Bart Tommelein (Open Vld) over debacle met zonnepanelen: “Ik ben niet trots dat dit nu gebeurt”

Posted on Posted in In de pers
HLN.BE // Bart Tommelein (Open Vld) over debacle met zonnepanelen: “Ik ben niet trots dat dit nu gebeurt”Mensen die zonnepanelen op hun dak hebben gelegd, kregen vorige week slecht nieuws. Het Grondwettelijk Hof vernietigde de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. In De Afspraak betreurde Bart Tommelein (Open Vld) dat de Vlaamse regering haar belofte over de terugdraaiende teller voor zonnepanelen niet heeft kunnen waarmaken: “Wij hebben hele goede bedoelingen gehad.
Eigenaars van zonnepanelen zijn niet te spreken over de gang van zaken. De kritiek is dan ook niet mals. “Ik moet zeggen dat het me wel gepakt heeft. Ik betreur dit enorm. Wij hebben hele goede bedoelingen gehad”, legt Tommelein uit die tussen 2016 en 2018 minister van Energie was in de Vlaamse regering. “Mijn opdracht als toenmalig minister van Energie was om de mensen te overtuigen om zonnepanelen te plaatsen. Ik heb geprobeerd om mensen te overhalen en een groot draagvlak te creëren. En ik vind het bijzonder jammer dat dat draagvlak nu weg is.”
Ik excuseer mij dat hetgeen dat wij voor ogen hadden niet is gelukt
Tommelein zegt dat hij niet trots is dat dit nu gebeurt. “Ik excuseer mij dat hetgeen dat wij voor ogen hadden niet is gelukt. “Maar wij hebben het gedaan in de overtuiging dat het belangrijk was voor mensen die zonnepanelen hebben dat de afspraken zouden nagekomen worden. En ik blijf erbij: ik vind nu nog altijd dat wij er alles moeten aan doen om die afspraken ook na te komen en ervoor te zorgen dat die zonnepanelen terugverdiend worden én dat er een rendement aan gekoppeld is.”

Problematiek aanpakken

Maar voor veel mensen zal het rendement van de zonnepanelen nu toch onmiskenbaar achteruitgaan. “Wij zullen deze mensen blijven steunen”, maakt de politicus zich sterk. “Ik zal er samen met de regering alles aan blijven doen opdat er compenserende maatregelen worden genomen om die problematiek aan te pakken”, verklaart Tommelein, die zetelt in het Vlaams parlement en tevens burgemeester is van Oostende.
Ik ben ervan overtuigd dat er mits goed overleg oplossin­gen kunnen gevonden worden om het rendement van de mensen te verzekeren
“Ik ben ervan overtuigd dat er mits goed overleg oplossingen kunnen gevonden worden om het rendement van de mensen te verzekeren”, zegt hij. “Ik betreur dat wij die terugdraaiende teller niet kunnen gebruiken als compensatie, maar ik vind wel dat er andere compensaties moeten komen. We moeten ervoor zorgen dat de mensen geen verlies doen aan hun zonnepanelen.”
Gelijk welke compensa­ties je doet, het zal geld kosten
Dit zal de belastingbetaler een half miljard euro kosten. “Gelijk welke compensaties je doet, het zal geld kosten”, betoogt Tommelein. “Ik vind dat mevrouw Demir (huidig minister van Energie in de Vlaamse regering, red.) de juiste keuzes maakt door snel op de bal te spelen en door onmiddellijk maatregelen te nemen voor mensen die in 2020 zonnepanelen hebben gelegd. En ik verwacht dat nog andere oplossingen worden gezocht”, besluit de politicus.