Vlaanderen krijgt digitale meters

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

De Vlaamse regering heeft vandaag het plan van minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd voor de omschakeling naar digitale meters. ‘We kiezen voor een eenvoudige digitale meter die je kan uitbreiden met slimme toepassingen. De digitale meter is noodzakelijk om de omslag te maken naar een decentraal energiesysteem waarin we steeds meer onze eigen, hernieuwbare energie produceren. In 2019 start de uitrol’ zegt Tommelein.

De klassieke Ferrarismeter – de mechanische enkelvoudige of tweevoudige elektriciteitsmeter die we allemaal kennen – wordt niet meer gemaakt. Bovendien zijn digitale meters noodzakelijk voor het energiesysteem van morgen. We gaan naar een systeem waarbij iedereen steeds meer zijn/haar eigen hernieuwbare energie opwekt. Digitale meters maken het slimme net mogelijk dat we voor zo’n decentraal energiesysteem nodig hebben. In combinatie met slimme toepassingen kunnen digitale meters er ook voor zorgen dat we energie besparen. Samen met slimme toestellen en/of opslagsystemen zullen ze ons helpen om ons energieverbruik slim te plannen.

De Vlaamse regering heeft daarom vandaag het plan van minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd voor de uitrol van de digitale meters in Vlaanderen. ‘We kiezen voor een eenvoudige digitale meter, die je zal kunnen uitbreiden met slimme toepassingen. We laten mensen dus zelf kiezen hoeveel ‘toeters en bellen’ ze willen. Op die manier zal ook de markt volop spelen. Dat werkt lagere prijzen en innovatie in de hand’, zegt Tommelein.

Kosten beperken

Bart Tommelein wil de kost van de digitale meters zo laag mogelijk houden. ‘Door de keuze voor een vrij eenvoudige meter, kunnen we bestaande standaardmeters gebruiken en dezelfde meter uitrollen over heel Vlaanderen.’ De minister wijst erop dat we via de meters ook kosten zullen besparen. ‘Omdat de digitale meters via software en vanop afstand kunnen worden gestuurd, zijn er geen aparte budgetmeters meer nodig. Thuisopmetingen worden overbodig, de meters sturen hun informatie immers zelf naar de netbeheerder. En energiefraude met tellers of zonnepanelen zullen we veel sneller detecteren.’

De overstap naar digitale meters start in 2019 en zal geleidelijk gebeuren. Nieuwe huizen en huizen die ingrijpend energetische gerenoveerd worden zullen als eerste een digitale meter krijgen. Ook wie een budgetmeter heeft of zonnepanelen op het dak komt in het begin aan de beurt.

Terugdraaiende teller compenseren

Wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor eind 2020, behoudt minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller. Tot 31/12/2020 blijft dit een recht voor iedereen, voor sommigen kan het dus zelfs iets meer zijn dan 15 jaar.

Bart Tommelein: ‘Wie zonnepanelen heeft, zal hetzelfde rendement behouden. En opdat zonnepanelen ook in de toekomst interessant zouden blijven, komt er voor nieuwe installaties vanaf 2021 een compensatieregeling.’ De prosument zal zelf kunnen kiezen om vroeger over te stappen van het voordeel van de terugdraaiende teller naar die compensatieregeling.

Privacy garanderen

Omdat de digitale meters veel data verzamelen over individueel energieverbruik, is privacy een belangrijk aandachtspunt. Er wordt duidelijk bepaald wie de data waarvoor mag gebruiken. Voor ander gebruik moet de verbruiker steeds zijn/haar expliciete toestemming geven.

De Vlaamse regering legt het plan nu voor aan de stakeholders en de VREG. Die laatste zal een kosten-batenanalyse maken. ‘Uiteraard wachten we die analyse af en zullen we bijsturen indien nodig. Dat stond altijd al buiten kijf. Maar in heel Europa is men bezig met de uitrol van slimme meters. We mogen die trein echt niet missen’ besluit Bart Tommelein.

Bekijk hier de powerpoint presentatie over de digitale meters.

[bsk-pdf-manager-pdf id=”197″]

94 thoughts on “Vlaanderen krijgt digitale meters

 1. Dit is een ommezwaai van het beheerssysteem van electrisch verbruik dat al meer dan tientallen jaren werkt op vertrouwen en het correct aflezen en doorsturen van gegevens éénmaal per jaar dit door een medewerker van een netbeheerder of door de consument zelf naar een systeem dat PERMANENT meetgegevens verschaft en doorstuurt naar de netbeheerder die slechts één stap verwijderd is van het delen van deze gegevens met de overheid.
  Dus van vertrouwen naar permanent wantrouwen. Deze consument die toevallig ook burger is wil niet weten van dit soort permanent toezicht en stelt dat als de standaard manier van werken wantrouwen wordt dit ook moet uitgebreid worden naar wantrouwen naar de netbeheerder en naar de overheid toe.
  Jullie hebben GEEN recht op de deze gegevens.
  Misschien moet men maar eens artikel 15 van de Grondwet bovenhalen.
  Dit soort toestellen geeft permanent toezicht op welke woning dan ook waarbij men makkelijk zelfs het aantal aanwezige mensen per tijdspanne kan bepalen.
  Deze burger zegt neen, en deze burger zal zich hier dan ook tegen verzetten.

  Groeten, Alain Deneve

 2. Als de energiemaatschappijen kunnen besparen door geen meterstanden meer te moeten opnemen, waarom moet de burger dan betalen voor dit toestel?

