Koorleidster Aimée Thonon krijgt eigen parkje in Oostende

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Openingen

Op zaterdag 9 november 2019 om 10.30 uur werd het Aimée Thononpark, dat begrensd wordt door de Verenigde Natieslaan, de Spoorwegstraat en het parkeerterrein van het Stadhuis, officieel geopend.

Het park dat begrensd wordt door de Verenigde Natieslaan, de Spoorwegstraat en het parkeerterrein aan het Stadhuis had tot voor kort geen naam. Onlangs besliste de Gemeenteraad om het park om te dopen tot het Aimée Thononpark.

Aimée Thonon studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en behaalde er einddiploma’s in notenleer, piano, harmonie, contrapunt, fuga en muziekgeschiedenis. Bij een interim in het Koninklijk Lyceum van Oostende vermeldde het rooster 1 uur koorleiding per week. Nooit eerder had ze enig contact gehad met het koorleven. Het werd liefde op het eerste zicht.

Wat aanvankelijk klein begon, groeide in amper enkele jaren uit tot iets groots. Sinds 1961 werd een indrukwekkend palmares bijeen gezongen. De door Aimée Thonon geleide koren reisden de wereld rond en behaalden heel wat prijzen. Aimée Thonon ontving de Gouden Medaille van de stad Oostende. Ze overleed op 1 december 2007 op 79-jarige leeftijd.

Onlangs werd in Oostende het Aimée Thononkoor opgericht, onder leiding van Steve Dugardin. Steve Dugardin werd als jongen ontdekt door Aimée Thonon en maakte uiteindelijk van zingen zijn beroep. Hij besliste dit jaar om een dameskoor op te richten ter ere van Aimée. Het koor was aanwezig op zaterdag 9 november 2019 om 10.30 uur en luisterde de opening van het Aimée Thononpark op met een aantal liederen.

De vernoeming van het park naar Aimée Thonon past binnen de campagne ‘Meer vrouw op straat’. Samen met tv-zender Canvas wil het stadsbestuur meer Oostendse vrouwen die veel betekend hebben voor de stad een plaats geven in het straatbeeld.