1ste Internationale Fotobiënnale Oostende pakt uit met grote overzichtstentoonstelling Marc Lagrange + (inter)nationale toppers als Filip Dujardin, Charlotte Mano,Ruud van Empel en Aisha Zeijpveld

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Van 4 september tot 24 oktober vindt op ruim twintig locaties in Oostende de eerste editie plaats van Internationale Fotobiënnale Oostende. Blikvanger wordt de overzichtstentoonstelling van de Belgische topfotograaf Marc Lagrange. Maar ook de 29 andere fotografen geven het aanzicht van de badstad twee maanden lang een grondige facelift.

Marc Lagrange was vandaag 64 geworden. De fotograaf overleed op kerstdag in 2015 en liet een ontzagwekkend oeuvre na dat voor een groot stuk bestond uit spraakmakende vrouwenportretten en vandaag nog altijd de wereld rondreist. Vincent Lagrange, zelf ook één van de deelnemende fotografen van de biënnale en poulain van zijn vader, maakte een unieke selectie uit het werk van de topfotograaf. De expo in Fort Napoleon is een reis door het fotografisch oeuvre van Marc Lagrange, gelinkt aan objecten uit zijn atelier en opnames (inclusief nooit eerder vertoonde beelden uit Afrika).

“Op een of andere manier blijf je toch samenwerken met je vader en lijkt hij telkens zeer dichtbij, zeker bij een project als dit.” zegt Vincent Lagrange.

Eveneens in het vijfhoekige Fort Napoleon: een groepstentoonstelling van vijf vrouwelijke fotografen ‘The Woman Artists’ – Katrien De Blauwer, Carmen De Vos, Isabel Devos, Tine Guns & Chrystel Mukeba – wier eigenzinnige blik en conceptuele oeuvre een markant contrast vormen met het werk van Marc Lagrange. Terwijl Mu.ZEE dan weer uitpakt met de opzienbarende tentoonstelling Birth of a Mother van de in Oostende geboren Julie Scheurweghs. Haar ‘ruwe’ beelden zijn minstens even esthetisch en krachtig als de geïdealiseerde beelden van het vrouwelijke lichaam. Zodoende staan ook haar beelden in fel contrast met de werken van estheet Marc Lagrange.

Curators Stephane Verheye en Yvon Poncelet selecteerden verder een rist (inter)nationale topnamen, onder wie Filip Dujardin, Charlotte Mano (F), Aisha Zeijpveld (NL) en Ruud van Empel (NL). De laatste is één van de wegbereiders van de digitale kunstfotografie, de eerste laat zich op dat vlak ook niet onbetuigd. Meer nog: speciaal voor de biënnale maakte Dujardin drie nieuwe werken – geïnspireerd door Oostende – om dat te illustreren.

Gaan eveneens voor de biënnale de confrontatie met Oostende aan: Jef Boes en Kaat Pype.

“Ik heb mijn inspiratie gehaald uit het werk van de twee Oostendse kunstenaars James Ensor en Léon Spilliaert, beiden boegbeelden van het symbolisme waarbij verbeeldingskracht en fantasie heel belangrijk zijn. Dit riep een sfeer op van dreiging en vooral mysterie. Bij veel hedendaagse kunstfotografen kan men deze onheilsverwachting en mysterie terugvinden. Het is een wijze van benadering die een zekere ‘onrust’ verbergt. (ON)RUST, het verborgen thema van de biënnale. Elk fotografisch werk in de Internationale Fotobiënnale Oostende zal dit thema op een unieke, eigentijdse manier weerspiegelen”, zegt curator Stephane Verheye.

Naast nog meer topnamen als Lennert Deprettere, Jean Godecharle en Jef Paepen, maken ook vijf studenten fotografie van LUCA School of Arts deel uit van de biënnale: Elise Corten, Jolien De Buyser, Joris Deleersnyder, Anaïs Lesy en Charlotte Mariën. En er is ten slotte ook nog een bijzonder galerieparcours met werk van Gilles Boudot (F), Jennifer Kesteleyn, Elisa Maenhout, Claire & Philippe Ordioni (F), Richard Petit (F), Jan Pypers, Marlous van der Sloot (NL) en Daniëlle van Zadelhoff (NL).

“Oostende is een echte cultuurstad met heel wat gevestigde waarden zoals bijvoorbeeld Theater Aan Zee, Filmfestival Oostende en ook ons Cultuurcentrum De Grote Post. Aan de hand van deze fotobiënnale willen we de bezoekers tonen dat onze stad een echte inspiratiebron is. Dit geldt voor vele historische kunstenaars, maar ook voor heel wat hedendaagse kunstenaars is Oostende een muze waar ze naartoe getrokken worden. De selectie weerspiegelt onze ambitie om dit evenement een vaste plaats te geven in onze evenementenkalender”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Enkele locaties zijn Fort Napoleon, Mu.ZEE, Koningspark, Leopoldpark, Anglicaanse Kerk, Peperbusse, BeauSite, O.666 en Kapel Militair Hospitaal. Tussen Mu.ZEE en Fort Napoleon volgt de bezoeker een parcours dat de verbinding vormt tussen de twee hoofdlocaties.

Ook goed om weten: er komt eveneens een vierdelige podcast van Rik Verheye over Internationale Fotobiënnale Oostende, alsook een bijzondere editie van De Donkere Kamer, een avondvullend programma met korte interviews, presentaties en actuele discussies over fotografie.

“Het najaar is voor de Oostende kunstliefhebber het topseizoen om kunst te beleven. Je ontdekt nieuwe voorstellingen, lokale kunstenaars en het verenigingsleven komt weer op volle toeren. Deze biënnale is een absolute verrijking en heeft ook de ambitie om een vaste plaats in het culturele aanbod te bieden. Met lokaal talent Julie Scheurweghs in Mu.ZEE en de unieke locaties verankeren we dit festival ook duidelijk aan ons DNA.” zegt Bart Plasschaert, schepen voor Vrije Tijd