Oostende wordt hoofdstad van de garnaalkroket

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Culinaire Stad aan Zee Oostende zet in de maanden oktober en november volop in om de Oostendse garnaalkroket in de kijker te zetten. Zo ontvang je bij een overnachting op hotel gratis garnaalkroketten op restaurant, komt er een bier uit en verzamelt Toerisme Oostende vzw de meest unieke recepten en verhalen rond de garnaalkroket.

We zetten de komende maanden een echt Oostends product in de kijker op verschillende manieren. De garnaalkroket is een lekker tussendoortje of een zalig hoofdgerecht, maar is vooral een stukje vakmanschap. “Eigen aan de kroket is dat elke chef-kok een eigen recept heeft. Of het nu op restaurant is of thuis, het is vaak een familierecept dat vele generaties heeft overleefd en waar men terecht trots op is. Met de garnaalkroket als basis hebben we heel wat leuke acties opgericht om ervoor te zorgen dat mensen dit najaar zeker eens naar Oostende afreizen”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Alle informatie wordt verzameld op de website www.oostendsegarnaalkroket.be. Hier vind je leuke verhalen, toffe video’s, recepten en de deelnemende restaurants waar je kunt genieten van overheerlijke garnaalkroketten. Een eerste filmpje is er alvast eentje waarin Kobe Desramaults samen met topchef Willem Hiele en de vlogger Bockie de Repper ontdekt hoe die garnaalkroketten nu exact smaken.

Arrangement

Vanaf 1 oktober boek je het ‘garnaalkrokettenarrangement’ in de Oostendse hotels. Wie dit arrangement boekt voor een verblijf tussen 1 oktober en 30 november 2020, zal een gratis portie garnaalkroketten krijgen in één van de deelnemende restaurants. Bij je gerecht ontvang je ook een unieke blik achter de schermen die toont hoe de garnalen tot op je bord belanden.

KREVET

Een garnaalkroket eten wordt nog iets meer een ervaring door de toevoeging van een bier, speciaal gebrouwen om de smaken van de kroket aan te vullen. De Oostendse stadsbrouwerij ’t Koelschip ontwikkelde namelijk samen met topchef Kobe Desramaults een passend en rasecht Oostends bier. KREVET is een witbier op basis van wildgeplukte lokale kruiden en frisse citrustoetsen. Puur natuur, want KREVET is ambachtelijk gebrouwen met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. Het bier zal exclusief in de Oostendse restaurants beschikbaar zijn vanaf 15 oktober en in Stadsbrouwerij ‘t Koelschip zelf.

“Ons uitgangspunt was de stijl van een klassiek en delicaat witbier. Een dorstlessend bier met een uitgesproken typische zurige toets. Om die zurige toets te bekomen gebruiken we geen citroenschil, maar infuseren we het bier met wilde kruiden van Oostendse bodem. We plukten in Oostende wilde kamille, zaadjes van de berenklauw en bijvoet – een zeer aromatische wilde plant – en brachten dit samen in een ambachtelijk en lekker bier dat perfect matcht bij de Oostendse garnaalkroket, maar de smaak ervan niet overstijgt. Complex in al haar eenvoud, maar toch een zeer toegankelijk biertje.”, aldus Kobe Desramaults.

Recepten

Iedereen is het erover eens dat de Oostendse manier van garnaalkroketten maken uniek is, wat dat dan ook mag zijn. Koop je traditioneel steeds je garnalen aan de Vistrap? Aten jij en je partner garnaalkroketten tijdens de eerste date? Erfde je het familierecept na lang onderhandelen? Toerisme Oostende vzw is op zoek naar dergelijke verhalen rond garnaalkroketten. Aarzel dus zeker niet om unieke ervaringen in te sturen via www.oostendsegarnaalkroket.be en maak kans op een unieke culinaire ervaring.

Alle informatie over de acties is terug te vinden op www.oostendsegarnaalkroket.be