Vlaanderen tegen de zomer klaar met voorbereidend werk voor energienorm (Tommelein)

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Belga | De Vlaamse regering engageert zich om tegen de zomer klaar te zijn met het “voorbereidend werk” voor de invoering van een energienorm. En tegen het einde van het jaar moet er ook een studie op tafel liggen die de evolutie van de energieprijzen- en tarieven in kaart brengt en monitort. Dat heeft minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Andries Gryffroy (N-VA).

De invoering van een energienorm staat zowel in het Vlaamse als in het federale regeerakkoord en is ook opgenomen in het intefederale energiepact. De energienorm moet ervoor zorgen dat de verschillende componenten in de energiekost in België niet hoger zijn dan in onze buurlanden. De norm moet helpen om de concurrentiekracht van de bedrijven, in het bi jzonder van energie-intensieve bedrijven, te bewaken.

Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zal de Vlaamse regering “haar noodzakelijk voorbereidend werk nog voor de zomer afronden”.

Hij benadrukt dat daarbij een zorgvuldige afweging gemaakt wordt tussen de comptitiviteit van de bedrijven aan de ene kant en de koopkracht van de gezinnen aan de andere kant. “De competitiviteit van de Vlaamse bedrijven is prioritair en jobs en werkgelegenheid zijn belangrijk, maar we gaan de factuur niet gewoon doorsturen naar de gewone Vlaming”, klonk het.

Volgens de Open Vld-minister komt er tegen het einde van het jaar ook een studie die de energieprijzen- en tarieven in kaart brengt. “Deze studie moet als ijkpunt dienen om de evolutie van de elektriciteitsprijzen voor de verschillende sectoren te monitoren. Bij het uitwerken van de energienorm zullen de verschillende entiteiten zich op de resultaten van de studie baseren.”

N-VA-energiespecialist Andries Gryffoy was niet onverdeeld gelukkig met het antwoord van de minister. Volgens hem was die studie namelijk eind vorig jaar al beloofd. “Hoe kan je nu de grote lijnen van de energienorm tegen 20 juli willen vastleggen en de norm laten invoeren vanaf 2019 als de studies pas klaar zijn tegen het einde van het jaar?”, aldus Gryffroy.

Minister Tommelein counterde die kritiek uit N-VA-hoek. “Ik wil snel gaan. Maar de treuzeling, de aarzeling tussen de oplevering van de teksten van het energiepact en de definitieve goedkeuring kwam er niet door mij. Die kwam er omdat veel mensen gediscussieerd hebben over iets dat al was beslist (verwijzend naar de houding van de N-VA in het dossier van de kernuitstap, red.). Het energiepact heeft er drie maanden gelegen, terwijl ik had willen verder doen”, klonk het.

One thought on “Vlaanderen tegen de zomer klaar met voorbereidend werk voor energienorm (Tommelein)

  1. Eerst was het vanaf 2018 …
    Vervolgens, nog voor deze zomer …
    Nu lezen we 20 juli vastleggen (dat is IN de zomer)
    en invoering pas 2019 (dat is na de zomer en zelfs na het jaar 2018 en dus als het effectief waar zou zijn één jaar na datum!)

    We blijven maar hopen zeker … pfff

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.