Fietspad Grintweg krijgt fietstunnel onder Groene 62

Posted on Posted in Mobiliteit, Oostende - De Stad aan Zee, Stadsvernieuwing
Binnenkort start de tweede fase van de aanleg van het fietspad langs de Grintweg. In deze laatste fase wordt een fietstunnel gebouwd onder de Groene 62, en wordt een fietshelling aangelegd van het fietspad naar de Groene 62. De werken gaan van start in het najaar van 2021.

Het nieuwe vrijliggende fietspad langs de Grintweg, en het nabije fietspad van de Groene 62, zijn belangrijke fietsroutes van en naar Oostende. De schoolgaande jeugd, maar zeker ook de recreatieve fietsers maken zeer vaak gebruik van deze fietsroutes.

De fietstunnel onder de Groene 62 zal aansluiten op het al aanwezige dubbelrichtingsfietspad, zodat fietsers niet meer worden afgeleid langs de Grintweg. De fietshelling zorgt dan op zijn beurt voor een mooie verbinding naar de Groene 62 en is een verdere afwerking van het Groene Lint. Het fietscomfort én de fietsveiligheid wordt grondig aangepakt op één van de cruciale fietsknooppunten van Oostende. De uitbouw van een kwaliteitsvol fietsroutenetwerk in en rondom Oostende versterkt de ambitie van de stad om fietsstad van Vlaanderen te worden.

Fietscomfort en Fietsveiligheid

Om het beste fietscomfort te garanderen, is er gekozen voor een aanleg in beton. Het dubbelrichtingsfietspad loopt langsheen het stadsrandbos. Het vormt de verbinding tussen het Oostends Krekengebied en de Keignaert.

De 25m lange fietstunnel is ruim en heeft een breedte van 4,50 m en een hoogte van minimum 3,00 m. Om een onaangenaam tunnelgevoel te vermijden, krijgt de tunnel van een creatief element. De openbare verlichting loopt door in de tunnelconstructie.

Complexe ingreep

De werken worden uitgevoerd in opdracht van FARYS en gecoördineerd door stad Oostende. De provincie West-Vlaanderen zorgt voor de aanleg van de fietshellingen. Dit project wordt geraamd op 580.000 euro. Stad Oostende financiert 480.000 euro, de provincie West-Vlaanderen 100.000 euro.