Stad Oostende laat raamverkoop toe tot heropening horeca

Posted on Posted in Economie, Oostende - De Stad aan Zee

Stad Oostende laat lokale handelaars vanaf vrijdag toe om over het hele grondgebied aan raamverkoop te doen, op voorwaarde dat ze dit coronaveilig en zonder afvaloverlast kunnen organiseren. De handelaars mogen bovendien ook hun sanitair ter beschikking stellen.

Met de paasvakantie en het lenteweer in zicht, besliste Stad Oostende om raamverkoop bij de lokale handelaars toe te laten. Een burgemeestersbesluit maakt dit mogelijk vanaf vrijdag 26 maart tot de horeca opnieuw mag openen.

Vuilnisbakken plaatsen en wachtrijen organiseren

Via raamverkoop kunnen handelaars voeding (ijsjes, snacks…) en warme en koude dranken te koop aanbieden aan passanten. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo mag er geen alcohol worden verkocht, dat mag enkel bij take-away van volledige maaltijden die ingepakt zijn en niet ter plaatse geconsumeerd worden. (Alcohol verkopen bij meeneemmaaltijden mag ook slechts tot 20 uur).

De raamverkoop moet op een coronaveilige en nette manier verlopen. Daarom moeten uitbaters steeds voldoende vuilnisbakken ter beschikking stellen zodat de raamverkoop niet voor extra zwerfvuil zorgt.

Om samenscholingen te vermijden, vraagt de stad aan de uitbaters om zelf een duidelijke wachtrij met voldoende afstand te organiseren. Mensen mogen ook niet ter plaatse blijven staan of zitten, de bedoeling is dat ze zich na hun aankoop onmiddellijk verspreiden.

Toiletten mogen open

De handelszaken mogen bovendien hun sanitair ter beschikking stellen van hun klanten, onder strikte hygi├źnische voorschriften en met aandacht voor de geldende coronamaatregelen.

Burgemeester Bart Tommelein: “We laten raamverkoop toe in Oostende tot de horeca kan heropenen. Enerzijds zorgen we zo voor meer spreiding over de stad: inwoners en bezoekers – die sowieso aanwezig zijn in de paasvakantie en in zonnige weekends – kunnen op meerdere plaatsen terecht om iets te eten of te drinken. Anderzijds geven we onze horeca de kans om extra inkomsten te genereren. We verwachten dan wel dat zij zelf extra vuilnisbakken voorzien en wachtrijen organiseren.”

Schepen Charlotte Verkeyn: “Raamverkoop is in het centrum van Oostende al enkele jaren verboden. In de huidige omstandigheden is dit niet langer houdbaar. Naast take-out en take-away kunnen de ondernemers vanaf nu ook take-and-eat aanbieden. Dit biedt hen extra mogelijkheden in deze barre tijden, en zorgt tegelijk voor meer opties voor de mensen, die zich zo kunnen verspreiden over het grondgebied van de stad.”