Het rapport van Vlaams minister Bart Tommelein

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, Financiën & Begroting 2016 - 2018

Het Nieuwsblad – Farid El Mabrouk | Vlaams minister van Energie, Begroting en Financiën Bart Tommelein (Open VLD)

Realisaties

Voor een partij die de Vlaamse regering binnensloop toen N-VA en CD&V het regeerakkoord al hadden beklonken, heeft Tommelein op relatief korte tijd toch veel kunnen realiseren. Op korte tijd, omdat de Oostendenaar pas midden 2016 naar de Vlaamse regering verhuisde toen Annemie Turtelboom ontslag nam. Tot dan hing rond energie een negatief aura. En rond Turtelboom een taks die haar eigen naam droeg. Tommelein slaagde erin om die negativiteit volledig om te draaien. De Turteltaks, die diende om de vroegere hoge subsidies voor zonnepanelen te financieren, toverde hij tot ieders verbazing weg. Inzake energiebesparen deed Tommelein het een pak minder. Het renovatiepact om vooral oude woningen energiezuiniger te maken, bracht niet wat ervan werd verwacht. De liberaal slaagde er wel in om de miljarden subsidies voor twee grote biomassa-installaties in Gent en Genk droog te leggen.

Op Financiën kan Tommelein pronken met een reeks fiscale hervormingen en als begrotingsminister kon hij telkens een budgettair evenwicht voorleggen. Al gebeurde dat door grote investeringen – zoals die voor Oosterweel – buiten de begroting te houden.

Tommelein verdween begin dit jaar langs de achterdeur om burgemeester van Oostende te worden. Lydia Peeters zit nu op zijn stoel.

Visie

Een bevlogen visionair kun je Tommelein niet noemen, maar als energieminister probeerde hij wel Vlaanderen en zelfs zijn eigen partij te overtuigen om de omslag te maken naar een duurzame economie. En om economie en ecologie – het geloof dat een groene omslag economisch kan lonen en voor duizenden jobs kan zorgen – te verzoenen. Hij nam Open VLD ook op sleeptouw om kernenergie af te zweren.

Communicatie

Als ex-woordvoerder hoeft niemand Tommelein iets te leren. Tommelein ís communicatie, zeggen zijn tegenstanders. Zeker is in elk geval dat zijn vleesgeworden voluntarisme en de gave om de dingen simpel uit te leggen hem geen windeieren leggen. Zijn goedlachsheid en zijn strategie om anderen geen vliegen af te vangen, zorgen er ook voor dat de liberaal weinig of geen vijanden heeft. Gewiekst is zijn tactiek om als begrotingsminister geld uit te delen aan collega’s om in ruil zelf punten te kunnen binnenhalen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.