Controles op zwartwerk aangekondigd

Bouw controleStaatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) werpt een verrassend nieuw middel in de strijd tegen sociale fraude: aangekondigde controles. “Ik reken op een sterk ontradend effect, zoals bij flitsmarathons en aangekondigde BOB-controles.”

Bron: Het Laatste Nieuws – Dieter Dujardin

Tommelein woonde gisteren in Gent een grootschalige inspectie bij in de strijd tegen sociale dumping in de bouw. Controleurs van diverse diensten vielen er onaangekondigd binnen op een werf, op zoek naar overtredingen als niet-reglementaire tewerkstelling van buitenlandse arbeiders tegen dumpingprijzen. 300 van die controles waren er dit jaar al. Met resultaat: in 42% van de gevallen werden overtredingen vastgesteld.

Op dergelijke verrassingsbezoeken blijft Tommelein inzetten, maar hij voegt daar nu een nieuw middel aan toe: de aangekondigde sociale inspectie. “Zoals flitsmarathons en grootschalige alcoholcontroles in bepaalde regio’s soms vooraf worden bekendgemaakt, wil ik voortaan ook te werk gaan met sociale inspecties in sterk fraudegevoelige sectoren”, aldus de staatssecretaris. “Ik geef een fictief voorbeeld: in juli richten we ons vizier op de bouwsector in Oost-Vlaanderen, in augustus op de horeca in West-Vlaanderen, in september op de transportsector in Limburg, enzovoort. Ik geloof sterk in het ontradende effect. Ook bij alcoholcampagnes zie je dat mensen hun gedrag aanpassen.” Tommelein gelooft niet dat hij fraudeurs daarmee een vluchtweg geeft. “Onaangekondigde inspectiesblijven ook bestaan. De nieuwe campagnes moeten vooral preventief werken.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.