Coronavirus: Stad Oostende blijft kort op de bal spelen

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Het coronavirus blijft zich verspreiden in ons land. Ook vandaag bekeken alle diensten van Stad Oostende hoe ze snel en flexibel kunnen omgaan met de situatie en troffen ze een reeks nieuwe maatregelen. Hier onder volgt een overzicht.

In onderstaand overzicht staan de nieuwe maatregelen die vandaag zijn beslist. Voor het volledig overzicht van alle maatregelen, kun je terecht op www.oostende.be/overzicht-maatregelen-stad-oostende.

Zorg, Gezondheid & Welzijn

 • Vanaf morgen 14 maart sluiten ook de Oostendse centra voor dagverzorging De Kust en Clemence Wante.
 • Vanaf maandag lanceert Stad Oostende een nieuw tijdelijk telefoonnummer waarop mensen in nood terecht kunnen. De diensten van de Stad zullen via dat nummer onder andere aanvragen voor maaltijden aan huis en dringende boodschappen (basisproducten) behandelen, maar ook wie gewoon nood heeft aan een babbel zal op dat nummer terecht kunnen. In de loop van volgende week zal Stad Oostende ook zelf mensen contacteren van wie via de sociale werking van de Stad gekend is dat zij eventueel in nood zouden dreigen te raken.
 • Gisteren werd al aangekondigd dat de woonzorgcentra van Stad Oostende (de Boarebreker en Alphonse Lacourt) geen bezoek meer ontvangen. Ook in het ziekenhuizen AZ Damiaan geldt een algemeen verbod op bezoek met een aantal uitzonderingen. Op Campus Serruys van AZ Sint-Jan wordt het bezoek sterk ingeperkt.

Horeca, Handel en Ondernemingen

 • Alle Oostendse cafés, restaurants en discotheken blijven gesloten tot zeker 3 april. Bij frituren, broodjeszaken, kebabzaken enzovoort kan wel afgehaald worden. Sommige restaurants zullen de komende dagen ook inzetten op een afhaalservice. Ook thuisbezorging en drive-in blijven toegestaan.
 • Alle winkels met levensmiddelen (supermarkten, apotheken, dierenspeciaalzaken,…) blijven geopend. Andere handelszaken en winkels sluiten tijdens het weekend, maar blijven tijdens de week wel open. Kappers en schoonheidsspecialisten mogen open blijven tijdens de week en in het weekend, maar enkel op afspraak.
 • De markten in het stadscentrum op donderdag en zaterdag kunnen blijven doorgaan: in het weekend kan enkel voedsel aangeboden worden, in de week alle koopwaar. Dat betekent dat de bloemenmarkt op zondag niet zal doorgaan.
 • Stad Oostende besloot om alle belastinginningen zeker met een maand op te schorten. Samen met het Economisch Huis bekijkt Stad Oostende ook hoe de handelaars verder kunnen ondersteund worden. Zo roept de Stad al zijn burgers op om maaltijden af te halen bij restaurants die nu afhaalmogelijkheden organiseren. Ook kunnen mensen geschenkbonnen kopen bij lokale handelaars of restaurants als er bijvoorbeeld iemand jarig is. Zo krijgen de handelaars en horecazaken de komende weken toch al wat inkomsten.
 • Voor horecazaken die getroffen worden door het coronavirus wordt het systeem voor hinder bij grote werken toegepast. Elk café of restaurant dat moet sluiten, zal een forfaitair bedrag ontvangen. Deze regeling geldt ook voor zaken die tijdens het weekend verplicht moeten sluiten. Het Economisch huis zorgt dat alle handelaars en ondernemingen op de hoogte zijn van alle mogelijke steunmaatregelen.

Stadhuis, stadspersoneel en gemeenteraad

Het Stadhuis zal vanaf maandag 16 maart enkel op afspraak toegankelijk zijn voor burgers. Een afspraak maken kan enkel telefonisch op het nummer 059 80 55 00 en niet via de website. Deze maatregel geldt tot en met 3 april. Stad Oostende vraagt uitdrukkelijk om enkel te bellen voor dringende zaken. Op die manier worden ook voor de eerstelijnsmedewerkers onnodige contacten vermeden en wordt het risico beperkt.

