Stad Oostende organiseert activiteiten voor jong en oud tijdens Autovrije Zondag

Posted on Posted in Mobiliteit, Oostende - De Stad aan Zee

Op zondag 17 september 2023 vindt in heel Vlaanderen op verschillende plaatsen Autovrije Zondag plaats. Ook Oostende neemt voor de vijfde keer op rij deel en maakt het stadscentrum op deze dag autovrij van 12.00 tot 18.00 uur. De Stad organiseert bovendien op vier locaties in de autovrije zone verschillende leuke  activiteiten.

Op zondag 17 september 2023 wordt de Oostendse binnenstad autoluw voor Autovrije Zondag. Stad Oostende neemt al voor het vijfde jaar op rij deel aan deze dag. De zone die autovrij wordt gemaakt, is begrensd door de Vindictivelaan, de Visserskaai, de Zeedijk (Koning Albert I-promenade) en de Leopold II-laan. In die zone is gemotoriseerd verkeer (wagens, bromfietsen, bestelwagens,…) tussen 12.00 en 18.00 uur niet toegelaten.

Tijdens de opbouw van een aantal activiteiten worden de Leopold II-laan (tussen Karel Janssenslaan en Euphrosina Beernaertstraat) en Albert I-promenade (tussen Langestraat en Boekarestraat) bovendien afgesloten voor verkeer tussen 10.00 en 19.00 uur.

Activiteiten voor jong en oud

De Stad organiseert op vier locaties in de autovrije zone verschillende activiteiten. De activiteiten vinden telkens plaats van 13.00 tot 17.00 uur.

  • Leopold II-laan: gocartparcours, visvijver, reuzeslide, skybikes, UiTPAS-infostand
  • Lijnbaanstraat: gekke fietsen
  • Zeeheldenplein: initiaties skateboarden, inlineskate en klimmuur
  • Sint-Petrus- en -Paulusplein: rijsimulator en initiatie elektrische steps en andere elektrische vervoersmiddelen

Daarnaast zijn er nog enkele andere evenementen die plaatsvinden in de autovrije zone:

  • Plateaukoers in de Bonenstraat en Vissersplein
  • Dag van de Garnaal op de Vistrap

Doorgangskaart

Er wordt een uitzondering gemaakt in de autovrije zone voor hulpdiensten, zorgverstrekkers, dokters, openbaar vervoer, taxi’s, stadsdiensten met een taak op die dag en personen met een parkeerkaart voor personen met een handicap (op voorwaarde dat die persoon aanwezig is in de wagen). Zij mogen de zone in- en uitrijden zonder doorgangskaart.

Stad Oostende verleent daarnaast ook een doorgangskaart aan leveranciers van verse voeding die kunnen aantonen dat ze binnen de venstertijden van Autovrije Zondag moeten leveren. Deze doorgangskaart kan ten laatste op woensdag 13 september aangevraagd worden via het online formulier op www.oostende.be/autovrij-doorgangskaart.

Bereikbaarheid

Kom je op de Autovrije Zondag naar Oostende? Gebruik dan zeker het openbaar vervoer of kom met de fiets of te voet! Kom je toch met de wagen? Dan kan je die kwijt op één van de parkeerterreinen buiten de autovrije zone.

Kijk voor alle praktische info en een volledig overzicht van het programma op www.oostende.be/autovrijezondag.