Herdenking ‘Operation Red Bean’

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Op zaterdag 28 mei 2022 vindt er in Oostende een plechtigheid plaats ter herdenking van de Belgische paracommando’s die deelnamen aan operatie ‘Red Bean’ in Zaïre, vandaag Congo.

Elk jaar trekt de Paracommando Vriendenkring ANPCV Oostende – Kust en Hinterland door de straten van Oostende ter herdenking van ‘Operation Red Bean’. Dit jaar vindt de jaarlijkse herdenkingsoptocht plaats op zaterdag 28 mei 2022.

Een delegatie trekt om 16.10 uur te voet van ’t Bosjoenk naar het Commando Monument aan de Visserskaai. Om 16.30 uur is er een plechtigheid aan het monument. Daarna verplaatsen de deelnemers zich naar het Stadhuis.

Operation Red Bean

In 1978 vond er in toenmalig Zaïre, vandaag Congo, een opstand plaats in de provincie Shaba. Strijders van FLNC-rebellengroep namen toen ongeveer 3000 Europeanen gevangen. De rebellen doodden tientallen gijzelaars.

Als reactie hierop voerden Belgische paracommando’s reddingsacties uit om de Europese burgers te evacueren. Dit werd later bekend als operatie ‘Red Bean’. Franse parachutisten ondersteunden de evacuatie.