Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (12/01)

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. Het aantal nieuwe besmettingen in Oostende is stabiel en blijft dus voor de derde week op rij relatief laag. De eerste vaccinaties in de Oostendse woonzorgcentra zijn vlot verlopen. Stad Oostende wil een vaccinatiecentrum inrichten in het Kursaal. Er zal daarbij ook ruime aandacht zijn voor mensen die minder mobiel zijn.

De afgelopen week werden er in Oostende 47 besmettingen met covid-19 vastgesteld. Dat zijn 65,6 besmettingen per 100.000 inwoners. De cijfers blijven intussen al drie weken min of meer gelijk. Ongeveer een derde van die besmettingen (15 in totaal) vond plaats bij de 65-plussers.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra werden afgelopen week geen nieuwe positieve gevallen vastgesteld bij de bewoners.

De vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra is vlot van start gegaan. In Sint-Monica, De Drie Platanen en De Duinpieper kregen alle bewoners en een groot deel van het personeel al een eerste inenting. Niemand had daarbij ernstige complicaties. Volgende week starten de vaccinaties voor bewoners en personeel in de wzc’s van Stad Oostende: wzc A. Lacourt en De Boarebreker. Tegen eind januari zouden alle bewoners van woonzorgcentra in Oostende die dat willen een eerste prik moeten gekregen hebben.

In de Oostendse ziekenhuizen blijft alles onder controle. In AZ Damiaan worden op dit moment 11 patiënten met corona verzorgd, waarvan 3 mensen intensieve zorgen krijgen. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 18 patiënten die behandeld worden na besmetting met het coronavirus, waarvan 2 patiënten op intensieve.

Vaccinatiecentrum

Het vaccinatieteam is intussen van start gegaan. Een eerste opdracht is het vastleggen van een geschikte locatie voor een vaccinatiecentrum, dat tegen half februari operationeel zou moeten zijn. Voor Oostende zal een vaccinatiecentrum ingericht worden in het Kursaal, mits goedkeuring van de Vlaamse Overheid. Er was al een eerste plaatsbezoek samen met vertegenwoordigers van de Eerstelijnszone Oostende-Bredene.

Het Kursaal is centraal gelegen in het stadscentrum en goed bereikbaar met de wagen of het openbaar vervoer. Stad Oostende zal bij de opstart van het vaccinatiecentrum ook ruim aandacht hebben voor toegankelijkheid en ondersteuning voor mensen die minder mobiel zijn. Er ligt een piste op tafel om aangepast vervoer te organiseren van en naar het vaccinatiecentrum. Mogelijks komt er ook een mobiel vaccinatieteam dat kan uitrukken in heel uitzonderlijke gevallen, voor mensen die echt onmogelijk hun huis kunnen verlaten.

Voor de goede werking van het vaccinatiecentrum zal Stad Oostende ook de hulp van vrijwilligers kunnen gebruiken. Gepensioneerde artsen of verpleegkundigen, of mensen met een medische scholing die nu een andere job uitoefenen. Ook voor andere logistieke en administratieve functies zullen vrijwilligers misschien nodig zijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via vaccinaties@oostende.be.

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende coronamaatregelen. Er werden afgelopen week 35 “corona-pv’s” opgesteld: 11 voor het niet naleven van de avondklok en 24 overtredingen op het samenscholingsverbod. Die laatste overtredingen zijn terug te brengen tot twee lockdownfeesten vorige zaterdag, die door de politie konden worden stilgelegd.