Akkoord in EU-raad over Europese privacywetten

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

20150615_100135_resizedNa meer dan drie jaar onderhandelen, kwamen de Europese lidstaten vanmiddag tot een akkoord over de Europese verordening databescherming. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein is tevreden. ‘Hoe sneller de Europese regels ingaan, hoe beter we onze privacy kunnen beschermen.’

Meer dan drie jaar duurden de onderhandelingen over nieuwe Europese privacywettten. Vandaag werd op de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) een akkoord bereikt tussen de Europese ministers. 24 juni start de trialoog, dit zijn de onderhandelingen tussen deze raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein legde in Luxemburg de Belgische bezorgdheden op tafel. Hij pleitte voor voldoende flexibiliteit om ons systeem van e-government en ons rijksregisternummer te kunnen behouden. Die verzekeren een  efficiënte dienstverlening voor de burgers. En de Belgische overheid bouwt voldoende garanties in voor de bescherming van de privacy.

Daarnaast uitte hij opnieuw, net als verschillende andere landen, twijfels over het intussen beruchte artikel 6.4 over verdere verwerking van data. Bart Tommelein: ‘Ik ben absoluut pro innovatie, maar we moeten erover waken dat we geen gijzelaars worden van nieuwe technologieën. Privacy mag niet ondergeschikt zijn aan commerciële belangen. Het is heel belangrijk om een goed evenwicht te vinden.’ Bij de onderhandelingen van de trialoog zal extra aandacht zijn voor dit artikel.

Staatssecretaris Tommelein sprak vandaag ook met zijn Luxemburgse en Nederlandse collega-ministers Félix Braz en Klaas Dijkhof. Binnen de Benelux willen de ministers samenwerken om nu reeds hun wetgeving op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld wat administratieve boetes betreft.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.