Eerst waarschuwing dan boete voor wie privacywet overtreedt

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

BELGIUM POLITICS GOVERNMENT VANDE LANOTTE TOMMELEIN CABINET KEYSBart Tommelein (Open Vld) wil dat de Privacycommissie snel zelf zware boetes kan uitdelen aan bedrijven die onze privacy schenden, zoals Facebook recent. Nog dit jaar legt hij een wetsontwerp neer. “We kunnen niet wachten op Europa, we moeten tonen dat het menens is.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Binnen de Europese Raad worden momenteel onderhandelingen gevoerd om te komen tot één privacyverordening voor de hele Unie. Door samen te spannen, hopen de 28 lidstaten zich te kunnen wapen tegen wereldwijde internetspelers die persoonsgegevens van gebruikers en klanten misbruiken voor commerciële doeleinden. De zaak raakte in een stroomversnelling toen bekend raakte dat Facebook het doen en laten van zowat iedereen op het net volgt, zelfs wie geen gebruiker is. De opzet is om de nationale privacycommissies meer slagkracht te geven. In ons land bijvoorbeeld levert de Privacycommissie baanbrekend werk – zeker in de strijd tegen Facebook – maar ze heeft geen middelen om zelf op te treden.

In theorie worden grove schendingen strafrechtelijk vervolgd, in de praktijk gebeurt dat nauwelijks. Een consensus binnen de Europese Raad is niet meer veraf, maar doordat ook het Europees Parlement en de Europese Commissie nog hun zeg moeten doen, kan het makkelijk nog anderhalf jaar duren eer de verordening in werking treedt. Belgisch staatssecretaris Bart Tommelein wil daar niet langer op wachten, bevestigt hij aan onze krant.

“Na de zomer trek ik met een wetsontwerp naar de Kamer om de Privacycommissie om te vormen tot een regulator, die zelf administratieve boetes kan uitdelen”, aldus Tommelein. “Zo zijn we al voorbereid op de Europese verordening, staan we sterker en houden we de druk hoog. Ik wil hiermee een duidelijk signaal geven. Privacy is zo belangrijk geworden nu álles aan het internet gekoppeld is, we moeten tonen dat het menens is.”

Ook particulieren

Tommelein spiegelt zich voor zijn eigen wet aan het werk van de Nederlandse regering, die al een paar stappen verder staat. Vorige week zat hij rond de tafel met zijn collega Dijkhoff (VVD). Bij de noorderburen krijgt de Privacycommissie vanaf 1 januari de bevoegdheid om boetes uit te delen tot 810.000 euro. Voor zijn eigen wet heeft Tommelein de minimum- en maximumtarieven nog niet bepaald, maar hij hoopt in de buurt van Nederland uit te komen. “Uiteraard zal er eerst overleg moeten worden gepleegd met de regering, het parlement en het ondernemersveld, maar als we onze regels willen afstemmen op die van Nederland, moeten we dat ook met de tarieven doen. De boetes moeten gewoonweg voldoende hoog zijn om de grote vissen af te schrikken”, aldus Tommelein.

Maar met de wet mikt de staatssecretaris niet alleen op grote internationale spelers. Al wie persoonsgegevens van klanten of gebruikers in databanken onrechtmatig aanwendt, riskeert een boete. Dus ook bijvoorbeeld een kledingwinkel, een bank of gewoon een particulier. Tommelein: “Uiteraard zal niet iedereen het maximumtarief moeten ophoesten. De hoogte van de boete zal worden bepaald op basis van meerdere criteria, waaronder de jaaromzet van het bedrijf. Iedereen krijgt ook de kans om zich eerst in regel te stellen. Tenzij het een zeer ernstige nalatigheid betreft, zal de Privacycommissie eerst een aanbeveling doen. Pas als die in de wind wordt geslagen, volgt er een boete. Wanneer die niet betaald wordt, volgt de gerechtelijke weg. Maar voor alle duidelijkheid: de boetes moeten vooral als afschrikmiddel dienen.” Het kleine België dat het grote Facebook straft, het kan dus wel degelijk.

De vraag die nog blijft hangen: heeft de Privacycommissie wel genoeg middelen en manschappen om boetes te gaan uitdelen? Tommelein erkent dat daar nog werk aan is. “De commissie zal de komende jaren grondig moeten hervormd worden om als een echte regulator te gaan fungeren. Dat zal extra middelen vergen.”

2 thoughts on “Eerst waarschuwing dan boete voor wie privacywet overtreedt

  1. Beste heer Tommelein, van harte dank voor de voordracht bij het ncz. Ik ben steeds bereid om als externe ondernemer in uw werkgroepen te zetelen . Gr. Dirk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.