De Stad aan Zee omarmt het Argentijnse ‘Ostende’

Posted on Posted in Internationale Samenwerking, Oostende - De Stad aan Zee

Wist je dat Stad Oostende een tweelingzusje aan de andere kant van de wereld heeft? In het begin van de vorige eeuw trokken twee Belgen naar Argentinië om er een zusterstad, ‘Ostende’, op te richten. Het Argentijnse Ostende is ook een historische badstad met een zwak voor cultuur. Vandaag wil Stad Oostende de banden met haar Argentijnse naamgenoot opnieuw aanhalen. Het Jazzfestival ‘Jazz en la Playa’ dat eind januari plaatsvindt in Ostende, is ook digitaal te volgen voor jazzliefhebbers uit onze stad.

In 1908 trokken de Belgen Fernando Robette en Augustin Pauli naar Argentinië om er een zusterstad voor Oostende te stichten. Een honderdtal Belgische families zouden de mannen achterna gaan om Ostende te bevolken. Ook een aantal Oostendse bedrijven volgden en bouwden er onder andere een pier en een hotel.Op 6 april 1913 werd de nieuwe stad feestelijk ingehuldigd. Enkele maanden later, op 13 december 1913, opende het ‘hotel Termas Ostende’ de deuren met maar liefst 80 kamers. Tegenwoordig heet het gebouw het Viejo Hotel Ostende.

Sterke zuidoostenwind en ‘de kleine prins’
Helaas brak niet lang na het ontstaan van Ostende de Eerste Wereldoorlog uit, wat geen goed nieuws was voor het project. Heel wat Belgen moesten terugkeren naar eigen land om te vechten in de oorlog. Daarnaast hadden de twee stichters te weinig rekening gehouden met de sterke, aanhoudende zuidoostenwind die enorme zandophopingen met zich meebracht. Al snel verdwenen een aantal huizen en ook de kerk onder de duinen.

Toch bleef het Argentijnse Ostende als charmante badplaats tot de verbeelding spreken. Zo zou  bijvoorbeeld Antoine de Saint-Exupéry er zijn wereldberoemd sprookje “De kleine prins” geschreven hebben.

Op 23 mei 1983 werd Ostende samengevoegd met de naburige plaatsen Valeria del Mar, Pinamar en Carilo. Dit leidde tot het ontstaan van de fusiegemeente Pinamar in de provincie Buenos Aires. Ostende ligt ongeveer op 333 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires.

Jazz en la Playa
Om beide Oostendes dichter bij elkaar te brengen, ondersteunt Stad Oostende het idee van Gustavo Firmenich, de organisator van het muziekfestival Jazz en la Playa. Van 21 tot en met 23 januari 2021 vindt de 20ste editie van dit festival plaats. Het muzikale circus zal zijn tenten twee dagen in Ostende opstellen. Daarna trekt de jazzkaravaan verder naar Buenos Aires.

Oostendenaars die zich willen laten verrassen door Argentijnse jazzgroepen of die heel benieuwd zijn om een glimp op te vangen van het Argentijnse Oostende zullen terechtkunnen op de stedelijke website. Stad Oostende zal een speciale webpagina oprichten waar je livebeelden van het festival kan bekijken. Oorspronkelijk bestonden er plannen om de muziek via een livestream in de Oostendse huiskamers te brengen. Wegens het grote tijdsverschil tussen de twee Steden aan Zee bleek dit uiteindelijk niet mogelijk te zijn.

Als de coronamaatregelen het toelaten, is het ook de bedoeling om de Argentijnse jazz naar Oostende te halen later in 2021. Het Tango Jazz Quartet, de band waarbij de organisator van Jazz en la Playa zelf meespeelt, toerde eerder al in Europa en zou dit jaar heel graag halt houden in Oostende.

“Op die manier vormen muziek en cultuur de eerste stappen in wat misschien kan leiden tot een heuse stedenband tussen de twee Oostendes” zegt burgemeester Bart Tommelein.

“Via muziek als universele taal laten we de Oostendenaars alvast kennismaken met deze Argentijnse stad. We zijn ervan overtuigd dat diepgaande uitwisselingen met steden over de hele wereld, zoals Ostende in Argentinië, op elk vlak een verrijking kunnen zijn” aldus schepen van Mens en Milieu Silke Beirens.