Vóór eind dit jaar energiepact tussen gewesten en federale overheid

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

De verschillende energieministers van ons land hebben vandaag de manier van werken bepaald om samen tot een gemeenschappelijke energievisie te komen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Voor het einde van het jaar moet het energiepact tussen de gewesten en de federale overheid een feit zijn.’

Vandaag kwamen de verschillende energieministers van ons land bij elkaar om afspraken te maken over de start van een interfederale energievisie. De gewesten en de federale overheid zullen samen een energiepact afsluiten dat de energievisie van ons land bepaalt voor de toekomst. Er wordt gewerkt richting 2030 en 2050.

Ministers Marie-Christine Marghem, Bart Tommelein, Christophe Lacroix en Céline Frémault hebben samen de manier van werken bepaald. Ze zullen vier werkgroepen opstarten, elk onder het voorzitterschap van een van de entiteiten:

– Productie (Vlaanderen)
– Interconnectie en flexibiliteit (Federaal)
– Marktwerking (Wallonië)
-Governance (Brussel)

De verschillende werkgroepen zullen het beleid en de strategie van de entiteiten oplijsten, de uitdagingen bepalen en een plan van aanpak voostellen dat de basis zal vormen van de energievisie. Nadien zullen ook de stakeholders en experten betrokken worden. Woensdag 15 maart komen de ministers terug bij elkaar om de werkzaamheden te evalueren.

Bart Tommelein: ‘Voor het einde van het jaar moet dit energiepact een feit zijn. De uitdagingen zijn groot. We evolueren naar een decentraal model waarin iedereen steeds meer zijn eigen energie opwekt. Het is heel belangrijk dat we als overheid duidelijk de richting aangeven voor deze energieomslag.’

2 thoughts on “Vóór eind dit jaar energiepact tussen gewesten en federale overheid

  1. Beste,

    vorig jaar werd er al aangehaald dat eigenaars met een warmtepomp op een verlaging qua kostprijs op hun energiefactuur mochten rekenen.
    Zal dit ook pas op het eind van dit jaar in voege komen? Zo nee, wanneer wel? Zo ja, is er al duidelijkheid over % aftrek?

    Met vriendelijke groeten,
    Chris M.

  2. Chris, we hebben een verlaging van bijna €500 van de energieheffing doorgevoerd voor wie tussen de 20-25MWh verbruikt. Daar zitten heel wat mensen bij die elektrisch verwarmen en warmtepompen hebben. Dit is reeds in voege vanaf 1 januari.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.