Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (19/01)

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. Het aantal nieuwe besmettingen in Oostende is deze week helaas stevig gestegen. In de woonzorgcentra zijn nieuwe coronagevallen vastgesteld en ook in de ziekenhuizen is er een stijgende trend. Stad Oostende roept op tot waakzaamheid: quarantaines moeten strikt gevolgd worden en wie symptomen heeft moet zo snel mogelijk contact opnemen met een huisarts.

De afgelopen week werden er in Oostende 88 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is net geen verdubbeling in vergelijking met de voorbije weken. Relatief zijn dat 122 besmettingen per 100.000 inwoners. Meer dan 40% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij de 65-plussers (36 in totaal). Twee derde van de besmette Oostendenaars is ouder dan 50. Het testcentrum ziet de laatste dagen een duidelijke stijging van het aantal mensen met symptomen van het virus die doorgestuurd worden voor een test.Stad Oostende roept op tot waakzaamheid. Iedereen die symptomen heeft of twijfelt, moet zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts. Preventieve quarantaine of isolatie moeten nauwgezet nageleefd worden, zodat we samen kunnen vermijden dat ook anderen besmet raken. Alle andere maatregelen blijven belangrijk: een mondmasker dragen waar dat nodig is, goede handhygiëne en een strikte beperking van het aantal fysieke contacten met anderen (afstand houden, maximaal telewerk en één knuffelcontact).

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra werden afgelopen week in totaal 13 nieuwe besmettingen vastgesteld bij bewoners en personeel. In wzc A. Lacourt gaat het over 8 bewoners en 2 personeelsleden. Alle besmettingen vonden plaats op dezelfde afdeling, die in isolatie is geplaatst. Vandaag worden alle bewoners en personeelsleden van het woonzorgcentrum opnieuw getest. De geplande vaccinaties in A. Lacourt kunnen doorgaan op donderdag, behalve voor de getroffen afdeling.

Ook in de Oostendse ziekenhuizen zit het aantal patiënten met corona in een stijgende lijn. In AZ Damiaan worden op dit moment 19 patiënten met Covid verzorgd, waarvan 2 mensen intensieve zorgen krijgen.  In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over  25 patiënten die behandeld worden na besmetting met het coronavirus.

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende coronamaatregelen. Het aantal vaststellingen op het terrein zit in dalende lijn: er werden afgelopen week 24 “corona-pv’s” opgesteld: 9 voor het niet naleven van de avondklok, 11 overtredingen op het samenscholingsverbod, 3 voor social distancing en een iemand die zich niet aan de mondmaskerplicht hield.