Max Schrems ‘likes’ België

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

USTRIA-US-IRELAND-FACEBOOK-SCHREMSWoensdag 6 mei kwam Max Schrems op bezoek in ons land. De opmerkelijke tussenkomst van de Belgische staat voor het Europees Hof van Justitie in de zaak C-362/14 Schrems v. de Ierse Data Protection Commissioner, heeft duidelijk de interesse gewekt van de jonge Oostenrijkse ‘Europe v. Facebook’ veteraan. 

Nu staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein met de steun van de Belgische Privacycommissie openlijk actie heeft ondernomen voor meer controle van Facebook, om de privacyrechten van Belgische onderdanen te garanderen, wou Max Schrems ons land en onze succesvolle aanpak van naderbij bekijken.

Voor sommigen is Schrems misschien nog een nobele onbekende, maar voor de meeste digitale spelers is hij ondertussen een ‘vriend’ dan wel ‘vijand’ geworden. Hij navigeert tussen verschillende Europese rechtbanken en data protection authorities (privacy-autoriteiten) om de schendingen van zijn privacy te laten erkennen.

Nog geen dag na het debat in Leuven, waaraan ook staatssecretaris Bart Tommelein deelnam, over de bekroonde Citizen Four film en de hierin verfilmde revelaties van Edward Snowden rond het Amerikaanse PRISM, bracht Max Schrems een bezoek aan de Belgische Privacycommissie. Vertegenwoordigers van het kabinet van staatssecretaris Tommelein woonden de vergadering bij, samen met andere Belgische experten in privacy en de bescherming van (persoons)gegevens.

Deze ontmoeting, bedoeld als eerste kennismaking, toont dat België, haar staatssecretaris en haar Privacycommissie duidelijk op de kaart staan bij internationale privacyverdedigers. Deze vergadering draagt ongetwijfeld verder bij tot een efficiëntere en meer gealigneerde aanpak tegen onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens door niet-Europese bedrijven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.