Minister Annelies Verlinden bezoekt politieversterking Federale Politie aan de kust

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Politie

De zomer creëert jaarlijks een specifieke situatie aan onze kust door een tijdelijke, maar aanzienlijke, aangroei van de bevolking. Dit zorgt voor een extra belasting voor de lokale politiezones. Daarom versterkt de Federale Politie de lokale politiezones tijdens de drukke zomermaanden. De politiezones krijgen naast de versterking van 28 politiemensen voor de dagelijkse werking, ook steun van de politie te paard en ondersteuning in de treinstations. Minister Verlinden bezocht vandaag, 28 juli 2021, deze federale versterking en stelde vast dat de samenwerking met de Lokale Politie uitstekend verloopt.

“In de zomer is extra politieversterking aan de kust absoluut noodzakelijk. Op piekdagen zakken tienduizenden mensen af naar Oostende en kan je de situatie in onze stad vergelijken met die van een heel groot evenement. Met meer politiemensen op het terrein willen we de veiligheid voor iedereen vergroten,” vertelt Burgemeester Bart Tommelein.

Traditioneel zijn de zomermaanden erg druk aan de kust, en dat is dit jaar niet anders. Heel wat landgenoten genieten er van een deugddoende vakantie in eigen land, maar ook buitenlandse toeristen vinden hun weg naar de Belgische kust. De lokale politiezones hebben het dan extra druk, en daarom komt de Federale Politie ook dit jaar de lokale politiezones versterken.

De Federale Politie biedt steun op drie fronten. Om te beginnen krijgen de verschillende politiezones hulp voor het verzekeren van de basispolitiezorg, zoals interventie en verkeer. Van de achtentwintig politiemensen die voor deze opdracht zijn voorzien, versterken er zes de politiezone Oostende. De politiemensen van de Federale Politie voeren gemengde patrouilles uit met collega’s van de lokale zones.

Daarnaast levert de Federale Politie gespecialiseerde steun die binnen de Lokale Politie niet voorhanden is. Zo worden dagelijks ruiters ingezet in de verschillende kustgemeenten. Zij voeren preventieve patrouilles uit, maar bieden ook ondersteuning bij evenementen.

Ten slotte patrouilleren de federale collega’s in treinstations om de toestroom van dagjestoeristen in goede banen te leiden.

Na een kennismaking van de Federale Politie te paard constateerde Minister Verlinden tijdens een voetpatrouille in Oostende dat de federale versterking een grote hulp betekent voor de Lokale Politie.

“We vragen extra inspanningen van de Federale Politie om de lokale politie aan de kust bij te staan. Ik was vandaag getuige van een excellente, geïntegreerde werking van onze politiediensten”, sluit minister Verlinden haar bezoek aan de politiezone Oostende af.