Jaak Van Assche en Erwin Provoost ontvangen Lifetime Achievement Award en een ster op de Walk of Fame

Posted on Posted in Filmfestival Oostende, Oostende - De Stad aan Zee

Geen openingsavond van Filmfestival Oostende dit weekend. Covid-19 besliste hier anders over. Het festival brengt met FFO Nights een spreiding van het festival doorheen het jaar, van zodra het kan en mag. Maar dit weekend werd er alsnog iets gevierd. Gemaskerd, in open lucht en op anderhalve meter afstand werd in beperkt gezelschap hulde gebracht aan twee opmerkelijke figuren binnen de audiovisuele sector: acteur Jaak Van Assche & producent/voormalig VAF intendant Erwin Provoost. Met een Lifetime Achievement Award en een ster op de Walk of Fame van Oostende wordt hun naam en verdienste voor altijd opgenomen in geschiedenisboeken.

Jaak Van Assche beet de spits af. De 80-jarige acteur speelde in talloze theater-, film- en tv-producties. Bij het grote publiek verwierf hij bekendheid voor zijn legendarische rollen als Jean De Pesser uit De Collega’s, Fernand Costermans uit F.C. De Kampioenen en recentelijk Frans Van As uit De Zonen van Van As. Jan Verheyen, die het genoegen had verschillende keren met Van Assche samen te werken, nam de laudatio voor zijn rekening. Verheyen legde de nadruk niet alleen op de veelzijdige professionele carrière van Van Assche, maar ook als aangename collega:

“Ik heb vijf films gemaakt met Jaak en kan met de hand op het hart zeggen dat de aangenaamste, best voorbereide, meest gedisciplineerde en immer welgezinde acteur met wie ik ooit de eer heb gehad om te werken.” 

Erwin Provoost werd onder valse voorwendsels naar Oostende gelokt. In zijn carrière als film- en tv-producer heeft hij achter de schermen bergen verzet. De spotlight is niet aan hem besteed, dus gingen de organisatoren van Filmfestival Oostende omzichtig te werk. Groot was zijn verbazing als er opeens van een ster met zijn naam tevoorschijn kwam. Niemand beter om de laudatio te verzorgen voor deze levende legende dan Stijn Coninx, die zijn eerste film Hector (en zijn tweede Koko Flanel) mede dankzij Provoost kon verwezenlijken en hierdoor zijn eigen carrière in de filmindustrie zag groeien. Later volgden er nog talloze samenwerkingen:

“Ooit was jij zelf een klein mannetje. Die tijd heb ik helaas niet meegemaakt, want ik heb van in het begin naar jou opgekeken, letterlijk en figuurlijk. Grote meneer, met een groot hart, grote klasse, van zeer groot belang in de ontwikkeling, evolutie en uiteindelijk in de geschiedenis van de Vlaamse film. Daarom kan deze ster niet groot genoeg zijn en is ze meer dan verdiend.”

De Zaak Alzheimer, Ben X, Windkracht 10, Max,… het lijstje van successen die de stempel van Erwin Provoost dragen gaat zo wel even verder. De afgelopen jaren was Provoost actief als directeur intendant bij het Vlaams Audiovisueel Fonds. Sinds 1 januari 2021 nam Koen Van Bockstal de fakkel van hem over.