 3. Goede avond Bart ,
  slimme ”digitale” meters kan in de heel verre toekomst interessant zijn ,als U eerst ”verplicht /vrije keus” dat elk huishouden een batterij unit mag /moet hebben .
  Kost prijs +/- 3500 euro afhankelijk van het gebruik (aantal personen in dat huishouden )die investering kan afgetrokken worden over 5 jaar bij de belasting aangifte per huishouden .
  Er is namelijk stroom genoeg zijn de pieken die de prijs bepalen dus als je een stabiele prijs/productie wilt hebben moet je de pieken afvlakken .
  Er zijn in België 4.7** miljoen huishoudens *3500.00 euro =16.45 miljard waarvan de staat al direct 21% kan vangen 3.45 miljard direct in de staatskas.
  Nog niet meegerekend wat dat aan man uren oplevert voor de staat en de Belgische economie .
  THE Grid (het net)aanpassen aan aan het doodlopende 1 weg principe hoe het vroeger is/was en de staat weer subsidies geeft aan buitenlandse energie bedrijven onder het mom van investeren in België.
  Investeer in de bevolking en maak van het net (the grid)een 2 weg straat hou het net op spanning door 4.7 miljoen batterijen UITEINDELIJK bepaald de bevolking de prijs ..
  Tesla is nog een locatie aan het zoeken voor in EUTOPIA een super batterij fabriek te bouwen ,misschien dat Tesla hier hun Fabriek plaatst .
  The pilot plant for the nieuw energie age Belgium FIRST.
  Als België nu eens investeert in de eigen bevolking en een stabiele stroomprijs kan garanderen blijven de zittende bedrijven misschien nog .
  Ik zeg misschien want jullie bakken er niks van in Brussel België en Brussel Eu .
  Dit moet namelijk Europees standaard worden vroeger was energie van de staat /bevolking de staten hebben alles verkocht .
  Oké de markt stroom prijs daalt de TAXEN gaan omhoog en niemand zijn huishoudboekje is kloppend .
  De zon in Giekenland gaat eerder op dan in België en gaat ook eerder onder en schijnt langer in België .
  Doe er iets mee op Europees vlak een stelende unie van elkaar moet echt afgelopen zijn .
  vriendelijke groetjes Johann.

 4. Ben nog niet klaar de oude kerncentrales wil niemand meer verzekeren de Belgische Staat staat garant .
  Met jodium pilletjes en de producenten hoeven geen verzekeringspremie meer te betalen .
  De staat is weer gegijzeld zo als altijd grootaandeelhouder van Electrabel /engie die door gas du France wordt uitgemolken ,omdat ze afhankelijk zijn en geen alternatief hebben .
  INVESTEER in de bevolking en draai het spit om de bevolking betaald minder en bepaald meer en de graaiers betalen meer en bepalen minder.
  Een slimme meter, super isolatie ,zijn onkosten voor de burger en inkomsten voor de staat en niks meer dan dat.
  De energie kost word lager de TAXEN gaan omhoog de verliezer is de burger .
  Dit piramide spelletje door de staten is nagenoeg helemaal uitgemolken dus nu ………………………..
  WEES VERSTANDIG en investeer in de uitgemolken bevolking .

  En geef gewoon toe jij als ex zwarte doos beslisser van de horeca die normaal gezien van op afstand de kassa kan uitlezen dat nooit openbaar gemaakt hebbende .
  Omdat JULLIE in BRUSSEL de computer niet klaar hadden .
  Je opvolger ook niet kan doen als jij een digitale elektrische meter wil verplichten tis grappig dat de twee meldingen op de zelfde dag gemeld werden.

 5. Slim registeren kan elke IDIOOT maar slim anticiperen dat heb je of heb je niet …………
  Ik denk dat je het hebt wel je komt overtuigend over maar wat je zegt slaat op niks .
  De toekomst is schone energie daar zijn we het eens, maar een meter meet en veranderd NIKS .

 6. Geachte heer minister,

  Ik lees dat er een tienjarenplan opgezet wordt om alle meters in Vlaanderen om te bouwen naar digitale meters.
  Te BEGINNEN met o.a. de bezitters van zonnepanelen.
  Daarvoor wordt dan een jarenlange “compensatie” voorzien om het terugdraai effect van de huidige terugdraaiende tellers te verrekenen.
  Deze groep als LAATSTE van digitale meters voorzien zou zo’n kunstgrepen geheel of in grote mate overbodig maken.
  Maar DAT is waarschijnlijk véél te simpel.
  U zal begrijpen dat de doorsnee burger met een beetje “boerenverstand” weinig of geen geloof hecht aan zo’n vage beloftes.
  Voor de gemiddelde burger is zoiets pure KAFKA: een systeem dat werkt bij voorrang vervangen door eentje waar je dan via allerlei ingewikkelde formules één en ander gaat proberen te compenseren.
  Tenzij de compensatie erin bestaat dat de opgewekte kWh ’s van de zonnepanelen, (geregistreerd op de GSC teller), gewoon van het geregistreerde verbruik van de digitale meter worden afgetrokken. Dan zijn er geen kunstgrepen nodig en is de compensatie perfect.

  Vriendelijke groeten,

  Rene Bervoets

 7. Beste,wij hebben 3 maand geleden een andere meter laten plaatsen.Daarvoor moesten we 180€ zonder BTW betalen.Nu beslist u alle meters te vervangen door digitale meters.Wie gaat dit betalen? Wij NIET.Als je een digitale meter wil komen plaatsen zal dit GRATIS moeten gebeuren.Want er is altijd een minister die “denkt” een “goed”idee te hebben en de Vlamingen moeten maar betalen.Dit begint ons op de zenuwen te werken.

 8. de stelling was: het zijn jullie die vragende (eisende partij zijn), dan moet je maar zelf alles bekostigen zonder door te rekenen aan jan met de pet. Het individu dat normaal langskomt om de stand op te nemen zal ook niet meer nodig zijn, dus ook hier minder uitgaven en meer dus werkloosheid. Als men dan al zou weigeren om te betalen dan sluit men gewoon de elektriciteit aansluiting af, pure mafia.
  Het is gewoon diefstal.

 9. Beste mhr de minister,
  ik hoorde in uw televisie intervieuw meerdere malen het woord kosten/ baten analyse,alleen vergat u er uitdrukkelijk bij te vermelden wie om die analyse gevraagd heeft(ik vermoedt de net beheerder/overheid). 1 voordeel voor de overheid ligt inderdaad bij een relatief laag aantal budgetmeters.Het argument dat we er energie mee kunnen besparen is volgens mij een drogreden,die meter kan wel beter het verloop (big big brother is watching you!)van het gebruik vaststellen,echter het is onmogelijk dat die meter mijn verbruik vermindert als ik dat niet wil,wel andere elektronica kan mijn verwarmi g of zo lager/hoger zetten.Het recente verleden laat zien dat er andere motieven aan ten grondslag liggen,een collega van u is op TV een enorme promotor van zonneenergie,helaas zijn onder het mom van gelijkheid de spelregels al verandert en niet in het voordeel van de particuliere zonneproducenten( injectie bijdrage ingevoerd) en als je als particuliere producent eens meer produceert dan gebruikt dan zijn die kw,s verloren en gaan in de grote pot(legale diefstal).Hoe kunnen wij “onze” overheid dan nog vertrouwen en ik vrees danook dat ook hier een addertje onder her gras steekt en we vroeg of laat weer een bittere pil te slikken krijgen.
  Ik ben zeer benieuwd naar uw antwoord in deze en ik hoop dat u mij kunt geruststellen en overtuigen,
  Met vriendelijke groet Egbert van Waes.

