Tommelein voert armoedetoets uit op invoering digitale meter

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Belga | Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil nog voor het zomerreces zijn plan rond de invoering van de digitale meter voorleggen aan de Vlaamse regering. De Open Vld-minister laat ook een armoedetoets uitvoeren op die plannen. Dat heeft hij woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Andries Gryffroy (N-VA), Rob Beenders (sp.a), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Johan Danen (Groen).

De Vlaamse regering wil in 2019 starten met de uitrol van de digitale meter ter vervanging van de oude analoge meters, de zogenaamde Ferrarismeters.

Uit een recente kosten-batenalyse die de Vlaamse energieregulator (VREG) heeft uitgevoerd, blijkt dat er bij de uitrol een maatschappelijke ‘winst’ van minstens 336 miljoen euro kan zijn. Voor een gemiddeld huishouden zou daarbij – volgens de schattingen van de VREG – ook wel sprake zijn van een meerkost van 16,36 euro voor een elektrictiteitsmeter en 11,59 euro voor een digitale gasmeter.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil alvast nog voor het politieke zomerreces de volgende stap zetten en een ontwerpdecreet over de invoering van de digitale meters aan de regering voorleggen. Daarnaast wil hij ook een armoedetoets laten uitvoeren op de plannen om zo het mogelijke effect op mensen in (energie)armoede te kennen.

Het blijft de ambitie van de Vlaamse energieminister om de energiefactuur te laten dalen. Maar de invoering van de digitale meter is op dat vlak geen wondermiddel of een “garantie op dikke winsten” en het is volgens Tommelein ook een illusie om te denken dat iedereen zal winnen bij de invoering ervan.

Minister Tommelein verwacht van de distributienetbeheerders dat ze er alles aan zullen doen om de doorrekening van de uitrol van de meters “positief te laten uitkomen”. Maar de kosten helemaal niet laten doorreken, is volgens de minister een “fout uit het verleden” die men niet mag herhalen. “Investeringen hebben een kost en we moeten ervoor opletten met het niet doorrekenen van kosten. Vroeg of laat moet er iemand betalen. Gratis bestaat niet”, aldus Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.