Foto: BELGA

Burgemeesters rekenen op burgerzin, maar politie staat klaar: zo streng zal er worden gecontroleerd tijdens de feestdagen

Posted on Posted in In de pers

Nieuwsblad.be – Foto: Belga // Burgemeester Bart Tommelein van Oostende (Open VLD) wil dat de politie een absolute nultolerantie hanteert tijdens de feestdagen. “Niet alleen voor lockdownfeestjes, ook oma die haar kleinkinderen nog eens wou zien, riskeert een zware boete”, klinkt het. Ook andere burgemeesters sluiten zich bij die strenge aanpak aan.

Het worden ongewone feesten, dat is het minste wat we kunnen zeggen. “Maar als we ons nu niet aan de regels houden, zitten we straks met gigantische problemen. Dus gaan we een absolute nultolerantie hanteren”, zegt Tommelein resoluut. Niet alleen voor jongeren die samentroepen op een appartement om te feesten, maar ook voor families die met te veel mensen samen rond de kerstboom zitten. “We gaan geen agenten van deur tot deur sturen. Maar zullen bijvoorbeeld op de bewakingscamera’s kijken of er ergens veel mensen samenkomen en sturen dan een ploeg ter plaatse. Waar we effectief moeten tussenkomen, gelden de zwaarste boetes. Dat wil zeggen 750 euro voor de aanwezigen en 4.000 euro voor de gastheer of -dame.”

Daarmee volgt Tommelein de aanbevelingen van zijn provinciegouverneur Carl Decaluwé, die vorige week bakken kritiek kreeg toen hij voorstelde om zelfs drones in te zetten om mensen te controleren. Zo ver zal het wel nergens komen, want geen enkele burgemeester in Vlaanderen is te vinden voor een heksenjacht.

“Maar manifeste overtredingen moeten vastgesteld en beboet worden”, zegt Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “We gaan geen agenten van deur tot deur sturen. Maar wanneer buren bellen dat ze denken dat er een feestje aan de gang is met te veel volk of er staan te veel wagens op een oprit, zullen we uiteraard gaan aanbellen en desnoods verbaliseren.” In Gent betekent dat echter geen 750 euro boete voor de aanwezigen op een familiefeestjes, zoals in Oostende, maar 250 euro.

Voor iedereen Kerstmis

“Het heeft geen zin om hier nu straffe uitspraken te doen”, zegt Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van Brugge. “We rekenen vooral op het gezond verstand van de mensen. Onze agenten zullen alleszins niet achter de haag gaan loeren om te zien of er niet te veel volk aan tafel zit. Maar als ze het vaststellen, wordt er sowieso tegen opgetreden.”

Bart De Wever (N-VA) heeft nooit het plan gehad “om de bomma weg te rukken van de feesttafel”, zegt hij. “We rekenen op de ­burgerzin van mensen en de privacy van de woning blijft heilig. Alleen wanneer de ­regels manifest overtreden worden, zal onze politie ­optreden.”

In Hasselt zet de politie extra patrouilles in, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA) ons. Ook in Brussel is dat het geval. Op veel andere plaatsen doet men het met het normale aantal interventieploegen. “Het is voor iedereen Kerstmis. Ook voor onze agenten die een zwaar jaar achter de rug hebben”, klinkt het.