Wie kiest voor een elektrische wagen doet dat in de eerste plaats omwille van de milieu-impact. Meer dan 90% is tevreden over de auto en de rij-ervaring, en zou een elektrische wagen aanraden aan vrienden en familie. De grootste drempels blijven de actieradius en het gebrek aan publieke laadpalen. Dat blijkt uit een enquête van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) bij 572 mensen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vindt de resultaten hoopgevend. ‘We zijn volop bezig met het plaatsen van publieke laadpalen. Maar ik reken ook op de privé om te zorgen voor meer laadpalen aan bedrijven, warenhuizen, pretparken, enzovoort.’
572 mensen namen deel aan de enquete van het Vlaams Energie Agentschap (VEA), dat is 75% van alle mensen die tot begin september een premie kregen voor een elektrische wagen. Uit de resultaten blijkt dat 96,3 procent tevreden is over de auto en de rij-ervaring. Meer dan negen op de tien zou een elektrische auto aanraden aan vrienden en familie.
Wie kiest voor een elektrische wagen doet dat in de eerste plaats omwille van de milieu-impact. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Dat is hoopgevend. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en vinden het belangrijk om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu.’ Ook de brandstofkosten en de aankooppremie van de Vlaamse overheid spelen een rol bij de keuze voor een elektrische auto.
‘Ook privé kan zorgen voor meer publieke laadpalen’
De actieradius kan nog beter en een lagere prijs zou meer mensen overtuigen. ‘Maar daar zal de markt zijn werk doen. Alsmaar meer autobouwers kondigen aan dat ze overschakelen naar elektrische wagens en de batterijen worden steeds beter’ zegt de minsiter.
De grootste drempel blijft het gebrek aan publieke laadpalen. Met het laadpalenplan van de minister komen er tegen eind dit jaar 750 bij. Tegen 2020 zullen er 2.500 zijn, minstens één in elke gemeente. ‘Lokale overheden kunnen uiteraard beslissen nog méér laadpalen te plaatsen. We rekenen ook op de privé op om mee op de kar te springen. Meer laadpalen aan tankstations, maar ook aan bedrijven, warenhuizen, pretparken, enz. zullen meer mensen overtuigen om over te schakelen op een elektrische wagen.’
2 thoughts on “96% is tevreden over elektrische wagen”
Dag Minister, mevrouw,mijnheer, ik ben er nu over aan het nadenken om een Renault Zoë aan te schaffen , daar de lening van mijn huis afloopt en ik voor een lening voor een elektrische auto zou gaan. Ik ben denk ik milieu bewust en ik ben in bezit van zonnepanelen op het dak van mijn huis. Mijn vraag is, daar ik meer elektriciteit produceer dan consumeer draait mijn teller terug, als ik een wall box laat installeren voor het opladen van een elektrische auto, hoop ik dat de slimme energiemeter dit overschot aan energie voorbestemt voor de wagen niet nadelig beïnvloed.
Verder zou ik dit jaar van 4000 euro vermindering kunnen genieten , is dit bij aankoop of krijg ik dit pas na een tijd terug?
Publieke laadpalen zijn die voorzien van groene stroom, of door kernenergie en fossiele brandstoffen elektriciteit?
Zijn er nog financiële voordelen voor de aanschaf van een elektrische wagen, ik heb begrepen geen belastingvermindering.
groeten
Peter Foblets
Dag Peter,
Het is aan de installateur om de wallbox juist te installeren en ervoor te zorgen dat de stroom van je zonnepanelen ook naar je wallbox gaat.
Je kan je premie aanvragen nadat je de elektrische wagen hebt ontvangen, meer info vind je op http://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be