Het vernieuwde James Ensorhuis overtreft alle verwachtingen

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Het James Ensorhuis in Oostende bestaat op 14 juli exact 1 jaar en verwelkomde vorige week zijn 50.000ste bezoeker. Het werd in een mum van tijd een echte trekpleister voor zowel kunstliefhebbers als voor families met kinderen en bracht intussen al verschillende toonaangevende expo’s. Ook de komende jaren staat er nog heel wat nieuws op de agenda, met het Ensorjaar in 2024 als hoogtepunt.

Bij de opstart mikte Het James Ensorhuis op 50.000 bezoekers per jaar. Exact een jaar later werd dit cijfer met overtuiging overschreden, ondanks de sluitingsperiode en de beperkte capaciteit vanwege corona. Het haalt hiermee dus een perfect rapport, maar nog belangrijker is de zeer hoge tevredenheidsgraad van die bezoekers.

De toevoeging van het interactieve gedeelte geeft bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor. Zo kun je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken wanneer je de interactieve wand aanraakt. De kleinste bezoekers kunnen tijdens hun zoektocht naar de valse Ensor ook heel wat opdrachten doen. Dit laatste is een groot succes gebleken bij de vele families met kinderen, die de weg naar Het James Ensorhuis zeker gevonden hebben.

Burgemeester Bart Tommelein: “Een perfect rapport is altijd mooi, maar in deze omstandigheden natuurlijk nog een stuk specialer. Het team heeft al vanaf de opstart fantastisch werk geleverd en dat heeft geloond. Oostende is de cultuurstad en met een vaste attractie van dit kaliber kunnen we natuurlijk mensen warm maken om meerdere dagen cultuur te beleven in Oostende.”

Dit project is tot stand gekomen door de hulp van verschillende partners: Toerisme Vlaanderen, Provincie Vlaanderen en de stad Oostende. De financiële steun van deze partners heeft het mogelijk gemaakt om tot dit resultaat te komen.

“Natuurlijk ben ik onder de indruk van die 50 000 bezoekers in één jaar tijd die Ensor ontdekt of herontdekt hebben in het prachtig vernieuwde James Ensorhuis,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Maar veel meer nog ben ik tevreden met de aandacht voor familievriendelijkheid en toegankelijkheid die bij dit project onmiskenbaar aanwezig zijn. Voor Toerisme Vlaanderen is dit een echt voorbeeldproject waarbij de inspanningen van alle betrokken partners geleid hebben tot een zeer hoge tevredenheid bij de bezoekers. Het laat meteen ook het beste vermoeden voor de toekomst van het James Ensorhuis.”

Tevredenheid

Na het bezoek wordt gevraagd om via mail deel te nemen aan een tevredenheidsenquête. Uit de resultaten blijkt niet alleen dat iedereen uitermate tevreden is van zijn bezoek, het belevingscentrum wordt ook als zeer kindvriendelijk en toegankelijk gezien. Daarnaast blijkt uit de bevragingen dat ongeveer de helft van de bezoekers van Het James Ensorhuis verblijfstoeristen zijn die overnachten in Oostende of de ruimere regio. Dit komt neer op gemiddeld 2000 overnachtingen per maand of 500 overnachtingen per week, een voltreffer voor de horecasector.

Ensor in de stad

Naast Het James Ensorhuis kun je in Oostende nog terecht op verschillende andere locaties om James Ensor te beleven. Zo opende op 1 juni het vernieuwde Mu.ZEE met op de tweede verdieping enkele werken van de schilder. Recent creëerde de kunstenaar SozyOne ook een volledig eigen interpretatie van Ensor’s werk in de Vlaanderenstraat. Het gigantische street art kunstwerk in het kader van The Crystal Ship liet de voorbije weken al heel wat monden openvallen.

Tijdens de Ensorwandeling door de stad passeer je dan weer verschillende locaties die een link hebben met Ensor.

Expo’s

In Het James Ensorhuis word je ondergedompeld in volledige Ensorsfeer met vijf belevingsruimtes toegespitst op aparte thema’s. Bovendien is er ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. Zo kunnen bezoekers momenteel nog genieten van de tentoonstelling “Welkom Thuis! Ensorwerken uit de KBC-collectie” en dit nog tot 29 augustus. De eerste expo was een overzichtstentoonstelling onder de naam “Ensor in Oostende”, met een duidelijke link naar de stad die de inspiratie vormde voor de kunstenaar.

Tussenin nam kunstfotograaf Athos Burez het wereldberoemde Ensorschilderij ‘De Baden van Oostende’ onder handen en gaf er een eigen interpretatie aan. Met honderden figuranten, een echt huzarenstuk dus. Resultaat was de expo “James Ensor Recomposed by Athos Burez”.

Vooruitblik komende expo’s

Tijdens de 4e tentoonstelling, die vanaf 9 september zal lopen, zullen werken van Ensor in confrontatie worden geplaatst met werk van Roger Raveel. De tentoonstelling krijgt de naam van de nieuwe veerboot die pas in dienst werd genomen: Raveel ontmoet Ensor.

Rond de jaarwisseling organiseert vaste curator Xavier Tricot een unieke samenwerking met het Paul Klee Zentrum in Bern. Die heeft de bedoeling om de parallellen tussen beide kunstenaars aan het licht te brengen. Het zal in België een primeur zijn dat werken van deze kunstenaars op een intieme manier worden geconfronteerd en in dialoog gaan met elkaar.

Ensorjaar 2024

Ensor zit geworteld in het DNA van Oostende en de stad manifesteert zich dan ook doelbewust als ‘Ensorstad’. In het licht van de bijzondere verjaardag die er over drie jaar aankomt, sloegen Toerisme Oostende vzw, Stad Oostende en Mu.ZEE de handen in elkaar om in 2024 een ambitieus Ensorprogramma te presenteren aan het ruime publiek. Alle culturele en toeristische partners kunnen daarin hun eigen rol spelen op basis van hun sterktes. Het resultaat zal een stadsfestival zijn voor bezoekende kunstliefhebbers en Oostendenaars.