Zomerpraat sluit succesvolle vijfde editie af

Posted on Posted in Integratie, Oostende - De Stad aan Zee

Heel wat nieuwe Oostendenaars volgen Nederlandse les, maar in juli en augustus zijn de taalscholen gesloten. Om hun taal toch te blijven oefenen, organiseert Stad Oostende het project Zomerpraat. Nieuwe Oostendenaars praten er over allerlei thema’s in het Nederlands, met Oostendse vrijwilligers en bouwen zo ook hun sociaal netwerk verder uit.

De vijfde editie van Zomerpraat 2021 was opnieuw een schot in de roos. Elke woensdag van de zomervakantie kregen anderstalige nieuwkomers de kans om op een informele manier te praten over diverse thema’s: van Oostende en België, tot winkelen en gezondheid. Met een gemiddelde aanwezigheid van 70% waren de sessies ook dit jaar weer telkens goed gevuld. Tijdens de laatste sessie kregen de deelnemers een attest van deelname en de vrijwilligers een lekkere dessertbox mee naar huis.

Win-win: extra spreekdurf en nieuwe contacten leggen

“Maar liefst 17 vrijwilligers namen 47 deelnemers onder hun vleugels om tijdens de zomer hun Nederlands te oefenen. Ook dit jaar moest er nog rekening gehouden worden met covid-19 en daarom werden de deelnemers verdeeld over 13 praattafels die samen telkens een bubbel vormden. Vandaag zijn we verheugd dat we terug de getuigschriften mogen uitreiken,” aldus schepen van Mens & Maatschappij Silke Beirens.

Zomerpraat is een project van Stad Oostende, waarbij meerdere stadsdiensten de krachten bundelen vanuit verschillende invalshoeken: welzijn, integratie, taalbeleid, enzovoort… Waarom? Omdat veel anderstalige nieuwkomers nood hebben aan oefening. Ze leren tijdens het schooljaar Nederlands in het NT2-onderwijs, maar in juli en augustus valt alles stil en wordt heel wat Nederlands vergeten. Nieuwe Oostendenaars kennen ook niet altijd mensen met wie ze Nederlands kunnen oefenen. Met Zomerpraat probeert Stad Oostende dat taalverlies tegen te gaan en werken we aan spreekdurf. Bovendien leren nieuwkomers tijdens de praattafels heel wat nieuwe gezichten kennen, zowel andere anderstaligen die volop werken aan hun integratie in de stad als Oostendenaars. En dat betekent een win-win.

Burgemeester Bart Tommelein was ook aanwezig op de laatste sessie: “Dat Oostendenaars Nederlands praten en begrijpen, is cruciaal. Om een sociaal netwerk op te bouwen, om een job te vinden, om te studeren of om studerende kinderen te kunnen opvolgen… Proficiat aan alle deelnemers voor de geleverde inspanningen en natuurlijk ook een grote dankjewel aan alle vrijwilligers die Zomerpraat mogelijk maakten.”