Covid-19Oostende - De Stad aan Zee

Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (23/03)

Posted

Het aantal besmettingen in Oostende is de afgelopen week sterk gestegen, gelijklopend met de nationale trend. Eén op drie coronabesmettingen vond plaats bij Oostendenaars jonger dan 20. Dat zorgt ervoor dat twee scholen tijdelijk moesten sluiten. De woonzorgcentra blijven gelukkig wel gespaard, dankzij de vaccinatiecampagne. In het vaccinatiecentrum in Kursaal kregen intussen bijna 2.500 mensen een vaccin. Voor begin april staat een grote levering van meer dan 5.000 vaccins op het programma, waardoor het aantal vaccinatielijnen zal verdubbelen van 4 naar 8.

De afgelopen week werden er in Oostende 187 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stijging van 122%, het aantal besmettingen is dus meer dan verdubbeld in vergelijking met vorige week. Relatief waren er in Oostende ongeveer 261 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 14% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (25). In de weekcijfers valt vooral het grote aandeel aan besmette kinderen en jongeren op. Ongeveer 1 op 3 positieve testen (64 personen) werd afgelegd door Oostendenaars jonger dan 20.

Ook de positiviteitsratio is opnieuw gestegen: afgelopen week werden in het testcentrum 1.089 coronatesten afgelegd, waarvan 128 (ofwel 11,7%) een positief testresultaat opleverden. Net als in de rest van het land zijn de stijgende cijfers ook in Oostende zorgwekkend.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra kwamen er voor de derde week op rij opnieuw geen nieuwe besmettingen bij. In A. Lacourt wordt de cohortzorg afgebouwd en kan volgende week de bezoekregeling opnieuw heropstarten. In tijden van stijgende cijfers heeft de  vaccinatiecampagne zijn effect voor de bewoners van de woonzorgcentra gelukkig niet gemist.

In de Oostendse ziekenhuizen is het effect van de stijgende besmettingscijfers nog niet  zichtbaar. De cijfers blijven daar min of meer gelijk. In AZ Damiaan worden momenteel 20 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 4 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 5 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 2 op de afdeling Intensieve Zorgen. Het revalidatieziekenhuis BZIO heeft net als de vorige weken geen patiënten meer met corona.

Zoals blijkt uit de leeftijdsverdeling, zijn er wel heel wat scholen in Oostende die te maken hebben met besmettingen. Er zijn in de stad momenteel vier scholen waar minstens 1 klas in quarantaine is geplaatst na een positieve test van één of meerdere leerlingen en/of leerkrachten. Twee scholen zijn ook volledig gesloten: de middelbare school De Studio en lagere school Westdiep. De Oostendse scholengroepen en CLB’s staan in nauw contact met Stad Oostende en de Eerstelijnszone. Er is geregeld overleg om de situatie, de maatregelen en eventuele ondersteuning vanuit de stad te bespreken.

Vaccinatiecentrum Kursaal: bijna 2.500 vaccins uitgedeeld

Bijna 10% van de meerderjarige Oostendenaar zijn intussen gevaccineerd: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum in Kursaal. In het vaccinatiecentrum kregen al 2.458 burgers een eerste prik.

Op de planning voor deze week staan opnieuw 2.000 prikjes met het coronavaccin. Vanaf de eerste week van de paasvakantie zal het tempo nog opgekrikt kunnen worden, omdat er dan een grote levering van meer dan 5.000 vaccins verwacht wordt. De bedoeling is om dan het aantal vaccinatielijnen te verhogen van 4 naar 8.

Vorige week besliste het vaccinatiecentrum dat 65-plussers zichzelf ook konden inschrijven op de reservelijst. Die inschrijvingen worden dan ook gecontacteerd indien nodig, zodat er geen vaccins verloren gaan. De reservelijst wordt gecontacteerd van oud naar jong, in lijn met de algemene Vlaamse vaccinatiestrategie.

Deze week wordt er ook gestart met de eerste mobiele vaccinaties buiten het vaccinatiecentrum: thuis door de huisarts of in assistentiewoningen, dagcentra of kloosters.

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 21 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende: 15 inbreuken op de social distancing, 5 keer voor het niet naleven van de avondklok en er was ook één handelszaak waar inbreuken op de coronaregels werden vastgesteld. 15 van de 21 vaststellingen zijn terug te brengen op één lockdownfeest.

Intussen bereiden alle stadsdiensten en de lokale politie ook volop de Paasvakantie voor. Daarbij zal opnieuw volop ingezet worden op spreiding van de bezoekers. Stad Oostende zal zich organiseren om eventuele drukte toch op een veilige manier te kunnen opvangen met onder andere extra toiletten, aandacht voor mobiliteit, crowd control en de inzet van het Stadsteam. Vandaag werd ook beslist dat horeca-uitbaters vanaf vrijdag raamverkoop mogen organiseren.