Lagere verkeersbelasting voor betere mobiliteitskeuzes

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018


Minder verkeersbelasting betalen als je vracht deels via de binnenvaart of via het spoor vervoert. Dat is het plan van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dat vandaag werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. ‘We willen transporteurs verleiden om te kiezen voor alternatieven. Elke vracht die over het water of over het spoor gaat, moet niet over onze drukke wegen. Minder file, beter voor het milieu’, aldus Tommelein en Weyts.

Gecombineerd vrachtvervoer – vrachtvervoer dat deels via het spoor of over het water gebeurt – wordt in theorie vandaag al onder bepaalde omstandigheden beloond met een terugbetaling van de verkeersbelasting. Tot op vandaag bleef dat systeem in de praktijk dode letter, omdat de regeling zo streng is dat haast geen enkele vrachtwagen in aanmerking komt. De vracht moet immers jaarlijks minstens 24 keer minimum 2.750km afleggen op het spoor. Vanuit België is dat een afstand tot in Afrika of Siberië. Daardoor is het onmogelijk om te voldoen aan de tweede voorwaarde: het moet ook om gecombineerd vervoer tussen EU-lidstaten gaan.

De Vlaamse ministers Tommelein en Weyts hebben nu een voorontwerp van decreet klaar om verandering te brengen. De nieuwe regeling komt er na overleg met de transportsector. De bedoeling is om het gecombineerd vervoer echt te gaan stimuleren. Niet alleen het spoorvervoer maar ook het traject over water (binnenvaart en zeevaart) zal voortaan meetellen, Vlaanderen beschikt immers over een uitgebreid en erg performant binnenvaartnetwerk. Een vrachtwagen kan de verkeersbelasting terugbetaald krijgen als er minimum 220 overslagverrichtingen gebeuren per jaar.

Bart Tommelein: ‘Met de nieuwe regeling stimuleren we duurzaam vrachtvervoer over het spoor en over het water. Tegelijkertijd verlagen we de lasten voor een sector die het erg moeilijk heeft.’

Ben Weyts: ‘We halen vrachtwagens uit de file door de alternatieven nog aantrekkelijker te maken. Onze wegen worden minder belast en onze transporteurs kunnen beter concurreren.’

Bekijk hier de voorstelling van de nieuwe regelgeving rond gecombineerd vervoer.

[bsk-pdf-manager-pdf id=”187″]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.