Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (16/09)

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Na wekenlange daling, is het aantal coronabesmettingen in Oostende gestegen met bijna een kwart. De bewoners van de woonzorgcentra blijven volledig coronavrij. In de scholen testten 17 leerlingen positief. 80% van alle Oostendenaars is intussen volledig gevaccineerd. Deze week krijgen 3.500 inwoners van Oostende en Middelkerke met verminderde immuniteit een uitnodiging voor een derde prik.

De afgelopen week werden er in Oostende 44 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Na een wekenlange daling, is er nu opnieuw een lichte stijging met bijna een kwart meer dan vorige week. Relatief gaat het om 61,4 besmettingen per 100.000 inwoners.

Er werden 308 testen afgenomen in het testcentrum in de Edith Cavellstraat, 22 met positief testresultaat. In het testcentrum op de luchthaven, waar mensen ook zonder doorverwijzing van de huisarts terecht kunnen, werden 305 testen afgenomen, waarvan 10 met positief resultaat.

Alle bewoners van de woonzorgcentra in Oostende blijven coronavrij, 1 personeelslid testte positief. In 2 kinderdagverblijven testte telkens 1 medewerker positief. In de scholen zijn er 17 leerlingen positief getest uit 12 verschillende scholen. In de Oostendse ziekenhuizen liggen momenteel 3 patiënten met corona waarvan 1 op intensieve zorgen. Ondertussen kreeg al 81,9% van de Oostendenaars minstens één prik, 80% is volledig gevaccineerd. In vaccinatiecentrum Kursaal werden in totaal al 134.055 prikken gezet.

Derde prik voor personen met verminderde immuniteit

Personen met een verminderde immuniteit reageren minder sterk op vaccinatie en krijgen daarom een derde prik om hen beter te beschermen tegen Covid-19. Deze patiënten worden automatisch uitgenodigd voor vaccinatie. Het gaat om de volgende doelgroepen: patiënten met aangeboren afweerstoornissen, chronische nierdialyse, inflammatoire ziekten die behandeld worden met immunosuppressiva, bloedkankers of andere kwaadaardige tumoren die in actieve behandeling zijn/of waren de voorbije 3 jaren, pretransplant-, stamcel transplant- en orgaantransplant patiënten en HIV-patiënten waarvan het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed.

Voor Oostende en Middelkerke gaat dit om 3.500 inwoners. De Vlaamse Overheid verstuurt deze week een uitnodiging voor de derde prik naar deze risicogroep. Ze zullen het mRNA vaccin van Pfizer toegediend krijgen. Je kan op mijngezondheid.be zelf checken of je op deze lijst staat. Wie wel tot de risicogroep behoort maar geen brief krijgt, neemt best contact op met de huisarts.