Week van de Korte Keten zet Oostendse streekproduc(en)ten in de kijker

Posted on Posted in Economie, Oostende - De Stad aan Zee

Tijdens de Week van de Korte Keten is een nieuwe Oostendse fietsroute gelanceerd. De Oostendse Smoefelroute combineert een actieve met een culinaire ontdekkingstocht van 23,5 kilometer langs streekproducenten. Er is ook een Smoefeldoze met streeklekkers.

Een fietstocht die je langs hoeves brengt waar je kaas, melk of boter kan kopen, maar ook langs handelaars die een erkenning kregen voor 100 procent West-Vlaams, daar krijg je toch een beetje honger van. Karel Deschildre van Deschildre Streekproducten op de Oosteroever kwam met het idee om zijn zeewiercharcuterie, die samen met Donald Deschagt ontwikkeld werd, te combineren met ander streeklekkers.

Dat leidde tot een Oostendse Smoefeldoze, met daarin zes lokale producten die je ook langs de route aantreft. Het gaat om de Oostendse zeebeschuiten van bakkerij Desmedt, glazuurspeculoos van bakkerij Vanheste, de pralines Ostend Honey en Popppolou Rocks van chocolatier Olivier Willems, Blonde Kuifbier van brouwerij ‘t Koelschip en ambachtelijk gebrande Arabicakoffie van Aroma Koffie. Doodlekunstenares Jook uit Oostende creëerde de cover van de doos. Die is verkrijgbaar bij Streekproducten Deschildre.

Tuinen van Stene

De lokale handelaars zijn tevreden met het initiatief. “Mensen gaan steeds meer op ontdekking buiten het traditionele centrum en komen zo bij ons terecht. Deze fietstocht en de Smoefeldoze kunnen hier enkel toe bijdragen”, zegt chocolatier Olivier Willems.

Oostende zet de komende jaren sterk in op de lokale voedselproductie. “Er is al heel wat expertise bij landbouwers, maar we willen ook nieuwe dingen uitproberen en dat doen we in de Tuinen van Stene”, zegt schepen Silke Beirens. “De vraag naar lokale producten stijgt”, vult schepen Charlotte Verkeyn aan. “Dat kunnen we enkel maar toejuichen, omdat we op die manier meewerken aan de duurzaamheid en de lokale economie steunen.”

Wie meer wil weten over duurzame landbouw in Oostende en het landbouwpark de Tuinen van Stene kan deelnemen aan een vertelwandeling en rondleiding op 21 mei. Inschrijven kan via kathy.belpaeme@oostende.be.