De kijker de dupe laten worden? Daar doe ik niet aan mee.

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Vlaamse Media Maatschappij
Vlaamse Media Maatschappij

Volgens Bart Tommelein (Open Vld) moeten we af van het voorstel van decreet dat het uitgesteld kijken aan banden probeert te leggen. Volgens de liberaal zal de kijker hiervan de grootste dupe worden en dat kan in geen geval de bedoeling zijn. De kijker moet ook de volgende jaren op een moderne en aan de 21ste eeuw aangepaste wijze naar televisie kunnen kijken.

 

Vandaag start in de commissie Media de bespreking van het decreet signaalintegriteit dat de Vlaamse meerderheidspartijen, N-VA, CD&V en sp.a, hebben ingediend. Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein zal alvast pleiten om het voorstel van tafel te vegen. Tommelein: “We hebben de moeite genomen om alle betrokken spelers en een aantal specialisten uit te nodigen voor een hoorzitting in het Parlement. Maar die hoorzittingen hebben mijn overtuiging dat de Vlaamse kijker hiervan het slachtoffer zal worden enkel maar bevestigd. Onze kinderen en jongeren kijken vandaag op talloze manieren naar televisie. Als een aantal functionaliteiten op televisie verdwijnt, zoals de doorspoelfunctie, zal die jonge generatie nog sneller buitenlandse content op het internet zoeken. Zo maak je het wel heel gemakkelijk voor Netflix en anderen om de Vlaamse markt te veroveren met Amerikaanse series. Dat lijkt mij ook geen goede zaak voor de Vlaamse producties.”

Dit wil niet zeggen dat de liberaal geen begrip wil opbrengen voor de zorgen van de commerciële omroepen. “Ik begrijp zeer goed dat uitgesteld kijken, opnemen en doorspoelen een invloed heeft op de inkomsten van die zenders. Maar de oplossing die wordt voorgesteld is niet de juiste. Want ofwel geven de omroepen toestemming aan de distributeurs om de doorspoelfunctie aan te bieden, mits een hogere vergoeding. Dan zal die onvermijdelijk doorgerekend worden aan de klant. Ofwel wordt die toestemming niet gegeven en dan keren we meer dan 10 jaar terug in de tijd. Geen van beide lijkt mij een goede oplossing. Als de Vlaamse meerderheid dit wil goedkeuren is dat haar verantwoordelijkheid, maar wij doen hier niet aan mee“.

Bart Tommelein had daarom zelf tijdens de eerste hoorzitting het idee geopperd om een derde partij, zoals de Vlaamse mediaregulator, te laten bemiddelen tussen omroepen en distributeurs. Hij zal straks tijdens de bespreking dit voorstel herhalen en oproepen om over de grenzen van meerderheid en oppositie heen aan een gezamenlijk voorstel te werken. “Ik wil gerust samenwerken aan een voorstel waarin de ene partij geen toestemming meer moet geven aan de andere partij. Als de contractuele onderhandelingen tussen twee belangrijke marktspelers niet tot resultaat leiden moet de Vlaamse mediaregulator met kennis van zaken bemiddelend kunnen optreden, zodat er een billijke oplossing voor beide partijen komt. Je zou trouwens mogen verwachten dat zowel omroepen als distributeurs hun verantwoordelijkheid nemen en uit de loopgraven komen.”

De liberale mediaspecialist rekent er ook op dat de openstelling van de kabel niet al te lang meer op zich laat wachten, opdat nieuwe distributeurs hun plaats op de tv-markt kunnen veroveren. Tommelein: “Er moeten meer spelers komen, zodat de omroepen niet geconfronteerd worden met enkel grote distributeurs. De regulatoren hebben beslist dat de kabel openmoet. Ik reken erop dat dit snel in de praktijk wordt omgezet, zodat er meer concurrentie kan spelen.  Op die manier zullen de omroepen ook sterker staan in hun onderhandelingen en wordt dit slechte decreet overbodig.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.