Bart Tommelein wil strandredders laten vaccineren voor de start van de zomer

Posted on Posted in In de pers, Vlaams Parlement

In de commissie Toerisme van het Vlaams parlement stelde parlementslid Bart Tommelein de vraag aan minister Zuhal Demir, bevoegd voor Toerisme, hoe het zit met de vaccinaties voor de strandreddingsdiensten. “Strandredders komen in contact met heel wat bezoekers. Ze moeten reddingsacties uitvoeren, het zou dus goed zijn dat deze groep voor de start van de zomer gevaccineerd zijn. Ik roep minister Beke dan ook op om hen prioritair te vaccineren,” aldus Bart Tommelein.

We moeten voorzichtig blijven maar het ziet er naar uit dat de cijfers van het aantal besmettingen met corona de goede kant uitgaan. Dit is deels te danken aan de versnelling in de vaccinatiecampagne. Ook voor redders die contact hebben met bezoekers uit binnen- en buitenland is dit van groot belang. Heel wat redders zijn nog jobstudent en meestal niet veel ouder dan 24 jaar. Wat wil zeggen dat zij als laatste aan bod komen in de vaccinatiestrategie. De meeste zullen hun eerste vaccin pas begin juli krijgen, een tweede in augustus. Wat betekent dat ze niet optimaal beschermd zijn als ze hun opdracht vervullen.

Bart Tommelein vroeg aan minister Zuhal Demir, bevoegd voor Toerisme, of de strandreddingsdiensten zullen kunnen rekenen op een vaccin voor de start van de zomer. Minister Demir ondersteunt de vraag maar kan deze beslissing niet nemen.

“Strandredders komen in contact met heel wat bezoekers. Het is een contactberoep, net zoals de brandweer- en politiediensten. Ze moeten reddingsacties uitvoeren, het zou dus goed zijn dat deze groep voor de start van de zomer gevaccineerd is. Ik roep minister Beke dan ook op om hen prioritair te vaccineren. Dat kan eventueel met het vaccin van Johnson en Johnson waar maar één prik van nodig is,” aldus Bart Tommelein.