoughts on “Tommelein: ‘De energiefactuur zal dalen, maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen’

  1. Die Turteltaks zal mij worst wezen, dat is ocharmen 100 euro. Wij betalen in een nulenergiewoning nu 608,30 euro (5,8 kVA x 104,88 €/kVA/jaar) aan procumententarief. Onder het capaciteitstarief, dat vanaf 2019 ingevoerd wordt, zullen we onder schijf X5 vallen. Aangezien men beweert dat schijf X3 hetzelfde zal kosten dan het huidige reeds veel te dure procumententarief, dan zal de schuif X5 ons dus 608,30 euro x 5/3 = 1013 euro kosten. Meer dan 1000 euro om gewoon aangesloten te zijn op een koperkabel die daar al decennia in de grond ligt te liggen en netto niets te verbruiken. Bij de VREG beweren ze dus dat nulenergiewoningen grote verbruikers zijn. En dan durft Tommelein hier te stellen “Hoe sneller de mensen de overstap maken naar hernieuwbare energie, hoe sneller de factuur zal dalen”. Ja kan niet eens beter doen dan een nulenergiewoning en je mag een bedrag met 3 nullen afdokken om de monsterwinsten van een paar CEOs met hun bevriende politici veilig te stellen.

  2. Er is nog niets bepaald over een mogelijk capaciteitstarief, dus zo’n berekeningen zijn enkel speculatie. Er is een consultatieronde geweest, de VREG heeft die georganiseerd om zulke effecten te weten te komen. Het voorstel dat op tafel lag is slechts een eerste voorstel en zal aangepast worden om ongewenste effecten te vermijden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.