RVA komt fraude thuis controleren

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

BELGIUM POLITICS GOVERNMENT VANDE LANOTTE TOMMELEIN CABINET KEYSStaatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) heeft groen licht van de regering om de RVA onverwacht controles aan huis te laten doen.

‘Als er ernstige vermoedens van misbruik zijn – bijvoorbeeld als het energie- en waterverbruik alarmbellen doen afgaan – dan gaan de inspecteurs op pad’, zegt Tommelein. De liberale staatssecretaris kreeg donderdag groen licht van de regering om de RVA onverwachte controles aan huis te laten doen, onder meer om domiciliefraude op te sporen.

Dat was sinds 2000 onmogelijk. Na een aanpassing van de sociale wet van 1961, doorgevoerd door toenmalig minister Laurette Onkelinx (PS), moesten de RVA-controleurs de werkloze op de hoogte brengen en eerst een hoorzitting organiseren. De uitnodiging moest tien dagen op voorhand worden verstuurd. ‘De fraudeur had dus alle tijd om zijn sporen uit te wissen’, zegt Tommelein. ‘In plaats van het fenomeen te bestrijden, steekt die maatregel gesjoemel een handje toe.’

De wijziging moet wel nog langs het beheerscomité van de RVA passeren, waar ze zal besproken worden met de vakbonden. Federaal ABVV-secretaris Jef Maes is niet per se tegen, ‘wij zijn er niet om sociale fraude goed te praten’. ‘Maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men ongelofelijk hard inzet op de controle van de zwakkeren en werklozen en dat fraude door de rijken veel minder wordt aangepakt.’ Maes verwacht van staatssecretaris voor Fiscale Fraude Elke Sleurs (N-VA) minstens evenveel ijver.

Vorig jaar stelde de RVA 10.566 gevallen van domiciliefraude vast. Bij 21.970 controles was alles in orde. Het jaar voordien, in 2013, werden 8.379 sjoemelaars betrapt en gaven 23.995 gecontroleerden hun gezinssituatie correct aan.

Bron: De Standaard

Bekijk hier mijn interview in het VRT journaal

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.