Jaarrekening 2020 bevestigt forse investeringen in Oostende

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Stad Oostende en OCMW hebben voor het eerst één jaarrekening neergelegd voor de geïntegreerde organisatie Stad Oostende. Uit deze jaarrekening blijken opnieuw de forse investeringen van de stad. De coronacrisis woog financieel zwaar door. Het gecumuleerd budgettair resultaat is 9,5 miljoen euro.

Tot en met het boekjaar 2019 presenteerden zowel Stad Oostende als het Sociaal Huis / OCMW Oostende een eigen jaarrekening. Voor het boekjaar 2020 leggen beide organisaties voor het eerst een geïntegreerd jaarrekening neer voor de eengemaakte organisatie Stad Oostende. De jaarrekening 2020 is meteen ook de eerste van het meerjarenplan 2020-2025.
Stevige investeringenHet budgettair resultaat van het boekjaar bedraagt -2,9 miljoen euro. Vergeleken met een voorzien resultaat van -12,3 miljoen euro, komt het het gecumuleerd budgettair resultaat op 9,5 miljoen euro.

Er werd voor 35,1 miljoen euro geïnvesteerd door Stad Oostende.  Naast 13,9 miljoen eigen investeringen (in wegen, gebouwen en uitrusting) werd er via financiële leasing nog eens 19,4 miljoen geïnvesteerd in openbare verlichting en sportinfrastructuur, via Fluvius en FARYS, deels via sale- en lease backoperaties.

Reguliere uitgaven

Binnen de reguliere werking werd er 213,4 miljoen euro uitgegeven. Daarvan ging 95,7 miljoen euro naar bezoldigingen (zo’n 250.000 euro minder dan vorig jaar) en 54,7 miljoen euro naar subsidies aan entiteiten gelinkt aan Stad Oostende zoals de Lokale Politie, Toerisme en de Brandweer, maar ook naar diverse andere verenigingen.

De nieuwe leningen bedragen 31,6 miljoen euro. Daarvan zijn er 12,2 miljoen euro nieuwe leningen bij banken en 19,4 miljoen leasingschulden. Daarboven nam Stad Oostende nog eens 11,9 miljoen euro schulden over van het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en bouwbeleid (AGGB), dat intussen vereffend is. Aan de banken werd 10,1 miljoen euro terugbetaald in 2020.

Extra uitgaven door coronacrisis

Zoals voor veel organisaties en bedrijven zorgde de coronacrisis ook voor Stad Oostende voor extra uitgaven. De uitgaven die rechtstreeks aan de coronacrisis te wijten zijn, bedragen 5,9 miljoen euro in 2020. Daartegenover stonden betoelagingen van diverse overheden voor 5,3 miljoen euro. Er zijn ook nog tal van inkomsten die negatief beïnvloed werden door de coronacrisis: het gaat bijvoorbeeld over opbrengsten uit parkeren, kermissen en sportpromotie en -evenementen, en over de verlaging van verschillende belastingen voor ondernemers.”