 10. Na die 15 jaar komt er een nieuw compensatiesysteem.
  Ik ben echt niet van plan om het draagvlak van hernieuwbare energie opnieuw onderuit te halen.

 11. Wie zegt dat de klant deze moet betalen? Vandaag betaal je meet- en teltarief voor je meter. Dat blijft zo, ook de installatiekosten blijven gelijk. Dus wie zélf een nieuwe meter aanvraagt betaalt ervoor.

 12. John, ik heb toch niet gezegd dat elke burger een nieuwe meter moet betalen? Je betaalt de kosten alleen als je zélf een nieuwe meter aanvraagt. Voor de rest blijft alles zoals het is.

 13. Rene, bij de terugdraaiende teller krijg je geen compensatie als je meer energie opwekt dan verbruikt. Dat willen we in de toekomst aanpakken. Daarom krijgen eigenaars van zonnepanelen als eersten nieuwe meters.

 14. De oude meters worden niet meer gemaakt, die moeten toch door iets vervangen worden?

 15. Waar staat het dat de burger moet betalen? Je betaalt de kosten alleen als je zélf een nieuwe meter aanvraagt. Voor de rest blijft alles zoals het is.

 16. De VREG is een nieuwe tariefstructuur aan het ontwikkelen, daarin zullen ze bekijken of er rekening kan worden gehouden met de overproductie bij zonnepaneleneigenaars.
  Vanaf 2021 komt er een nieuw compensatiesysteem in de plaats van de terugdraaiende teller, dat systeem wordt nog uitgewerkt.

  Het maximaal AC-vermogen van de omvormers in het aanbod is steeds lager of gelijk aan 10 kW. Heb je al een andere zonnepaneelinstallatie, dan kan je die grens wel overschrijden. Je ontvangt in dat geval een maatwerkofferte. Hou er rekening mee dat een installatie met een AC-vermogen groter dan 10 kW enkel gekoppeld mag worden aan het elektriciteitsnet, wanneer je toestemming hebt van je netbeheerder. De voorwaarden waaraan je installatie moet voldoen verschillen van netbeheerder tot netbeheerder. Meer informatie kan je verkrijgen bij uw netbeheerder.

 17. Alain, we hebben extra maatregelen mbt de privacy genomen. Er wordt duidelijk bepaald wie de data waarvoor mag gebruiken. Voor ander gebruik moet de verbruiker steeds zijn/haar expliciete toestemming geven. Het kan niet de bedoeling zijn dat die gegevens zomaar gebruikt worden.

 18. Dat compensatiesysteem wordt uitgewerkt. Ik werk nu al maanden aan een draagvlak rond zonnepanelen, ik ben niet van plan dat onderuit te halen.

 19. Van een maal per jaar opnemen naar elke 15 minuten lijkt me een behoorlijke aanpassing. Dit soort panoptische toepassing weigert deze burger. Er wordt terecht gesteigerd door een minister wiens vuilnis wordt nagekeken omwille van de privacy maar het doen en laten van burgers continu volgen zouden we moeten accepteren? Neen. En als het zoals in Nederland slechts twee procent van de bevolking weigert dan mag men mij daar bij rekenen. Ga ik inzage krijgen in de gebruikte encryptie techniek? Ga ik transparant weten WELKE data er verstuurd wordt? Kan ik weten wie er individueel toegang heeft tot gegevens die ik aan niemand hoef te verstrekken?
  Dus sorry, neen en deze burger zal elk rechtsmiddel uitputten om deze privacy schendende techniek uit zijn woning te houden. En mag ik het ondertussen WEL geweldig vinden dat Bart Tommelein deze uiterst kritische bedenken toelaat op zijn site. Dus ten zeerste bedankt daarvoor.

 20. Twee (zeer belangrijke) vragen die toch opkomen bij het digitale systeem waar ofwel onduidelijkheid over bestaat of waar in het geheel (nog) geen antwoord op is:
  1. De minister spreekt van een behouden voordeel van minstens 15 jaar voor PV bezitters (installatie tot 31/12/2020) en voor sommigen wat meer. Door deze verwarrende uitleg denken sommigen (terecht?) dat dit voordeel dus verworven zal zijn tot 2035. Maar volgens de Vlaamse conceptnota ter zake
  http://www.vlaanderen.be/nl/nbwa-news-message-document/document/09013557801c194c
  gaat dit voordeel van 15 jaar in vanaf de datum van aanmelding! Iemand die dus reeds in 2010 zijn PV installatie heeft aangemeld (verplicht voor het bekomen van GSC) ziet zijn voordeel dus al aflopen eind 2025, ttz 8 jaar van af heden. Kan hier duidelijkheid over verschaft worden?
  2. De belangrijkste vraag (voor PV bezitters): De installatie van PV en de installatie van warmtepompen werd volop gepromoot door de Vlaamse overheid. Wie hier op inging kan alleen financieel overleven door de huidige bekomen regeling van jaarlijks salderen (overschot productie zomer verbruiken in de winter met het net als batterij => het net als batterij wordt nu al door de PV bezitter betaald door de prosumentenvergoeding wat an sich al het terugkomen op een eerdere belofte gedaan door de Vlaamse regering was). Nergens in het “toegekende recht op een terugdraaiende teller” wordt echter gewag gemaakt van de toekomstige (binnen de 15 jaar) wijze van saldering/factureren. Wordt de jaarlijkse saldering behouden? Krijgen de DNB/energieMij het recht om periodiek te factureren (wat de digitale meter mogelijk maakt). Over welke periode van facturatie spreekt men dan? Per seizoen, kwartaal, maandelijks, per kwartier? Als men terugkomt op de jaarlijkse facturatie (binnen een door de eindconsument gekende periode) kan men zijn PV-installatie annex WP wel op de schroothoop gooien wegens economisch onbetaalbaar.

  Waarom wordt er geen rekening gehouden met de uitkomst van het eerder gedane proefproject van een digitale meter bij meerdere gezinnen in het Mechelse? Dit project werd afgevoerd mede omdat de eindgebruiker er geen enkel voordeel aan had. Waarom zou dit nu wel zo zijn?

  Zolang er op zo’n vragen binnen korte termijn geen duidelijk antwoord gegeven kan worden zal de consument (die al meerdere koerswijzigingen van de Vlaamse regering te slikken kreeg) zijn vertrouwen zeker niet teruggeven aan de overheid met betrekking tot het investeren in groene energie.

