Gratis fietsmarkeeracties in de ontmoetingscentra

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Veiligheid
Stad Oostende start deze zomer opnieuw met een fietsmarkeeractie. Alle Oostendenaars kunnen hun fiets gratis laten markeren in een ontmoetingscentrum in de buurt. Sommige ontmoetingscentra organiseren ook extra activiteiten.

Stad Oostende zet al enkele jaren in op de fietsmarkeeracties. In 2021 werden in totaal 1.593 fietsen gemarkeerd. De vorige fietsmarkeeractie in samenwerking met de Gemeenschapswachten was een groot succes. Bijna de helft (779!) van het totale aantal gemarkeerde fietsen, kreeg een label tijdens die specifieke actie.

Je fiets markeren biedt heel wat voordelen

​De Stad wil dit jaar het aantal gemarkeerde fietsen nog verhogen. Je fiets laten markeren biedt namelijk heel wat voordelen en is volledig gratis. De Gemeenschapswachten kunnen een teruggevonden, gemarkeerde fiets bijvoorbeeld sneller linken aan de rechtmatige eigenaar. Bovendien schrikt het ook dieven af aangezien een gemarkeerde fiets moeilijker door te verkopen is.

Mocht je fiets toch gestolen worden, kan je bij de Gemeenschapswachten gratis een fiets lenen voor een periode van zes weken. Als voorwaarde geldt dat de gestolen fiets gemarkeerd is. Hierbij moet ook een aangifte van de fietsdiefstal bij de lokale politie worden voorgelegd.

Breng jouw fiets en eID-kaart mee naar de actie en de Gemeenschapswachten labelen jouw fiets in een mum van tijd. Wie een vraag heeft over fietsdiefstallen of veiligheid kan terecht bij de wijkagent en de diefstalpreventieadviseur die ook aanwezig zijn. Daarna krijgt iedereen die zijn fiets laat markeren nog een handige gadget.

Data en locaties:

20 juli ​ ​ 14.00 – 17.30 uur ​ OC Ter Yde
2 augustus ​ 14.00 – 17.30 uur ​ OC De Schelpe
8 augustus 14.00 – 17.30 uur ​ OC Oud Hospitaal
31 augustus 14.00 – 17.30 uur ​ OC De Boeie

Extra acties in enkele ontmoetingscentra

In een aantal ontmoetingscentra wordt de fietsmarkeeractie ook gecombineerd met enkele leuke extra’s. Daardoor wordt het een échte fietsdag. Oostendenaars kunnen hun fiets tegelijk school- of werkklaar laten maken.

Enkele vrijwilligers staan paraat om kleine herstellingen of onderhoud uit te voeren zoals bijvoorbeeld banden oppompen, fietskettingen smeren …

De jongste Oostendenaars krijgen daarbovenop de kans om hun fietskunsten te bewijzen op een fietsbehendigheidsparcours.

Data en locaties:

14 juli 14.00 – 17.30 uur OC ’t Viooltje
27 juli ​ ​ ​ 14.00 – 17.30 uur OC ’t Kasteeltje
10 augustus 14.00 – 17.30 uur OC De Blomme
18 augustus 14.00 – 17.30 uur OC Schaperye
23 augustus 14.00 – 17.30 uur OC De Ballon

Nog meer opties

​Om een fiets te labelen, kan iedereen ook steeds terecht bij de Gemeenschapswachten op de parking van het Stadhuis. Let op, het labelen gebeurt via afspraak. Een afspraak maken kan via 059 25 86 36 of gemeenschapswachten@oostende.be.

Daarnaast kan je ook aankloppen bij lokale fietshandelaars of het Fietspunt. Zij kregen via Stad Oostende een labeltoestel en kunnen dus ook jouw fiets kosteloos labelen. Tot slot is het mogelijk om een fraudebestendig label digitaal aan te vragen via www.oostende.be/fietsmarkering. Het label krijg je per post toegestuurd en kan je gemakkelijk zelf op de fiets aanbrengen.