Cijfers criminaliteit en handhaving eerste en tweede kwartaal beschikbaar

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Politie

De rapporten over de criminaliteitscijfers en handhaving van het eerste en tweede kwartaal van 2020 zijn vanaf vandaag beschikbaar. In beide rapporten worden de cijfers per kwartaal vergeleken met de cijfers sinds 2016. De coronamaatregelen hebben een duidelijke impact op de cijfers.

Stad Oostende en Politie Oostende sloegen eerder dit jaar de handen in elkaar om elk kwartaal de nieuwste cijfers op vlak van criminaliteit en handhaving in Oostende beschikbaar te maken. Tijdens de eerste presentatie begin maart werd het jaaroverzicht van 2019 en een vergelijking die teruggaat tot 2015 gebracht. Door de grote drukte omwille van de ongewone coronaperiode, stellen we nu in één keer de cijfers van het eerste en het tweede kwartaal van 2020 voor. Met daarbij telkens een historische vergelijking van de cijfers die teruggaat tot 2016. De volledige cijfers kunnen onderaan dit persbericht worden gedownload.

Zoals in het vorige rapport, is er ook in deze twee rapporten een ’toelichting bij de cijfers’ opgenomen. Soms kunnen de cijfers op zich een vertekend beeld van de realiteit geven. Denk hierbij aan extra controles,  de invloed van een bepaald evenement … In deze twee rapporten voor de eerste helft van 2020 hebben de coronamaatregelen bijvoorbeeld duidelijk een impact op de cijfers.

Minder parkeerovertredingen en minder fietsdiefstallen

Door de coronacrisis (vanaf begin maart) werden er enkel essentiële verplaatsingen toegelaten tot begin mei. Tweedeverblijvers mochten pas vanaf 21 mei naar Oostende komen. Daardoor waren er veel minder wagens in Oostende geparkeerd en waren er ook minder controles. Dat vertaalt zich in de cijfers. Zowel in het eerste als tweede kwartaal liggen de cijfers voor parkeergerelateerde overtredingen een pak lager in vergelijking met de voorgaande jaren.

Het aantal fietsdiefstallen ligt zowel in het eerste als tweede kwartaal van 2020 lager in vergelijking met de voorgaande jaren. In 2017 waren er in Oostende twee georganiseerde bendes actief waardoor de cijfers toen hoger lagen. Het aantal diefstallen aan of uit een voertuig is in beide kwartalen gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. Er is hier geen pasklare verklaring voor. De feiten zijn verspreid over het hele grondgebied en de volledige periode. Er zijn ook geen indicaties van dadergroepen op het grondgebied die zich hiermee bezighouden.

Strengere huisvuilcontroles werpen vruchten af

De laatste jaren worden er op regelmatige basis controles uitgevoerd op het te vroeg buiten zetten van de vuilniszakken. De controles hebben het gewenste resultaat want de cijfers zijn ieder jaar gedaald en liggen in het eerste en tweede kwartaal van 2020 beduidend lager dan in 2016.