Staatssecretaris Bart Tommelein en VLIZ partners voor een duurzame Noordzee

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

VLIZOp woensdag 26 november heeft Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) een bezoek gebracht aan het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende. Het VLIZ is sinds haar ontstaan uitgegroeid tot het coördinatie- en informatieplatform voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Het VLIZ is één van de eerste instellingen die de Staatssecretaris bezoekt. Tijdens het werkbezoek gaf algemeen directeur Jan Mees toelichting bij de werking van het VLIZ en de uitdagingen waar het voor staat.

Staatssecretaris Bart Tommelein: “De komende jaren wil ik als West-Vlaming en Oostendenaar de ambassadeur zijn van onze Noordzee. Ik sta nog altijd versteld van de vele mogelijkheden die de Noordzee ons biedt. Ik wil vooral inzetten op ‘blue growth’ met de verdubbeling van de windmolencapaciteit en de realisatie van een energieatol op zee. Op die manier voldoen we aan de groeiende energievraag. Bovendien zal de bouw en het onderhoud zorgen voor extra tewerkstelling voor onze provincie.”

De verdere economische ontwikkeling staat echter niet los van de rijke biodiversiteit op zee. Onze Noordzee kent 2100 diersoorten. Tommelein wil nauw samenwerken met het VLIZ om te komen tot een duurzaam beleid: “Als wereldvermaard onderzoekscentrum beschikt het VLIZ over de wetenschappelijke kennis om het Noordzeebeleid te ondersteunen. In België zijn meer dan 1000 onderzoekers bezig met de studie van de zee. Deze kennis moeten we maximaal benutten.”

Dagelijks vaart het onderzoeksschip Simon Stevin uit om het leven op en onder de zee te bestuderen. De Simon Stevin is het modernste onderzoeksschip in Europa. Tommelein wil ook de samenwerking met Nederland bekijken voor het zeewetenschappelijk onderzoek. Binnenkort heeft hij een ontmoeting met de bevoegde Nederlandse minister.

Daarnaast beschikt het VLIZ over een observatorium nabij de windmolenparken. Tommelein: “Binnen mijn bevoegdheden wil ik de uitbouw van het observatorium ondersteunen. Tegelijk moet we onderzoeken of ook op de energieatol een observatorium kan komen. Het energie-atol moeten we zodanig inrichten dat vogels er kunnen pleisteren en broeden. Dit ondersteunt meteen de kustgemeenten in hun aanpak van de meeuwenproblematiek.”

Het VLIZ wil werk maken van een volwaardig marien onderzoeksstation in Oostende voor de bewaring van alle data verzameld op zee. Zowel uit binnen- als buitenland zouden onderzoekers naar Oostende komen. “Voor de stad aan zee biedt dit een grote meerwaarde. Dit zet onze stad nog meer op de ‘mariene’ wereldkaart,” aldus Bart Tommelein. De Oostendse schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open Vld) zal de verdere uitbouw van de huidige site op de Oosteroever, met respect voor het aanwezige erfgoed, onderzoeken.

Tenslotte kwam ook de nieuwe locatie van het VLIZ ter sprake. Vandaag bevinden de kantoren zich in de oude gebouwen van de vismijn. Schepen Kurt Claeys zal dit, in samenwerking met het Vlaams Gewest, bekijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.