 • Voor de burger is het Stadhuis enkel nog toegankelijk via de hoofdingang aan de Alfons Pieterslaan. De toegang voor het Stadspersoneel wordt beperkt tot één ingang.
 • Dit weekend zal er uitzonderlijk telefonische permanentie zijn tussen 9.00 en 17.00 uur voor vragen van burgers over de maatregelen van Stad Oostende over het coronavirus op 059 25 80 30. Voor algemene medische informatie over het coronavirus wordt verwezen naar het algemeen crisisnummer 0800 14 689
 • Binnen alle diensten van Stad Oostende wordt waar mogelijk ingezet op thuiswerk, in de eerste plaats voor personeelsleden uit een risicogroep. Alle niet dringende vergaderingen en bijeenkomsten werden geannuleerd en uitgesteld. Digitaal en telefonisch overleg zijn tot drie april de norm.
 • Tot 3 april zullen in de gemeenteraadszittingen en commissies geen publiek toegelaten worden. De gemeenteraad zal zoals gebruikelijk wel via livestreaming te volgen zijn op www.oostende.be/gemeenteraad. De agenda van de gemeenteraad wordt beperkt.

Onderwijs, Kinderen & Jeugd

 • Alle lessen in de Oostendse scholen worden opgeschort van maandag 16 maart tot en met 3 april. Zowel bij het kleuter-, lager als middelbaar onderwijs en het volwassenenonderwijs zullen in die periode geen schoolactiviteiten doorgaan. Ook het Conservatorium aan Zee en de Kunstacademie aan Zee zijn gesloten tot en met 3 april.
 • De scholen garanderen wel opvang omdat sommige ouders (bijvoorbeeld in zorgberoepen en veiligheidsberoepen) niet gemist kunnen worden op het werk. Sommige families kunnen alleen een beroep doen op grootouders, en dat is nu net een risicogroep voor de verspreiding van het virus.
 • De Oostendse kinderdagverblijven blijven geopend, conform de richtlijnen van Kind & Gezin.
 • Jeugdverblijfcentrum Duin & Zee, fuifzaal Elysée en Polyvalente zaal ’t Bosjoenk sluiten de deuren. Alle activiteiten tot en met 3 april worden geannuleerd.

Cultuur en vrije tijd

 • Het UiTloket en de balie van Toerisme Oostende blijven gesloten tot en met 3 april. Beide diensten zijn wel nog telefonisch bereikbaar.
 • Het zwembad en ook alle andere sportinfrastructuur van Stad Oostende (Mr. V-Arena, De Schorre, Skatepark De Veiling…) werden gisteren al gesloten tot en met 3 april.
 • Cultuurcentrum De Grote Post verplaatst alle voorstellingen concerten tot en met 3 april. Tickethouders zullen per e-mail verwittigd worden. Meer info op www.degrotepost.be/
 • In Kursaal Oostende waren reeds alle evenementen afgeschaft. Het Kursaal sluit nu ook de deuren tot en met 3 april.
 • Ook Alle cultuurhuizen, bibliotheken, musea en bezoekersattracties zoals MuZEE, Spilliaerthuis, Fort Napoleon, Stadsmuseum Oostende, Museumship Mercator en Amandine zijn gesloten. Venetiaanse Gaanderijen zijn sowieso dicht wegens de renovatiewerken. Ook het Ensorhuis blijft uiteraard dicht voor renovatiewerken.

Containerpark & Afval

 • De twee containerparken van Stad Oostende, in Zandvoorde en de Vuurtorenwijk, blijven geopend. Ook de afvalophaling blijft gewoon doorgaan.

Evenementen en plechtigheden

 • Alle evenementen en bijeenkomsten, zowel indoor als outdoor, zijn verboden tot en met 3 april. Klik hier voor een – niet volledige – lijst met alle afgelaste of uitgestelde evenementen in Oostende.
 • Gisteren werd al beslist dat alle ceremoniële evenementen en plechtigheden georganiseerd door Stad Oostende worden geannuleerd, ook tot 3 april.Ook huwelijksjubilea met bezoek bij mensen thuis worden uitgesteld. Burgerlijke huwelijken kunnen wel doorgaan, maar wordt er nadien geen receptie voorzien. Aan de koppels wordt gevraagd om enkel dichte familie en vrienden mee te brengen naar het Stadhuis.
 • Wat uitvaarten betreft: koffietafels en uitgebreide rouwmaaltijden zijn – net als andere grote bijeenkomsten – verboden. Stad Oostende roept op om uitvaarten in besloten kring te laten plaatsvinden.
 • Ook de gebedshuizen zoals kerken en moskeeën annuleren tot nader order alle activiteiten.

Bekijk de meest recente info en updates op www.oostende.be/coronavirus.be