Illustratie Warmtenet

Eeklo legt eerste buis van nieuw warmtenet

Posted on Posted in Energie, In de pers

Belga | Eeklo legt dinsdag de eerste buis van een nieuw warmtenet, waarin bewoners kunnen participeren. Het warmtenet kan zo tot wel 30 kilometer lang worden, een van de grootste warmtenetten in Vlaanderen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein spreekt van een “voorbeeldproject” dat restwarmte recupereert uit bronnen als een afvalverbrandingsoven of ziekenhuis. De concessieovereenkomst werd onlangs toegewezen aan het consortium Veolia-Ecopower.

Met het warmteplan dat Tommelein vorig jaar gelanceerd heeft moet in Vlaanderen nog meer verloren warmte gerecupereerd worden. Voor 60 pct van de vandaag opgewekte warmte worden in Vlaanderen fossiele brandstoffen aangewend. Met warmtenetten krijgt de restwarmte van de industrie en grote bedrijven een tweede leven in huishoudens.

Het project in Eeklo krijgt steun van de provincie Oost-Vlaanderen, die als eerste Provincie in Vlaanderen de principes vastlegt in een ‘Ruimtelijke Beleidslijn Warmte’. Die brengt in kaart waar en welke duurzame vorm van warmteproductie en infrastructuur best wordt ingezet. “De provincie Oost-Vlaanderen zal resoluut kiezen voor warmtenetten in de dichtbebouwde steden en kernen”, zegt gedeputeerde Peter Hertog voor Energie.

De omslag naar hernieuwbare energie geeft kansen aan publiek-private samenwerkingen, gecombineerd met burgerparticipatie. Bewoners kunnen dan hun individuele gaswandketel weghalen, krijgen inspraak en delen in de winst. In Eeklo wordt gewerkt met een financieringsmodel waarbij private spelers (Veolia-Ecopower) samenwerken met de stad Eeklo en participerende burgers.

Oost-Vlaanderen hoopt met gelijkaardige projecten tegen 2050 geen warmte meer op te wekken met fossiele brandstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.