CommunicatieOostende - De Stad aan Zee

Vanaf 26/04 geldt de mondmaskerplicht in het stadscentrum enkel bij drukte

Posted

Vanaf maandag 26 april is het niet langer verplicht om op elk moment en op iedere plaats in het stadscentrum een mondmasker te dragen. Mondmaskers zijn vanaf dan verplicht bij drukte, wanneer mensen onvoldoende afstand kunnen houden van elkaar. Die regel geldt ook op de zeedijk en eigenlijk overal in Oostende. Mondmaskers blijven belangrijk als bescherming op drukke momenten, maar de nieuwe regeling zorgt voor meer flexibiliteit op momenten dat er geen of weinig anderen op straat zijn.

In de afgelopen paasvakantie was er op de zeedijk enkel een mondmaskerplicht bij grote drukte. Er was dus geen constante mondmaskerplicht van ’s morgens tot ’s avonds. Stad Oostende en de lokale politie stelden vast dat die regel goed werd opgevolgd en dat veel Oostendenaars en bezoekers zelf spontaan een masker dragen op momenten dat dit nodig is. Daarom besliste de Veiligheidscel van Stad Oostende om die regeling nu ook toe te passen in het stadscentrum.

De mondmaskerplicht die al sinds de zomer in het stadscentrum van kracht was, wordt dus vanaf maandag 26 april vervangen door een verplichting om een mondmasker te dragen op drukke momenten, waarbij de afstand niet gegarandeerd is.

Dit is overigens een nationale maatregel die overal in het land geldt: “eenieder, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, is verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker wanneer het onmogelijk is om de naleving van de regels van social distancing te garanderen.”

Aangepaste bordjes in het centrum

Mondmaskers verdwijnen dus niet helemaal uit de Oostendse binnenstad en zijn nog steeds belangrijk. Het blijft nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen op momenten dat het erg druk is in de winkelstraten, of bijvoorbeeld in de wachtrij bij raamverkoop of bij de veerboot. Maar wie ’s avonds om 22 uur in een compleet lege straat zijn hond uitlaat, hoef vanaf 26 april geen masker meer te dragen.

Omdat het stadscentrum net als de zeedijk een gevoelige zone is voor grote drukte, zal deze regel duidelijk gemaakt worden met aangepaste bordjes. Wie bij drukte geen mondmasker draagt, overtreedt de coronaregels en kan hiervoor ook nog steeds beboet worden door de politie. Stad Oostende heeft er echter vertrouwen in dat de overgrote meerderheid van inwoners en bezoekers zich goed aan deze regel zullen houden en hun mondmasker dragen wanneer het druk wordt.

Ook de andere nationale regels rond het dragen van een mondmasker blijven uiteraard van kracht in Oostende: zo is het verplicht om een masker te dragen in winkels of horecazaken, op het openbaar vervoer, in openbare gebouwen zoals musea en bibliotheken, enzovoort. De volledige lijst is terug te vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/.