Vakbonden annuleren geplande ronde tafel over sociale dumping in transportsector

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Vrachtwagen1Staatssecretaris Bart Tommelein en minister Jacqueline Galant betreuren de beslissing van de vakbonden BTB-ABVV en ACV Transcom om de ronde tafel over sociale dumping in de transportsector te annuleren. De vakbonden zullen morgen deelnemen aan de gemeenschappelijke vakbondsactie, en willen pas debatteren over sociale dumping ‘als ze de verzekering hebben dat de dialoog onder sociale partners wordt gerespecteerd door de regering’.

Sociale dumping bedreigt de Belgische tewerkstelling. Exact één maand na de eerste ronde tafel met de bouwsector, wou staatssecretaris Bart Tommelein samen met de vakbonden, de werkgevers en andere bevoegde ministers, zoeken naar maatregelen om misbruiken in de transportsector beter te bestrijden. De afspraak voor die ronde tafel lag al weken vast.

Vakbonden BTB-ABVV en ACV Transcom lieten vandaag weten dat ze niet aanwezig zullen zijn. Ze willen ‘niet deelnemen aan een ronde tafel georganiseerd op hetzelfde tijdstip als een actie tegen de politiek van de federale regering, en meer bepaald tegen de negatieve inbreuk van de regering in een akkoord onder sociale partners.’ Staatssecretaris Bart Tommelein en minister Jacqueline Galant, die ook aanwezig zou zijn bij de ronde tafel, betreuren de beslissing van de vakbonden.

Bart Tommelein: ‘De strijd tegen sociale dumping is een absolute prioriteit voor deze regering. Vakbonden en werkgevers hebben vaak gelijklopende ideeën over welke maatregelen we kunnen nemen om sociale dumping in hun sector aan te pakken. Door de weigering van de vakbonden om morgen aan tafel te zitten, zullen die maatregelen langer op zich laten wachten. Ik ben er nochtans van overtuigd dat we samen zo snel mogelijk naar oplossingen moeten zoeken om onze Belgische tewerkstelling te verzekeren.’

Jacqueline Galant: ‘De eenzijdige beslissing van de vakbonden is zeer betreurenswaardig. Deze regering wil werk maken van de competitiviteit van de voor ons land belangrijke transportsector. Dit in het belang van de ondernemingen, maar ook van alle werknemers in de vele tientallen bedrijven uit de sector. Dat de vakbonden net zo’n overleg annuleren is daarom des te erger.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.