Burgemeester Tommelein waarschuwt ‘hangouders’ aan de schoolpoort: “Als het de spuigaten uitloopt, kunnen we politie inschakelen”

Posted on Posted in In de pers

HLN.BE // Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) roept ouders op om bij het brengen of halen van hun kinderen niet te blijven ‘plakken’ aan de schoolpoort. Dat zei hij tijdens een rechtstreeks vragenuurtje op zijn Facebookpagina. “Als het écht de spuigaten uitloopt, kunnen we de politie inschakelen om tussen te komen”, zegt de burgemeester.

Tommelein laat weten dat hij al enkele keren werd aangesproken door burgers. Zij maken namelijk melding van ouders die in groepjes aan de schoolpoort blijven hangen voor een babbel, ofwel bij het brengen ofwel bij het komen halen van hun kind(eren). Momenteel geldt een samenscholingsverbod van maximaal vier mensen. “Er zijn ouders die de maatregelen niet opvolgen: ze troepen samen, houden geen afstand of dragen zelfs geen mondmasker. Dit kan niet. Aan de schoolpoort bevind je je op het openbaar domein en moeten de maatregelen strikt worden opgevolgd”, zegt Tommelein.

53 scholen

“Ik kreeg de vraag om de politie in te schakelen en controles uit te voeren. Dat is lang niet zo simpel als het klinkt. Oostende telt 53 scholen. Het is gewoonweg onmogelijk om op al die plaatsen te gaan controleren. Maar als het op bepaalde plaatsen écht de spuitgaten uitloopt, dan kunnen we de politie inschakelen – al is dat evenwel de laatste actie. Bij wijze van steekproef kunnen we ook controles uitvoeren.”

“Ik weet dat de scholen enorme inspanningen leveren om het komen en gaan van leerlingen zo vlot mogelijk te laten gebeuren. Ik wil de ouders daarom met aandrang vragen om niet te blijven rondhangen, maar de kinderen te brengen en weer op te halen. Punt.” Momenteel moest de politie nog niet ingeschakeld worden.