 21. Hoezo, de oude meters worden niet meer gemaakt??? Ik kan je binnen de week 20 leveranciers/producenten bezorgen, maar eigenlijk zou ik liever jullie exclusieve leverancier worden en dit aan de prijs die de distributeurs daar vandaag voor betalen.

 22. Maar we mogen niet weten hoe dat compensatiesysteem er zal uit zien.

 23. Men begint de uitrol bij de prosumenten dan kunnen ze die wurgen door in de overgangsperiode “maandelijks” de terugdraaiende teller af te rekenen en dan zullen die smeken voor dat klein beetje compensatie en zullen ze in de winter volle pot betalen.

 24. De titel hierboven is “Vlaanderen krijgt digitale meters”. En van wie krijgt Vlaanderen die meters dan?

 25. De compensatie hoeft dit bij de zelfde leverancier te zijn?
  Is het mogelijk één leverancier te hebben voor afname en andere leverancier die een betere injectieprijs geeft?
  Nu zal die injectiestroom onmiddellijk verbruikt worden door buren of paar straten verder en die stroom word aan volle pot verrekend door hun leverancier, economisch klopt dit niet .
  Onze injectiestroom heeft wel degelijk een zeer groene input in het groen beleid om dat zomaar voor een peulschil te verkopen.
  Is het niet mogelijk dat een organisatie onze quota groene injectiestroom niet massaal inkoopt en doorverkoopt aan groene stroomleveranciers om toch een deftige prijs te realiseren.Met de digitale meter is dit met een klik waar te nemen.
  Als leveranciers de afname en injectie zelf moeten compenseren zal er concurrentie komen van wie de beste injectieprijs zal geven met een nadeel dat inkoopprijs zal stijgen(*) voor iedereen!!
  * compensatie voor beste injectieprijs om klanten te behouden.

 26. Jammer dat ik nog geen antwoord op mijn vorige posts heb gekregen ,maar U bent ook zelf bezig met batterijen had ik gezien in het laatste journaal.
  Dus wij denken misschien het zelfde .
  Wat de regeringen doen BE en EU is subsidies geven en de vrije markt werking verstoren .
  De subsidies gaan naar een paar, de maatschappij draait er voorop geef de maatschappij /de burgers subsidies door de keuze te geven om een batterij unit te plaatsen aftrekbaar van de belastingen of direct van de elektriciteit factuur (geen BTW) .
  DE BV België kan zo nieuwe investeerders aantrekken om hernieuwbare projecten op te zetten ,want niemand gaat investeren in hernieuwbaar als je de opgewekte stroom niet kwijt raakt en de atoomcentrales voor gaan zowel in België als in Frankrijk .
  De Belgische staat speelt Russisch roulette met als inzet België door garant te staan als er iets gebuurt met een kerncentrale .
  België moet zich nu losmaken van de wurggreep van Gas du France door slim om te gaan met de nieuwe technieken en nieuwe spelers op de energie markt.
  Het net wordt overbelast sprookjes en sprookjes bestaan niet .
  En de nieuwe spelers verplichten om hun maatschappelijke zetel in België te hebben ,maar ze kunnen hun toekomstige investeringen weer aftrekken van hun volgende investeringen .
  Zo creëer je een cyclus en geen one way street .
  Hoop dat ik nu wel een antwoord krijg .
  Vriendelijke groetjes Johann Nordhausen
  Blacky voor vrienden

 27. We kunnen alleen maar hopen op krachtige batterijen met een grote opslagcapaciteit en aan betaalbare prijzen. En dan zo snel mogelijk loskoppelen van het net …….

 28. Digitale meters met “mogelijke uitbreiding met slimme toepassingen”; hoort terugtellen bij die “slimme toepassingen”; volgens mij niet zo heel moeilijk…1 lijntje codeertaal lijkt mij: if (production>0) then (count back)

 29. Wie gaat er opdraaien voor de transportkosten van de opgewekte elektriciteit
  Dan gaan we 2x mogen betalen, op het net zetten en er terug afhalen.
  Transportkosten gaan hoger liggen dan de elektriciteit.

 30. Werkt die slimme meter ook als je geen internet hebt? Want wij hebben thuis geen internet!

 31. 1) Ingeval van de digitale ’terugdraaiende’ meter gedurende 15 jaar na installatie: Blijft de facturatie met maandelijkse gelijke voorschotten en een jaarlijkse afrekening behouden of komt er een maandelijkse afrekening. In dat laatste geval is dat rampzalig voor het rendement van zonnepanelen : in de zomer weinig verbruik en veel opbrengst = veel gratis injectie. In de winter veel verbruik en weinig opbrengst = veel betalen.

  2) Wanneer de digitale meter geplaatst wordt, gebeurt er dan een tussentijdse afrekening? In neem aan van niet omdat dit gebeurt op initiatief van de netbeheerder. In het andere geval riskeer je opbrengst te verliezen omdat er geen vergoeding is voor een negatief saldo.

 32. 3) Als je een bijkomende PV installatie plaatst voor einde 2020 naast uw bestaande installatie : kan je dan 15 jaar vanaf de laatste plaatsingsdatum voor beide installaties gebruik maken van de digitale ’terugdraaiende’ teller (want je hebt maar 1 teller) ?

 33. En wordt dan de huidige regeling voor PV eigenaars behouden (minstens in de overgangsperiode van 15 jaar) of stapt men via de digitale meter over naar periodieke facturatie (bepaald door de DNB) ipv jaarlijkse facturatie?

 34. Volgens een slimme meter pillot project van eandis uit 2014, ik veronderstel uitgevoerd in opdracht van de overheid, blijkt dat de slimme meter ook de geinjecteerde stroom apart meet. Betekent die wazige uitleg van Tommelein dat ze nu voor een dommere slimme meter gekozen hebben die dit niet kan?
  https://www.eandis.be/sites/eandis/files/documents/eindrapport_slimme_meters_maart_2014.pdf
  Dit zet de deur uiteraard wel open om de transportkosten van productie en verbruik apart te tellen 🙁

 35. Beste Bart,

  Ik lees dat zonnepaneel eigenaars als eerste aan de beurt komen omdat er nu een vergoeding mogelijk zou zijn voor het leveren van de teveel geproduceerde energie. Dat is een eerlijk principe. Die argumentatie is blijkbaar in de pers niet goed meegekomen.
  Echter, het prosumententarief was gekomen omdat eigenaars van zonnepanelen “gratis” het net gebruiken om te injecteren. Laat ons hopen dat deze mee komt te vervallen in de nieuwe tariefstructuur.

