Energie 2016 - 2018

Vlaanderen investeert 1 miljoen in groener wagenpark

elektrische auto die wordt opgeladen

De Vlaamse regering heeft 1 miljoen euro verdeeld over dertien projecten in het kader van het Vlaamse CPT-plan (Clean Power for Transport). Met deze ondersteuning kunnen bedrijven, besturen en organisaties hun voertuigvloot vergroenen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Meer en meer bedrijven en gemeentebesturen overwegen om hun vervoersvloot te vergroenen. Als overheid geven we hen een steuntje in de rug. Minder uitstoot van schadelijke stoffen betekent een stap vooruit voor ons klimaat en onze gezondheid.”

Van 24 september tot en met 5 oktober konden bedrijven, besturen en organisaties een projectaanvraag indienen. Het gaat al om de derde call in het kader van het Clean Power for Transport-plan. Per project kan de ondersteuning maximaal 150.000 euro bedragen.
Bij eerdere oproepen werd ingezet op zogenoemde ‘nichevloten’ (zero emissie bussen, taxi’s, deelsystemen), steun voor elektrische fietsen en voor acties om groene voertuigen in de kijker te plaatsen. De projecten die vandaag geselecteerd zijn, focussen vooral op de elektrificatie van bedrijfsvloten.

Elektrificatie vloot

Twee gemeenten (Bonheiden en Lummen), vier bedrijven (Carglass, Willemen Group, IT-Planet, X-Care), een taxibedrijf (Antwerp-Tax) en een zorginstelling (Solidariteit voor het Gezin) gaan de uitdaging aan om hun vloot te vergroenen en daarbij plaats te maken voor batterij-elektrische wagens. De gemeente Lummen gaat ook na of ze haar wagenpark kan verkleinen.

Infrastructuur en begeleiding

De Zoo van Planckendael (KMDA) en op het Evolis Business Park in Kortrijk (Futureproofed-Energy) zetten vooral in op bijkomende laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. VOKA Vlaams-Brabant wil een ‘onestopshop groene bedrijfsvloot’ oprichten om bedrijven wegwijs te maken die de eerste stappen naar elektrificatie zetten. VOKA Vlaams-Brabant zal in eerste instantie 34 bedrijven begeleiden.

Groen vervoer in de stad

De twee laatste projecten zetten in op een ander thema: duurzame stedelijke logistiek. DHL International zal binnen het milieu-beschermingsprogramma ‘Go Green’ elektrische bakfietsen, bestelwagens en vrachtwagens inzetten. Sligro Food Group Belgium komt met een nieuw innovatief type elektrisch voertuig om de stedelijke horeca te bevoorraden.

De geselecteerde projecten moeten binnen de 2 jaar worden uitgevoerd.

“Dit is al de derde oproep sinds we het Vlaamse Clean Power for Transport-plan lanceerden in 2016. In totaal heeft de Vlaamse overheid al 2,7 miljoen euro geïnvesteerd in milieuvriendelijker vervoer of bijhorende infrastructuur”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Meer en meer bedrijven en gemeentebesturen kiezen voor zero emissie en elektrificatie van hun vervoersvloot. Hetzij door hun fossiele brandstofwagens te vervangen door elektrische wagens, hetzij door auto’s te vervangen door elektrische fietsen. Als overheid geven we hen een steuntje in de rug. Minder uitstoot van schadelijke stoffen betekent een stap vooruit voor ons klimaat en onze gezondheid.”

Lijst van geselecteerde projecten:

Futureproofed – Energy Kortrijk​​​: 150.000 euro
VOKA Vlaams-Brabant​​​​: 149.800 euro
Carglass​​​​​: 124.989 euro
Solidariteit voor het Gezin​​​: 119.288 euro
DHL International ​​​​: 104.700 euro
Willemen Group​​​​: 95.904 euro​
Sligro Food Group​​​​: 81.116 euro
X-Care​​​​​​: 49.197 euro
Gemeente Lummen​​​​: 45.713 euro
IT-Planet​​​​​: 45.386 euro
KMDA (Zoo Planckendael)​​​: 17.015 euro​
Gemeente Bonheiden ​​​​: 10.300 euro
Antwerp Tax ​​​​​: 4.374 euro

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.