Filmfestival Oostende 2021 wordt FFO Nights

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Nieuw concept FFO21 wil perspectief bieden aan Vlaamse filmsector

De sluiting van de bioscopen en cultuurhuizen in ons land bezorgt de organisatoren van Filmfestival Oostende (FFO) de nodige kopzorgen. Normaal gesproken zou van 15 tot en met 23 januari 2021 de eerste wintereditie plaatsvinden. De onduidelijkheid over de heropening van de festivallocaties inspireert Filmfestival Oostende tot een nieuw concept: FFO Nights 2021. Een resolute keuze voor een doorgedreven jaarwerking en een spreiding van de festivaleditie 2021 over het hele jaar in de plaats van een negen dagen durend festival in januari. Koen De Bouw engageert zich als master voor zowel de FFO Nights als de festivaleditie in 2022. Red Sandra, de film van Lien Willaert en Jan Verheyen die het festival oorspronkelijk zou openen op 15 januari, wordt alvast één van de hoogtepunten tijdens de FFO Nights. De uitreiking van De Jamies op 22 januari en De Ensors op 23 januari vinden wél plaats.

De voorbije maanden werkte Filmfestival Oostende noodgedwongen aan een hybride editie, waar een online filmaanbod een offline festival met beperkte zaalcapaciteit zou ondersteunen. De onzekerheid over een tijdige heropening van de festivallocaties (Kinepolis Oostende, CC De Grote Post, Kursaal Oostende) gooit nu roet in het eten. Een andere piste met een volledig online programma werd al snel verlaten, gezien dit niet strookt met het inclusieve, publieksvriendelijke en sfeervolle karakter van het festival. Daarom bedacht het FFO team een nieuw concept voor haar festivaleditie 2021.

FFO Nights: een nieuw concept

Geen negen dagen in januari, maar een festival doorheen het jaar, wanneer het kan en wanneer het mag. Filmfestival Oostende zal haar activiteiten spreiden én aanpassen in functie van de Belgische filmreleases en de coronamaatregelen. Koen De Bouw, die de rol als master in januari 2021 zou opnemen, zal zijn titel voor twee jaar dragen om zowel de FFO Nights als FFO22 te ondersteunen. Red Sandra, de film van Lien Willaert en Jan Verheyen die het festival zou openen op 15 januari, wordt alvast één van de hoogtepunten. Met deze nieuwe formule wil Filmfestival Oostende de Belgische makers, filmdistributeurs en bioscopen bijstaan om een doorstart te maken na deze moeilijke corona-periode en dit met één duidelijke boodschap: Ga opnieuw naar de bioscoop en steun ons lokaal talent!

Streaming naar heel Vlaanderen

Zoals de naam FFO Nights doet vermoeden zal Filmfestival Oostende een glamoureuze filmavond organiseren met veel aandacht voor Vlaamse films en talent van eigen bodem. Het festival mikt voor deze FFO Nights vooral op zaterdagen met als  hoofdevenement een avant-première van een Vlaamse film in aanwezigheid van cast & crew. Alle Vlaamse bioscopen kunnen intekenen op de streaming van het rode loper event, live vanuit Kinepolis Oostende, om aansluitend de film in avant-première te vertonen. Zo hebben alle filmliefhebbers toegang tot exclusieve nieuwe content, en belangrijker, een extra reden om zich opnieuw naar de dichtstbijzijnde cinema te begeven. De datum en het programma voor de eerste FFO Night worden begin 2021 bekendgemaakt.

Peter Craeymeersch (artistiek directeur FFO):

“Filmfestival Oostende is sinds haar oprichting, intussen 14 jaar geleden, het festival geweest dat talent van eigen bodem ondersteunt. Het is nu meer dan ooit van belang dat we er zijn voor onze filmsector. Daarom hebben we een formule bedacht waarmee we Vlaamse (co-)producties kunnen ondersteunen. We wilden tevens alle bioscoopexploitanten een hart onder de riem steken door de FFO Nights in heel Vlaanderen en Brussel ter beschikking te stellen.”

Een doorgedreven jaarwerking

Bij elke FFO Night hoort natuurlijk een voorprogramma, waarin ruimte gegeven wordt aan nieuwe filmreleases, Vlaamse series en industry events. Ook de huidige jaarwerking van Filmfestival Oostende krijgt een facelift. Onder de noemer Cinema Storck organiseert FFO normaliter enkele dagen per week een arthouse programma in Kinepolis Oostende. De huidige werking wordt uitgebreid met extra vertoningen en vooral met meer evenementen rond nieuwe filmreleases en (cult)klassiekers.

De Jamies & De Ensors wél in januari 2021

Het festival in januari verdwijnt natuurlijk niet volledig. De uitreiking van De Jamies (de Vlaamse online video awards) en De Ensors (de Vlaamse filmprijzen) vinden dan plaats. Beide uitreikingen worden uitgewerkt onder alternatieve formats, waarbij de organisaties inzetten op een zo breed mogelijk bereik. Op 22 januari worden De Jamies online gestreamd via verschillende kanalen. De uitreiking van de Ensors op 23 januari zal te volgen zijn via Canvas.

Burgemeester Bart Tommelein:

“Wij hopen samen met de organisatoren van Filmfestival Oostende dat de corona-situatie tegen de winter van 2022 genormaliseerd is. Vanaf dan is het de bedoeling dat De Jamies en De Ensors de apotheose worden van een vernieuwd stadsfestival en filmfeest voor iedereen, op het grote scherm, waar films thuis horen.”