  Indien de vergoeding voor de overtollige geproduceerde electriciteit van de zonnepaneeleigenaars min de injectiekosten veel lager is dan de werkelijke energiekost (electriciteitsprijs + distributiekosten), dan zou het wel eens kunnen dat zonnepaneel eigenaars er alles aan gaan doen om de overtollige electriciteit in het tussenseizoen en de zomer te consumeren met bijvoorbeeld: elektrische bijverwarming, airconditioning, crypto currencies (zoals bitcoin) minen (want dat brengt dan mogelijk meer op), zwembadverwarming etc. Waardoor netto gezien het stroom verbruik misschien gaat stijgen en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

  Het prosumententarief, wat uitging van het AC vermogen van de omvormer, hield geen rekening met minder gunstig gelegen zonnepanelen (bijvoorbeeld oosten of westen, met beschaduwing door bomen, gebouwen, schoorstenen). Sommigen gingen in 2010-2012 een investering aan die veel minder rendabel was dan anderen, echter betalen zij evenveel injectiekosten en dit verschil keldert hun terugverdientijd. Ik hoop dat de nieuwe regeling hiermee rekening houdt en uitgaat van werkelijke teruglevering in plaats van het theoretisch maximale bij ideale orientatie – met slimme meters moet dit toch mogelijk zijn.

  Verder maak ik mij zorgen over de inperking van de periode van steun. Wie in 2009 een investering aanging kreeg de “garantie” op 20 jaar steun voor groenestroomcertificaten. De prosumentenvergoeding was een eerste contractbreuk van de overheid. Als daar nu een inperking van 5 jaar bijkomt is dat een tweede contractbreuk. Hierbij wordt vaak het argument gebruikt dat dergelijke installaties al lang hun kostprijs zullen hebben terug gewonnen, echter is dit lang niet overal het geval. Mindere orientatie, zeer hoge aanschafkosten (>30.000) euro, andere regels nieuwbouw (21% btw en geen spreiding belastingsaftrek), defecten, … Op een gegeven moment maak je een berekening voor een investering met de bijhorende risico’s maar gegeven een fiscaal kader. Je gaat ervoor en het is als burger zeer frustrerend als de overheid achteraf de spelregels tot 2x toe in je nadeel aanpast.
  Iedereen weet dat de werkelijke schuld uit de tijd van Freya Van Den Bosche stamt, maar dit betekent niet dat contractbreuk een noodzaak is – er zijn ongetwijfeld andere oplossingen. Gebrek aan fiscale stabiliteit is overigens wat Belgie ook internationaal gezien op andere vlakken veel kost, economisch gezien.

 36. Bij een voldoende grote bestelling zal er wel iemand te vinden zijn die deze meters maakt.

 37. Beste,

  Is het mogelijk een CONCREET antwoord te geven op volgende vragen aub ?

  1. Zal er enkel jaarlijks gefactureerd worden zoals de dag van vandaag ?

  3. Klopt dit:
  Vandaag mijn dubbele teller laten omzetten naar enkel dagteller, deze persoon melde me dat ze met nieuwe meters hetgeen je terugdraait op je teller zullen blokkeren(gemakkelijk met digitale meters) naar een max aantal kwh per dag, al hetgeen je dan meer produceert gaat op het net, maar je krijgt er geen vergoeding voor.

  4. De digitale meter zal twee metingen doen: één van consumptie en één van injectie. Deze zullen tegenover elkaar verrekend worden. Maar ook tegen 1 zelfde tarief of zal de verrekening gebeuren tegen aan ander tarief, bvb afgenomen stroom(voornamelijk in winter en dus allicht duurder) minus geinjecteerde stroom(voornamelijk zomer en dus allicht goedkoper tarief).
  In eerste geval lijkt me dat mijn rendement min of meer gegarandeert blijft, in andere geval is mijn rendement totaal verdwenen !
  Graag concreet antwoord dus, wordt het optie 1 of optie 2 ?

  Ik hoop dat u me hier snel een antwoord op kan geven zodat de onduidelijkheid die er nu nog heerst kan weggenomen worden en ik mag vertrouwen op de boodschap dat PV bezitters er niet zullen op achteruit gaan.
  Maar eerlijk gezegd is na het invoeren van het prosumenten tarief mijn geloof in gedane beloftes heel sterk afgenomen.
  Ik ben benieuwd of dit weer het geval zal zijn.

  Vriendelijke groeten

 38. Jeroen
  Je hebt 15 jaar recht op de terugdraaiende teller en 20 jaar op GSC’s, daar verandert er niets.

 39. Je hebt 15 jaar recht op een terugdraaiende teller. Maar wat indien je meerdere installaties hebt op hetzelfde adres ?
  Is het 15 jaar vanaf de eerste installatie of van de tweede (die bvb 5 jaar later geinstalleerd is) ?

 40. Graag respons op onderstaande :

  Wij vragen de Vlaamse regering om zonder twijfelen te kiezen voor bekabelde slimme meters, die via Ethernet-aansluitingen communiceren. Draadloze slimme meters zorgen voor blootstelling aan ongezonde pieken van elektromagnetische straling en bleken in het buitenland reeds tot ernstige gezondheidsproblemen te leiden. http://www.beperkdestraling.org/1258-persbericht-beperk-de-straling-slimme-meters-gevaar-voor-volksgezondheid.

 41. Dankzij de digitale meters wordt het eventueel mogelijk de geïnjecteerde energie te vermarkten

 42. We zullen waken over de privacy van jouw gegevens. De consument zal duidelijk weten wie over welke data beschikt.

 43. Er wordt een alternatief compenserend systeem uitgewerkt zodat we prosumenten blijvend een interessant rendement kunnen bieden

 44. De Vlaamse regering beslist over de modaliteiten, daarna worden ze uitgerold door de netbeheerders

 45. We weten nog niet hoe de compensatie eruit zal zien. De nieuwe regeling wordt op dit moment uitgewerkt.

 46. De VREG onderzoekt op dit moment een nieuwe tariefstructuur die is aangepast aan het energiesysteem van de toekomst

 47. Het is mijn bedoeling dat tijdens de overgangsperiode er slechts één afrekening per jaar is

 48. In de conceptnota is opgenomen dat dit zal gebeuren van datum van aanmelding.
  De juiste uitwerking moet nog bepaald worden.

 49. Het is mijn bedoeling dat tijdens de overgangsperiode er slechts één afrekening per jaar is

 50. In de conceptnota is opgenomen dat dit zal gebeuren van datum van aanmelding.
  De juiste uitwerking moet nog bepaald worden.

