Vanaf volgend jaar kunnen bedrijven makkelijker hernieuwbare energie leveren aan elkaar

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Vanaf 1 januari 2019 wordt het eenvoudiger om een rechtstreekse verbinding te maken tussen een bedrijf dat hernieuwbare energie produceert en een bedrijf in de buurt dat die energie afneemt. Na advies van de Raad van State, heeft de Vlaamse regering vandaag beslist het Energiedecreet in die zin te wijzigen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “We werken alweer een drempel weg voor hernieuwbare energie. Met de versoepeling van de wetgeving voor directe lijnen, geven we grotere installaties een boost.”

Sommige bedrijven hebben wel plaats voor zonnepanelen of een windmolen, maar hebben zelf weinig energieverbruik. Een rechtstreekse verbinding met een ander bedrijf in de buurt dat die energie afneemt, kan dan een oplossing bieden. Vandaag zijn de voorwaarden voor zo’n ‘directe lijn’ echter heel strikt, waardoor er weinig aanvragen zijn. Nochtans is hernieuwbare energie het meest rendabel als ze lokaal gebruikt kan worden.

De Vlaamse regering wijzigt daarom op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het Energiedecreet. Na het advies van de Raad van State, keurde de regering het ontwerpdecreet vandaag goed. Vanaf 1 januari 2019 zal een bedrijf dat hernieuwbare energie produceert makkelijker een rechtstreekse verbinding kunnen maken met een nabijgelegen afnemer van die energie.

“Met deze versoepeling van de wetgeving willen we hernieuwbare energie bij bedrijven en overheden een boost geven”, aldus Bart Tommelein. “We werken zo alweer een drempel weg voor grotere installaties.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.