Investeren in zonnepanelen op andermans dak rendeert

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Gazet van Antwerpen | Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) werkt aan een plan dat het gezinnen gemakkelijker moet maken om in zonnepanelen te investeren. Niet zozeer op hun eigen dak, wel op dat van een ander. Het plan wordt later dit jaar voorgesteld. 

De coöperatieve vennootschap Zuidrant wil een dergelijke investering mogelijk maken in de gemeenten in de zuidrand van Antwerpen. “Wij willen mensen laten investeren in zonnepanelen die op daken van scholen, zwembaden en andere gebouwen worden gelegd”, zegt Myriam Wouters van Zuidrant. “Ze kunnen dan aandelen kopen. Met hun geld leggen we zonnepanelen op allerlei gebouwen. In ruil krijgen de investeerders een jaarlijks dividend. Dat zal hoger zijn dan op een spaarboekje. Zo kan iedereen investeren in groene energie.”

Zuidrant onderhandelt hierover onder meer met basisschool ’t Speelscholeke in Deurne en Theater De Feniks in Mortsel. Maar er is nog geen contract ondertekend.

In Aalst is een soortgelijk project wél al gerealiseerd. ”Al meer dan honderd burgers hebben aandelen gekocht van onze coöperatieve vennootschap Denderstroom”, zegt woordvoerder Alex Polfliet. “Een aandeel kost 250 euro. Per aandeel krijgt de investeerder een jaarlijks nettodividend van ruim 2% per aandeel. Dat is meer dan op een spaarboekje. En de investeerder kan zijn aandeel altijd voor 250 euro terugverkopen aan Denderstroom.”

9 thoughts on “Investeren in zonnepanelen op andermans dak rendeert

 1. Boven ons appartementsblok hebben we een ideaal plat dak voor zonnepanelen. De voorzitster doet alles om mijn aanvraag voor zonnepanelen tegen te houden.Dit duurt nu al 2 jaar! Wat kan ik nog doen? Wat als binnenkort de overheid ons dak overneemt om zelf zonnepanelen te zetten? Kan ik op iemand anders dak zonnepanelen voor mij plaatsen? En hoe moet ik dat doen?

 2. Michel, als je een meerderheid hebt binnen de mede-eigenaarsvereniging dan kun je dat op de agenda plaatsen. Daarvoor moet je de statuten even nalezen. Het is niet het plan van deze regering om daken over te nemen om er zonnepanelen op te plaatsen. Wij willen van onderen uit werken.
  Je kan altijd eens kijken of er coöperaties in jouw buurt zijn die investeren in hernieuwbare energie.

 3. Ik wens zonnepanelen te plaatsen op het dak van mijn tweede woning daar ons dak slecht gelegen is.

 4. Hallo Gunther, fijn om te horen. Moest je hier vragen over hebben, laat je het maar weten.

 5. Wij overwegen om te investeren in zonnepanelen op andermans dak, ons dak is slecht gelegen. Wij wonen echter in het noorden van A’pen. Kunnen wij ook meegenieten van de coöperatieve genootschap Zuidrand Antwerpen voorgesteld door Bart Tommelein?

 6. Beste,

  Mijn dak is niet geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Graag zou ik deze op mijn eigen bedrijf laten plaatsen. Kan dit)
  Alvast bedankt voor je reactie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.