 51. Steven
  Ik ben zelf een koele minnaar van grootschalige biomassacentrales.De duurzaamheidscriteria voor deze centrales worden steeds streng nagekeken. Bedrijven die een kolencentrale willen omvormen tot biomassacentrale of een nieuwe centrale willen opstarten op basis van houtpellets, zullen moeten aantonen dat de biomassa die ze gebruiken aan de duurzaamheidscriteria voldoet.
  Verder is het met de huidige terugdraaiende teller niet mogelijk om de geïnjecteerde energie te vermarkten. Het is mijn bedoeling dit aan te pakken met de komst van de digitale meter.

 52. Manu
  Aan de hand van de resultaten van de kostenbatenanalyse kan ik de compensatieregeling in detail uitwerken.

 53. Bedant voor de sespons. Dat is goed nieuws voor de PV-bezitters.

 54. Wie een elektrische wagen denkt op te laden via zijn eigen zonnepanelen zal bedrogen uitkomen wanneer je geen digitale ’terugdraaiende’ teller meer hebt en de afrekening op jaarbasis gebeurt : tijdens de dag als de zon schijnt staat uw auto op uw werkplaats op te laden en moet je uw laadstroom daar (duur?) betalen, terwijl je maar een kleine vergoeding krijgt voor de stroom die uw zonnepanelen bij u thuis opwekken en op het net injecteren.
  Is er al een oplossing voor dergelijk probleem bedacht ? Is daar rekening mee gehouden ?

 55. Goede middag Steven ,
  er is al over capaciteit aan stroom op bepaalde momenten vandaar dat de stroom prijs al jaren daalt alleen de taxen worden hoger (omdat de btw inkomsten voor de staat lager zijn geworden ) ,dus nog meer zonnepanelen op elk dak voor elke burger subsidiëren is niet de oplossing .
  De oplossing is voor ELKE BURGER een batterij unit subsidiëren voor mijn part een slimme batterij unit die zich oplaat als de prijzen laag zijn of ”’zogenaamd ”’overspanning op het net heerst en registreert .
  Dit is technisch mogelijk vraag maar aan First Solar .
  Zelfs subsidies voor batterijen zijn in te dammen door de batterijen met een huurkoop constructie door de alternatieve stroom producenten te laten bekostigen .
  Er is stroom genoeg en er wordt net zoveel verspilt als dat werkelijk gebruikt wordt .

  Een slimme meter is een gemiste kans een slimme batterij dat is win win uiteindelijk voor elke energie speler de producent de staat en de consument .

 56. De compensatiemaatregel wordt uitgewerkt nadat de kostenbatenanalyse is afgerond. Da tarieven zijn dus nog niet bepaald. Ik heb de voorbije 8 maand niet volop ingezet op het promoten van zonnepanelen om dat draagvlak nu te laten ondermijnen!

 57. Johann
  Ik volg het onderzoek naar batterijen op de voet en werk aan een beleidskader flexibiliteit.
  Ook de digitale meter is zeker een win-winsituatie.

 58. Dag Bart,
  Ik heb mijn zonnepanelen geplaatst in november 2012 . Dus ga ik ervan uit dat mijn teller terugdraait tot eind 2025 .
  Wanneer ik investeer in bijkomende zonnepalen .Laat ons zeggen voor eind 2020 krijg ik volgens jullie PowerPoint presentatie de garantie dat mijn teller tot eind 2035 terugdraait op de laatst geïnstalleerde installatie . Kan ik hier een bevestigend antwoord krijgen .

 59. Stef
  Je eerste installatie krijgt de garantie op het terugdraai effect tot 2027.
  Aangaande je tweede vraag worden de precieze modaliteiten nog bepaald. Ik hou iedereen op de hoogte via mijn nieuwsbrief.

 60. Dat probleem lijkt mij helemaal geen digitale meter plus ingewikkelde compensatieregeling te vragen:

  Stel dat ik dit jaar 8000 kWh op mijn analoge meter staan heb en 15000 kWh op mijn geijkte PV-productie meter. Stel dat ik één jaar later 7600 kWh op mijn analoge meter staan heb en 17400 kWh op mijn geijkte PV-productie meter. Dan volstaat een simpel stukje pen en papier om te bepalen dat:

  * ik 2400 kWh aan PVstroom opgewekt heb
  * ik 400 kWh minder verbruikt heb dan ik opgewekt heb, oftewel 2000 kWh netto verbruik
  * ik 400 kWh netto aan het net gegeven heb, die kan vergoed worden

  Mij lijkt dat ofwel de probleemstelling onvoldoende is uitgelegd, ofwel er extra redenen zijn om deze meter eerst bij zonnepaneel eigenaars te installeren ofwel dat de werkgroep om dit complexe probleem op te lossen overbodig is.

  Mvg,
  Jurgen

 61. Dat bepalen de netbeheerders, je kunt met hen ook afspreken wanneer je graag je meter zou vervangen.

 62. Wat met huizen die geen kabelaansluiting hebben? Er zijn trouwens studies die aantonen dat straling kan leiden tot gezondheidsproblemen er zijn ook studies die aantonen dat dit niet het geval is.

 63. De compensatiemaatregelen zijn om ervoor te zorgen dat wie niet meer geniet van de terugdraaiende teller nog steeds hetzelfde rendement heeft op zijn investering.
  De digitale meter komt er omdat de analoge niet langer gemaakt worden.

 64. Dit is het antwoord dat via mail werd verstuurd.

  De kostenbatenanalyse loopt nog volop, de compensatiemaatregel zal worden vastgelegd na afronding van dit onderzoek. U zult hier tijdig over worden geïnformeerd via de gebruikelijke kanalen of de nieuwsbrief van de minister. Met deze laatste bent u zeker steeds de correcte informatie te ontvangen.

  Het bepalen van tarieven en een algemene tariefstructuur behoort echter niet tot de bevoegdheden van de minister. Deze worden bepaald door de netbeheerders/energieleveranciers en gecontroleerd door de VREG. Vanuit dit kabinet wordt gewerkt aan een beleidskader, de energiesector vult deze vervolgens verder in.

  Op dit moment kan ik u bijgevolg geen verdere verduidelijking geven aangaande de compensatiemaatregel. Ik kan u echter wel garanderen dat Bart Tommelein het niet duldt dat het draagvlak van zonnepanelen opnieuw wordt aangetast. Zonnepanelen zijn en blijven dé investering, zowel voor onze toekomst als voor uw portemonnee.

