Huisartsenwachtpost Oostende officieel geopend

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Ziekenhuizen

Op maandag 1 januari opende de huisartsenwachtpost Oostende de deuren op een nieuwe locatie. De huisartsenwachtpost bevindt zich op een goed bereikbare plaats, naast de spoedgevallendienst van AZ Oostende – Damiaan in de Konterdamkaai. De bouw van de wachtpost duurde ongeveer een jaar. Op vrijdag 23 februari vond de feestelijke opening plaats.

De huisartsenwachtdienst is opgericht om te voldoen aan de permanentie voor eerstelijnszorg buiten de reguliere openingsuren van de huisarts. Een zestigtal huisartsen van Oostende en Bredene bundelt in de Huisartsenwachtpost Oostende hun krachten om de bevolking van Oostende en Bredene (ruim 100.000 inwoners) te voorzien in een doeltreffende eerstelijnshulpverlening.

De wachtdienst is actief op weekdagen van 19 tot 23 uur en tijdens weekends en op feestdagen van 8 tot 23 uur. Bel altijd eerst naar het centraal oproepnummer 1733.

 

Een betere triage van de patiënten

Bij de wachtdienst kan je terecht met dringende medische problemen, die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van de huisarts. De nieuwe locatie van Huisartsenwachtpost Oostende, met de nodige faciliteiten, komt de werking alleen maar ten goede. De samenwerking tussen de wachtpost en de dienst Spoedgevallen wordt aanbevolen en gestimuleerd door de overheid.

Door een goede samenwerking kan een correcte verdeling van de patiëntenstroom gebeuren tussen de wachtpost en de spoedgevallendienst. Zo is er in het belang van de patiënt een nog betere samenwerking. “De juiste patiënt bij de juiste arts.”

 

Een gepaste integratie in de omgeving

Dit nieuwbouw-uitbreidingsproject behelst de huisartsenwachtpost, een uitbreiding van de spoedgevallendienst en een onderkeldering met mogelijke invulling door medische-technische diensten. De opbouw van 3 bovenliggende verdiepingen is conceptueel en structureel in een latere fase mogelijk. De huisartsenwachtpost is zo ontworpen om het architecturaal en ruimtelijk te laten passen bij de bestaande ziekenhuisgebouwen en de groene omgeving. Aan de zijde stadscentrum/Maria Hendrikapark wordt de vrijblijvende zone nog heraangeplant met streekeigen beplanting. Hierdoor zal deze hoek van de ziekenhuissite op een groene wijze aansluiten met de omgeving.

Een frisse, moderne ‘look-and-feel’ (beige-grijze natuursteenlook tegelbevloeringen, witte wanden en meubilair met houtaccenten) creëert een rustgevende wacht- en consultatiebeleving. De patiënt kan zich meteen aanmelden aan een onthaal en plaatsnemen in een open wachtzaal met kinderspeelzone. De huisartsenwachtpost beschikt over 3 volledig uitgeruste consultatieruimtes en een aparte zone met rust-, ontspannings- en vergaderruimtes voor dokters en verpleegkundigen. Er is ook een verbindingsgang met de spoedgevallendienst.

De Huisartsenwachtpost Oostende maakt, samen met Brugge en Knokke, deel uit van de Huisartsenwachtdienst Noord West-Vlaanderen.