Mooie ereplaats voor Politie Oostende op Publica Awards

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Politie Oostende kaapte op de Publica Awards de tweede plaats weg in de categorie ‘Security & Safety’. De politiezone was met de strandpolitie geselecteerd als kanshebber op de publieksprijs. “Een mooie podiumplaats”, klinkt het bij een tevreden korpsleiding en burgemeester, die mee grondlegger van het project was.

De Publica Awards worden al sinds 2017 uitgereikt. Ze belonen opvallende overheidsprojecten met een maatschappelijke meerwaarde en positieve impact op de samenleving. Voor het eerst stelde Politie Oostende zich kandidaat en al meteen behoorde de zone tot de genomineerden in de categorie ‘Security & Safety’. Concreet werd de strandpolitie genomineerd, die van juni tot september ter hoogte van het Kursaal opereert vanuit een speciaal ingerichte commandopost.

Om tot de genomineerden te behoren, diende Politie Oostende een lijvige kandidatuur in. Na een nationale online stemming bij het grote publiek strandt Politie Oostende op een zeer verdienstelijke tweede stek. “Een knap resultaat en een extra motivatie om er volgende zomer opnieuw vol tegenaan te gaan. Het toont de waardering van de brede bevolking in de inzet van de strandpolitie”, zijn korpschef Philip Caestecker en directeur operaties Hannelore Hochepied opgetogen. Burgemeester Bart Tommelein lanceerde destijds de oprichting van de strandpolitie: “De organisatie en geïntegreerde aanpak van de zomerse politiedienst samen met onder meer de strandredders, brandweer en stedelijke ‘beachteam’ is uniek”, zegt Tommelein. “De totaalaanpak zorgt voor een verhoogde veiligheid en de aanspreekbaarheid van de veiligheidsdiensten is zeer laagdrempelig. Ook het veelzijdige takenpakket – bijvoorbeeld opsporen van verloren gelopen kinderen, aanpak van sluikstorten, optreden tegen allerlei overlast – is van grote maatschappelijke waarde. Het is fijn dat het grote publiek deze inspanningen opmerkt en apprecieert”, aldus de burgemeester.

Winnaar van de publieksprijs in dezelfde ‘Safety & Security’-categorie zijn de collega’s van Politie Antwerpen. Zij haalden de meeste stemmen voor hun virtualrealitytrainingsruimte, waarbij operationele eenheden dankzij een VR-omgeving bijvoorbeeld kunnen oefenen op geweldsbeheersing en de-escalatie. “Dat een andere politiezone met de hoofdprijs aan de haal gaat, juichen we alleen maar toe. Finaal hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: een veilige en aangename maatschappij. We wensen PZ Antwerpen proficiat met hun overwinning. Dat zij de publieksprijs winnen, geeft opnieuw aan dat het politiewerk algemeen op appreciatie kan rekenen bij de burger”, besluiten de burgemeester en korpsleiding.