 65. Bart jij hebt toch het lef om een forum te ontwikkelen .
  Ik vind dat je goed bezig bent en ook ziet dat onnodige Subsidies Avereschs werken ..
  Bio verbrandingscentrales gelul gesubsidieerd door de EU de bos maffia vermalen onnodig bossen geschubd tot pallets .
  Elke markt verstoring van de lands beslissers speelt de maffia op in .
  Maar je moet wel investeren in OPSLAG /accu ’s 2 miljard gedeeld door x Belgische gezinnen
  Dat is een investering het volk heeft de pouwer .
  .

 66. Dag Johann, bedankt 🙂
  We zullen onderzoeken of het nodig is om opslag te ondersteunen.

 67. Dus jullie hebben mij door message in A bottle nothing compares to You losing my religion EN natuurlijk ……………Every breath YOU TAKE………………I have been watching YOU.
  De stroom en bestuur leidingen op splitsen en doorverkopen en nog LANDS beslissers op de zwarte loonlijst laten leiden kan gelukkig niet meer ik had het gepost maar U/jij /jullie posten het niet .
  Mijn bank vraagt of ik publieke bestuurders heb op de loonlijst of in bestuur of advies of wat dan ook .
  Dit noem ik nu met een bezem voor eigen deur vegen .
  Maar om nu op het nieuws te komen dat Vlaanderen een paar oplaadpaaltjes gaat plaatsen voor de gesubsidieerde elektrische auto bezitters.
  Is echt weg gegooid geld gewoon zeggen in 2019 mogen alleen elektrische auto’s verkocht worden in België .
  De Shell ’s esso ’s en chevron’s enz Aramco willen dat ook ,omdat van elke omzet de staat 75% pakt eco en andere bla bla taksen van de burger.
  Dus de grote Olie producenten zijn blij met duidelijkheid de overheid moet inzien dat energie niet meer de melkkoe kan zijn maar het fundament om te produceren.
  Als je weet waar je aan toe bent dan kan je een strategie uitstippelen ..

  De versleten Kern centrales open houden is ook niet strategie bevorderend werken ze mogen ze werken produceren ze of ontploffen ze en wie verzekerd ze .

  In het U Naait het kingdom willen ze de energie transport de trein en nog iets terug pakken ,Waarom omdat Synergie de oplossing is en niet splitsen .
  10 boekhoudingen 10 graaiende Ceo’s en 10 graaiende betaalde beslissers
  Zo ook met de elektrische autootjes als de vraag er is overgeproduceerd China en kost de batterij 2 KEER niks .
  En je kunt 500 kilometer rijden dus gewoon niet subben maar sturen en niet verbieden wie diesel rijd nu kan tuffen tot het einde van de levensduur van de auto OVERAL .
  Maar wie een verbrandingsmotor wil kopen in 2019/2020 heeft pech ………….
  Dan kan de industrie op inspringen het zelfde resultaat de regering kan hun huishoudboekje aan passen je kan niet subben betaald door de uitgeperste geen auto bezittende belasting betaler.
  De moeder der crisissen 2008 ”’oude auto 3 jaar oud”’ . inleveren vernietigen voor een schonere en het was geen schone auto alleen schone schijn .
  Ik HAD GEEN AUTO IK WIL GEEN AUTO EN WIL NIET BETALEN VOOR DE ROESTENDE AUTO VAN DE BUURMAN ..
  Dus ook niet voor de oplaad paal de oplaad paal betaald de auto producent als jullie zeggen dat er geen fossiele auto’s het land binnen komen.

 68. Beste Bart …………het wordt tijd dat de beslissers moeten in zien dat eenzijdige beslissingen niet begrepen worden ALS ze GEKOCHT zijn het is zo…………………
  Trump en zijn Deutsche Bank schulden wordt niet naar gezocht ,omdat als de Deutsche bank omvalt de cyclus zich herhaald .
  Dat de Chinezen en Saudi Arabië zich zwaar inkopen in de Deutsche Bank de grootste schuld eiser van Trump vroeger 6 miljard schulden en NU 300 miljoen hoe kan die FANTAST 5.7 miljard afgelost hebben.
  Dan weet je toch dat Trump een gekochte marionet is DE CHINEZEN en de Saudisch waren de vijand .EN PUTIN was een zogenaamde vriend .
  Het is juist omgekeerd PUTIN is gebruikt om de MARIONET te laten LIEGEN over alles en alles overhoop gooien .
  Alles omverwerpen Obama care ECo enz bank regulatie enz daar zit toch een duistere kracht achter .
  Dat kan die Trump niet alleen verzinnen en dat zijn weer de gekochte beslissers .
  Banden met Rusland is een afleiding beter banden met China en Saudi Arabië .
  RUSLAND heeft NIKS gekocht China en Saudi Arabie hebben ALLES gekocht aandelen Deutsche Bank
  En worden UITBETAALD de Chinese president en de Saudische koning zijn persoonlijk bij de gekochte President geweest .
  PUTIN de beste vriend de afleiding de schijnbeweging betaald uiteindelijk de prijs .
  JULILE LANDS beslissers hebben weg gekeken toen in Syrië kinderen en natuurlijk ook ouderen vergiftigt /vermoordt werden .
  En die logies nu hier komen U zou hetzelfde doen .
  Het had geen Putin obama /Trump /EU /Erdogan spelletje moeten zijn als er gelijk werd ingegrepen .

 69. Beste Bart …………het wordt tijd dat de beslissers moeten in zien dat eenzijdige beslissingen niet begrepen worden ALS ze GEKOCHT zijn het is zo…………………
  Mandaten zijn gewoon steek penningen die in elk land gevangenis straf is ,maar niet in België .
  de overbetaalde /onderbetaalde landbeslissers hebben de keuze of voor de samenleving en 3 jaar door betaald .
  Of voor de Privé veel geld op kosten van de aandeelhouders ,maar de afgesplitste landeigendommen door de staat verkocht kan geen bron van inkomsten zijn door de verkopers de beslissers .
  Jullie belasten en stimuleren zonder visie stimuleren de starters en belasten de vasten .
  Uit eindelijk betalen de vasten de stimulatie van de starters die toch falen ..

  Niet de Nieuwe onder nemers kunnen jullie tekort betalen ,maar jullie kunnen het wel belasten .
  En wees geen Aap die van de boom valt Jullie wisten het al JAREN de INTEELT van de politiek is al jaren de mini Landbeslissers De helft van de beslissers hebben een pappie wel of niet fout ze zijn gewoon fout.

