Actieplan veilig winkelen: proefdraaien met circulatieplan in de Alfons Pieterslaan

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

De Alfons Pieterslaan is de eerste Oostendse winkelstraat waarvan de mobiliteit al is aangepast om vanaf 11 mei de winkels op een veilige manier te kunnen heropenen. Aan de twee kanten van de weg zullen voetgangers maar in één richting kunnen wandelen. De komende dagen wordt verder gewerkt aan de Alfons Pieterslaan en de andere Oostendse winkelstraten.

Het Economisch Huis en Stad Oostende presenteerden eerde deze week al een actieplan om alle winkels op een veilige manier te kunnen heropstarten vanaf maandag 11 mei. Het actieplan werd opgesteld met input van de lokale handelaars en de veiligheidsdiensten zoals de lokale politie en de brandweer. Een belangrijk deel van dat plan is een circulatieplan voor de meest drukke winkelstraten zodat mensen op een veilige manier kunnen winkelen.De eerste straat waar dat circulatieplan vanaf vandaag getest wordt, is de Alfons Pieterslaan. De Alfons Pieterslaan is geen klassieke winkelwandelstraat, maar wel een brede boulevard tussen het stadscentrum en ‘Petit Paris’, met veel handelszaken, voedingswinkels en horecazaken die take-away organiseren.

Extra ruimte voor voetgangers

Wagens blijven toegelaten in Alfons Pieterslaan, maar in een groot deel van de straat geldt vanaf vandaag een parkeerverbod. De vrijgekomen parkeerstrook wordt gereserveerd voor voetgangers. Op die manier kan de sociale afstand beter gegarandeerd worden: winkels en horecazaken hebben voldoende plaats om op het voetpad een wachtrij te organiseren (met respect voor de sociale afstand) en doorgaande voetgangers kunnen veilig passeren op de vrijgemaakte parkeerstrook.

Het parkeerverbod is van kracht van de Stockholmstraat tot aan de Ieperstraat (aan de kant met oneven huisnummers) en van de Gentstraat tot aan de Romestraat (aan de kant met even huisnummers).

Eenrichtingsverkeer

Nieuw is ook dat er voor voetgangers tijdelijk eenrichtingsverkeer geldt: aan de kant van de even huisnummers kunnen voetgangers richting Mariakerke wandelen (weg van het centrum) en aan de kant van de oneven huisnummers in de richting van het centrum. Door het eenrichtingsverkeer zullen voetgangers elkaar niet kruisen en is het eenvoudiger om anderhalve meter afstand te garanderen.

Zowel het parkeerverbod als het eenrichtingsverkeer voor voetgangers worden op dit moment al aangegeven door verkeersborden. De komende dagen komen er nog extra markeringen en pijlen op de grond om de wandelrichting voor voetgangers te verduidelijken.

Afgebakende wachtrijen

Een aantal essentiële handelszaken (voedingswinkels en apotheken) in de Alfons Pieterslaan bleven de voorbije weken open, maar na het weekend openen heel wat extra zaken opnieuw de deuren. In alle winkels wordt de toegang beperkt tot 1 klant per tien vierkante meter, dus soms zal wachten noodzakelijk zijn. Om dit veilig te organiseren, zullen de wachtrijen duidelijk afgebakend en gescheiden worden van doorgaande voetgangers. Die afbakening en het markeren van de plaatsen in de wachtrij (met anderhalve meter afstand) is bij sommige handelszaken al aangebracht, bij andere gebeurt dat de komende dagen, in overleg met de handelaars.

Voor fietsers verandert er niets: de fietspaden aan beide kanten van de weg blijven toegankelijk. Wie met de  wagen door Alfons Pieterslaan rijdt, word gevraagd om goed op te letten. Door het parkeerverbod zullen leveranciers regelmatig eventjes stil moeten staan op de rijweg, dus voorzichtigheid en aangepaste snelheid zijn belangrijk.

Later deze week worden ook de winkelwandelstraten in het stadscentrum (zoals de Kapellestraat en de Aldolf Buylstraat) ingericht volgens een circulatieplan. Ook daar zal het eenrichtingsverkeer voor voetgangers duidelijk worden aangegeven.