 70. Beste Bart ………………
  begin met de grond beginselen dat IEDEREEN gelijk is voor de wet en niet 8** tarieven verlaag de belasting voet voor iedereen en geen uitstel voor zogenaamde ondernemers .
  Pas begonnen? ….. eerste 3 jaar geen BTW betalen en RSZ ook niet en ben je een starter en neemt een eerste werknemer aan betaal je ook geen KLOTEN rsz.
  Een ondernemer die geen WINST maakt en zelf niet werkt en een Porsche cayenne rijd is een slimmerik
  Kort op de bal spelen dat moeten jullie doen INVESTERINGEN zijn in het zelfde jaar aftrekbaar en niet de zogenaamde onkosten .
  Maar dan moet de belasting wel eerlijk verdeeld worden of minder onnodige belastingen bijvoorbeeld energie .
  Energie is ook de motor ,maar er wordt alleen in overproductie geïnvesteerd opslag van energie dat is lange termijn denken en zijn geen subsidies ,maar zijn investeringen .
  Vroeger de staat had nog panden de post de telecom de trein en de power electrabel ENGIE alles naar de Kloten .
  De staat moet niet productie van schone energie subsidiëren maar de opvang van de schone energie garanderen.
  Dat noem je een wisselwerking laat het grote geld investeren en laat het volk PROFITEREN door belasting aftrek voor een batterij UNIT .
  Je kan blijven Subben in over productie er staan doelloos genoeg gesubsidieerde molentjes te draaien .
  Die stil gelegd of niet op het net aangesloten worden om dat ze de markt verstoren en wel gefinancierd zijn door de belasting betaler.
  De Staat HAD ALLES verkocht en belast 75 % van de factuur voor stroom die eigenlijk van het volk moest zijn
  ALS JE WIL VERANDEREN moet je het verleden niet verbieden ,maar de toekomst bepalen en dat bepaal je niet door door het verleden te verbieden .
  Diesel autootjes gepromoot en nu mogen ze niet meer binnen
  BLA BLA BLA

 71. Belgische wet bepaler’s hebben 2 agenda’s hun eigen loon en de spitsing van werkzaamheden wat in het verleden verkocht is..
  De lands beslissers van nu willen BURGEMEESTER worden ,omdat het dubbel verdiend en ze niet afgerekend worden met hun beslissingen van het korte verleden .
  De bestaande politieker is een burgemeester in spe tenminste dat hoopt hij ……………………
  Een actieve politiker die de lands politiek verlaat om burgemeester te worden is NOT DON .
  Do your job doe je werk wat je gezaaid hebt valt het tegen sta je mannetje.
  Maar bestaan er nog eerlijke politici
  Op geklopte Borst net zoveel werkeloze als voor de crisis en 3 keer zoveel arbeids-on geschikten.
  Voor de crisis is was het ook zo je moet om denken iemand die moeilijk kan lopen kan wel TYPEN .
  IEMAND die doof is kan intypen .
  iemand die blind is kan wel iemand bellen via de computer een verlies van de zintuigen is niet een gratis ticket

 72. Beste Bart …………………
  Wat nu de troela/Turtel tax is afgekeurd je moet niet de bevolking belasten maar investeerders maken en niet de investeerders ten koste van de bevolkingen laten zogenaamd investeren.
  LAAT de Turtel takts gewoon doorlopen de faktuur blijft het zelfde de aftrekpost is de investerende burger die hun investering mag aftrekken .
  Een belasting is triest …………………..Als ze de investering niet zien.

 73. Beste Bart …………..
  Tis triest dat je mede beslissers wel of niet de beslissende partij zijn, de oppositie tegen belasting vermindering zijn voor de burger.
  Volgens mij heb je het bestaande systeem geventileerd met het nieuwe nog niet de geopenbaarde standaard.
  Ik Johann Nordhausen zal het nog 1 keer Uitleggen de handel kan je niet stop zetten alleen de handel van de vervuilers CO/2 certificaten kan ook omgezet worden door de bevolking eco certificaten toe te kennen ..
  De investeerders ruilen Co/2 certificaten om tegen eco certificaten .die de bevolking bezit .
  Geen domme handel eerst stimuleren de oude energie en dan belasten .
  De bevolking moet de bron de stimulans worden om te investeren ………………

 74. Iedereen is gelijk voor de wet dus een eco certificaat voor elke burger zal wel handel opleveren .
  Dan kan de burger zelf beslissen of zelf investeren of gokken ,met het verschil dat niet over de ruggen van de burgers wordt gegokt met subsidies .
  Elke burger heeft het zelfde virtuele start kapitaal wat je er mee doet is je eigen beslissing .
  Subsidies vallen weg de wetgeving blijft in 2020 eco energie 25 %
  Iemand met een eigen huis en een zolder en een dak kan de staat alles voor betalen dat is oneerlijk
  De mensen zonder eigen huis betalen betalen de kosten dat de eigen huis bezitters er warmpjes bij zitten..

 75. ECO credit zal de standaard worden vergeet Bit coin en andere valuta ik heb alle eco credit van de hele wereld .
  Bit cion is een lachertje ECO Credit wordt de standaard .niemand kan subsidiedieren en stelen van de kleintjes

 76. Ik kan de heffing niet laten doorlopen, ze wordt vernietigd door het grondwettelijk hof en ik respecteer die beslissing.

 77. Klopt! Sinds 2000 zijn in Italië overal digitale meters geïnstalleerd. Weliswaar omwille van een iets andere reden dan bij ons. Er werd daar namelijk heel veel elektriciteit afgetapt, in de eerste plaats door de maffia. De invoering van digitale meters bleek hier een effectief antwoord op te zijn.

 78. Ik heb beslist geen investering in zonnepanelen zolang niet alles duidelijk en bekend is, 15 jaar voor een terug draaiende teller vind ik veel te kort.

 79. Dag Bart

  Vat ik het goed samen dat in onze nieuwbouw – onze zonnepanelen worden gelegd in 2018
  – we nog tot 2032 zullen kunnen genieten van de terugdraaiende teller. (dit lijkt me “ja”)
  – en ik nog tot 2032 nog de prosumententaks zal “kunnen” betalen tenzij ik beslis om toch vroeger over te schakelen op de ‘nieuwe regeling’?

  De ‘nieuwe regeling’ is dat wat ik hier terug vind (http://www.vreg.be/sites/default/files/document/consultatie_over_de_herziening_van_de_tariefstructuur_van_de_periodieke_distributienettarieven.pdf) of is dit nog iets anders wat er aan komt, los van de terugdraaiende teller+prosumententaks?

 80. Wordt wetgeving over de 15 jaar terugdraaiende teller nog voor de verkiezingen genomen of na ? Andere minister en regering en alles op de helling ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.